Bli kvitt bananfluer

Bekjemp sommerens flue-invasjon

Hvordan forebygge, og hvordan bli kvitt de irriterende bananfluene?

BLI KVITT DEM: Sørg for å ha det ryddig og rent rundt deg på hytte og hjem, så trives fluene mindre. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix
BLI KVITT DEM: Sørg for å ha det ryddig og rent rundt deg på hytte og hjem, så trives fluene mindre. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ettersommeren betyr fuktig vær og for mange - en liten invasjon av fluer og bananfluer. Kanskje du har frukt, mat og tomme brusflasker som du har glemt igjen på kjøkkenbenken eller bakerst i boden? Slikt elsker de små krypene.

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Anders Aas forteller i en pressemelding at det kan bli mange fluer i både hus og hytter, og at de vanligste artene som kan irritere innendørs er fruktfluer / bananfluer.

Fluene formerer seg fort og opptrer i mengder, men de regnes ikke som skadedyr.

Ikke skadedyr

– Fluene gjør lite skade, og de er som regel nokså enkle å bli kvitt. Fjernes næringskildene der larvene utvikles, forsvinner de flyvende insektene etter kort tid, sier Aak.

Likevel er det viktig å ta grep dersom det er store mengder fluer i huset eller på hytta.

Aak forteller at de fleste fluer lever uhygienisk, da larvene ofte utvikler seg i åtsler, avføring eller råtten materie.

- De voksne fluene flyr mellom bakteriekilder og matvarer, så dersom man har et flueproblem bør man gjøre noe med det, sier forskeren.

Fruktfluer lever av gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og lignende. Aak sier at dette er kilder som gjør at de formerer seg fort, og at det kan være et stort problem i visse næringsvirksomheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer