Bekrefter funn

De vilt populære Stanleykoppene inneholder giftig tungmetall. - Trygt, lover produsenten.

RIVES VEKK: Termokoppene til Stanley har for mange blitt et statussymbol. Nå diskuteres det hvorvidt de er trygge å bruke. Video: NTB / TikTok / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

De gigantiske termokoppene med sugerør fra Stanley har blitt en viral sensasjon, og er et av de hotteste produktene du ser i sosiale medier om dagen.

Blitt et motetilbehør

Den store størrelsen, designet med ulike farger og mønstre og dens evne til å holde drikke både kaldt og varmt over lengre tid er noen av grunnene til at folk går mann (eller strengt tatt kvinn) av huse for dem.

I USA sover folk i kø når det slippes nye «limited edition»-utgaver av Stanley-koppene, og butikker har måttet innføre salgsbegrensninger. Ifølge LA Times har koppene utløst slåsskamper. Og 9-åringer har blitt mobbet fordi de kommer på skolen med billige kopivarianter, ikke ekte vare.

Termokoppene fra Stanley kommer i en rekke ulike størrelser og varianter, men modellen Quencher H2.0 Flowstate skal være den mest populære. Den rommer 1,18 liter væske og koster 45 dollar - i Norge ligger prisen på 699 kroner.

DRIKKETREND: Med en Stanley Quencher kan mange være med på den såkalte drikketrenden hvor man skal sørge for å få i seg nok vann i løpet av en dag. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB
DRIKKETREND: Med en Stanley Quencher kan mange være med på den såkalte drikketrenden hvor man skal sørge for å få i seg nok vann i løpet av en dag. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Hjemmetester skaper bekymring

Nå har det imidlertid oppstått en debatt rundt hvorvidt det er trygt å bruke Stanley-koppene, da det viser seg at de inneholder bly.

Ifølge Vox var det Tamara Rubin, som omtales som en «blyforgiftningsaktivist» i amerikanske medier og som driver en organisasjon kalt Lead Safe Mama, som først satte søkelys på problematikken i mars i fjor, da hun testet en ødelagt Stanley-kopp og gjorde funn av bly.

Den siste tida har en rekke Stanley-eiere brukt hjemmetester for å sjekke påstanden, og delt resultatene på fortrinnsvis TikTok. Noen får angivelig utslag, mens andre får ikke det.

Videoene har flere hundre tusen avspillinger.

@nicole_hohenstein We have a small fortune invested into our Stanley cups…so I was a little concerned when I started seeing concerns around lead exposure. Lead is absolutely something that we should be concerned with, but after seeing the results (and having NO lead detected), I can finally put these false allegations aside and continue drinking out of my Stanley. Whew! 🙃 #stanley #leadinstanleycup #leadcontamination #stanleycup #stanleytumbler #lead #stanleyleadtest #stanleylead ♬ original sound - Nicole | Holistic Wellness

Stanley bekrefter bly-funn: - Ikke farlig

Trolig som et svar på bekymringene som har oppstått, bekrefter faktisk Stanley at produktene deres inneholder bly. Selskapet bedyrer imidlertid at termokoppene skal være trygge å bruke såframt bunnen er intakt.

På sine nettsider skriver Stanley at bly brukes for å lage vakuumisolasjonen som skal sørge for at drikke holder seg varmt eller kaldt.

Selskapet forsegler bunnen av produktene sine med et materialet som «inkluderer noe bly». Denne forseglingen er dekket av rustfritt stål, og blyet kommer ikke i kontakt med det du drikker eller huden din, lover de.

- Ved sjeldne tilfeller der bunndekselet på et produkt løsner på grunn av vanlig bruk og avslører denne forseglingen, er det berettiget til vår livstidsgaranti, skriver selskapet.

Helseeksperter ser foreløpig ikke ut til å være bekymret.

Jack Caravanos, professor i folkehelse ved New York University, sier til Washington Post at han har testet fem Stanleykopper, både med profesjonelt utstyr og hjemmetester, og ikke gjort noe funn av bly.

- Jeg kunne ikke finne bly noe sted hvor det kunne utgjøre en helserisiko, sier han.

Dette svarer Mattilsynet

Ifølge Mattilsynet er bly et giftig tungmetall.

- For mye bly kan blant annet skade de røde blodlegemene og nervesystemet. Hjerneutviklinga hos foster og små barn er spesielt utsett for skader og kan blant annet gi nedsett evne til læring, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Ifølge Måland skal ikke matkontaktmaterialer, som termokopper, avgi stoffer til mat/drikke i mengder som kan utgjøre en fare for menneskers helse.

- For produkter som inneholder bly, har produsenten ansvaret for å sikre at produktet er trygt, sier hun.

I EU-regelverket er det ikke satt grenseverdi for bly i produkter som er laget av for eksempel metall.

- Norge har nasjonale grenseverdier for avgivelse av bly og kadmium. For gjenstander som kan fylles er den satt til 0,1 mg/l.

Flere har droppet bly

Ikke alle termoflasker og -kopper har bly i seg.

En konkurrent til Stanley, Hydra Flask, la i forrige ut et innlegg på Instagram hvor de skriver at de droppet dette for ti år siden.

En annen produsent, Kleen Kanteen, begynte sin blyfrie overgang i 2016. Den gangen var det bransjestandard å bruke bly, forteller sjef Jeff Cresswell.

Hvorfor det fremdeles er i bruk?

- Å bruke bly et billigere alternativ, sier Creswell til Vox.