Bli kvitt bananfluer

Bekjemp sommerens flue-invasjon

Hvordan forebygge, og hvordan bli kvitt de irriterende bananfluene?

BLI KVITT DEM: Sørg for å ha det ryddig og rent rundt deg på hytte og hjem, så trives fluene mindre. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix
BLI KVITT DEM: Sørg for å ha det ryddig og rent rundt deg på hytte og hjem, så trives fluene mindre. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ettersommeren betyr fuktig vær og for mange - en liten invasjon av fluer og bananfluer. Kanskje du har frukt, mat og tomme brusflasker som du har glemt igjen på kjøkkenbenken eller bakerst i boden? Slikt elsker de små krypene.

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Anders Aas forteller i en pressemelding at det kan bli mange fluer i både hus og hytter, og at de vanligste artene som kan irritere innendørs er fruktfluer / bananfluer.

Fluene formerer seg fort og opptrer i mengder, men de regnes ikke som skadedyr.

Ikke skadedyr

– Fluene gjør lite skade, og de er som regel nokså enkle å bli kvitt. Fjernes næringskildene der larvene utvikles, forsvinner de flyvende insektene etter kort tid, sier Aak.

Likevel er det viktig å ta grep dersom det er store mengder fluer i huset eller på hytta.

Aak forteller at de fleste fluer lever uhygienisk, da larvene ofte utvikler seg i åtsler, avføring eller råtten materie.

- De voksne fluene flyr mellom bakteriekilder og matvarer, så dersom man har et flueproblem bør man gjøre noe med det, sier forskeren.

Fruktfluer lever av gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og lignende. Aak sier at dette er kilder som gjør at de formerer seg fort, og at det kan være et stort problem i visse næringsvirksomheter.

Vask godt og kast gammel mat

Markedsansvarlig Monica Videm i Biltema opplever at mange kunder etterspør middel mot fluer, spesielt om sommeren.

Hun sier også i samme pressemelding at de selger ulike insektsmidler, også mot fluer, men at de oftest anbefaler å ta en titt i rengjøringsavdelingen.

- Med riktig vaskeutstyr kommer man langt i å bekjempe fluesvermene, sier Videm.

Det første som må gjøres er å fjerne alle næringskilder, det vil si gammel frukt, mat og søppel. Deretter må overflater vaskes grundig overalt.

Det trenger ikke vanskelige grep til for å forhindre invasjon fra krypene. Du kan for eksempel oppbevare alle matvarer og søtsaker i plastbokser eller i lukkede bokser.

- Mat som blir liggende fremme er rene festbordet for fluer, og god søppelhåndtering er også viktig, forklarer Videm.

Hun mener det derfor er viktig å fjerne søppel, tomflasker og annet avfall så fort som mulig.

- Et rent og ryddig hjem er lite egnet for fluefamilier, sier hun.

Bekjemp bananfluene med kjerringråd

Vasking og rydding er fin forebygging mot fluer, men for å sette inn nådestøtet kan du ty til noen gode gamle kjerringråd for å bli kvitt fluene som herjer i hjemmet.

KJERRINGRÅD: Vi har prøvd flere metoder for å bli kvitt bananfluer. Eddik, vann og zalo-fellen er den mest effektive. Foto: Elisabeth Dalseg
KJERRINGRÅD: Vi har prøvd flere metoder for å bli kvitt bananfluer. Eddik, vann og zalo-fellen er den mest effektive. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Vi i Dinside har prøvd ut mange forskjellige varianter og kjerringråd for å ta knekken på banenfluene, gjennom årenes løp, og har funnet rådet som faktisk funker.

Etter en liten ulykke med en gjenglemt halv sitron på benken i ferien noen år tilbake, testet vi en rekke ulike varianter av bananfluefeller. Vi ga dem god hvitvin, rødvin og eddik.

Det ble det gode gamle altmuligmiddelet eddik som viste seg å være mest effektivt, blandet ut med vann, og en dråpe zalo.

Dersom du også sliter med bananflue-invasjon, kan dette gode gamle kjerringrådet sørge for at du får et flue-fritt hjem.

Sist oppdatert 17.8.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer