- Belåningsgraden er urovekkende høy

Sentralbanksjefen tror boligprisene kan falle mye. Men har vi egentlig lånt så mye?

Gjedrem frykter lånefesten kan føre til boligprisfall.  Foto: Norges Bank/Per Ervland
Gjedrem frykter lånefesten kan føre til boligprisfall. Foto: Norges Bank/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nordmenn tar ansvar for egen økonomi.Ellen Dokk Holm, postbanken


Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte norske banker om farene som lurer i boliglånsmarkedet, melder Dn.no.

- Norske husholdninger har høy gjeld sammenlignet med husholdninger i andre land. Boliglån med høy belåningsgrad, dvs. over 80 prosent av boligens verdi, har også økt i omfang, sa Gjedrem i en tale om boligfinansiering på OMF-forum i regi av Finansnæringens Fellesorganisasjon. I tillegg er norske bankers lånemodeller mindre sofistikerte enn i andre land.

Les hele talen på Norges Banks nettsider

Boligprisene har nå tatt igjen fallet fra finanskrisen, og er nå like høye som på toppnivået i 2007. Det tror ikke Gjedrem kommer til å vare, og presenterte boligeieres skrekkscenario:

- Boligprisene kan falle mye og det i løpet av noen få år.

Har vi lånt for mye?

Finanskrisen viste at nordmenn er flinke til å prioritere økonomisk, sier Ellen Dokk Holm i Postbanken.  Foto: Postbanken
Finanskrisen viste at nordmenn er flinke til å prioritere økonomisk, sier Ellen Dokk Holm i Postbanken. Foto: Postbanken Vis mer


Hvor mye har vi egentlig lånt? Norske husholdningers brutto gjeld i forhold til disponibel inntekt var 204,3 prosent i 3. kvartal i fjor, ifølge SSB. Eller to ganger disponibel inntekt.

- Dette er en relativt høy belåningsgrad, og det er jo det han bekymrer seg for, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken, til DinSide.

Hun tror imidlertid ikke at boligeiere flest har noen stor grunn til å bekymre seg, og peker på hvordan vi taklet finanskrisen.

- Ved økte renter vil mange måtte prioritere pengebruken sin annerledes. Det så vi i 2008, hvor vi så at folk betalte boliglånet sitt, men de byttet ikke ut bilen, kjøpte ikke hytte, og tok tar færre og rimeligere ferier, sier Dokk Holm. - Ergo så er det de aller færreste som ikke vil greie å betjene et lån selv om renta skulle stige.

At noen vil få problemer med å betjene lån, ser hun imidlertid ikke bort ifra, men da er det uforutsette hendelser som spiller inn, som for eksempel at man mister jobben, eller går igjennom et samlivsbrudd.

Hvor mye kan du låne?

Finn ut med vår kalkulator


Risiko for ungdom

Hvor mye har du lånt?

Hvor stort er lånet ditt i forhold til inntekt? (Avsluttet)
Mer enn tre ganger inntekt(36%) 261
Mellom to og tre ganger inntekt(24%) 175
Mellom en og to ganger inntekt(18%) 130
Gjeldsfri(12%) 83
Mindre enn inntekten(9%) 67
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De som bør være mest vaktsomme, ifølge Dokk Holm, er de yngste på boligmarkedet. De er mest utsatt for å miste jobben. Og fordi inngangsbilletten til boligmarkedet er såpass høy, er det mange som velger å kjøpe bolig relativt tidlig med kjæresten.

- Vi har en tradisjon i Norge for at når vi er voksne, skal vi eie egen bolig. Det er noe som er viktig for oss. Og høye boligpriser har gjort at unge mennesker tar mye lån. Man må det for å komme inn i boligmarkedet.

Vi tar også opp lån langt tidligere enn i våre naboland - og ellers i sammenlignbare land. Dokk Holm peker på boligsparing for ungdom som et fantastisk initiativ, men skulle ønske at beløpet var høyere. Dette til tross for at maksbeløpet ble hevet til 150.000 kroner i fjor.

- Skal man virkelig inspirere til sparing bør beløpet være høyere. Da har man mer egenkapital når man kjøper sin første bolig.

Høye boligpriser har også ført til at en rekke foreldre har kommet på banen for å hjelpe barna inn på boligmarkedet. - De fleste gir barna store enkeltbeløp. I snitt er dette drøye 200.000 kroner for å hjelpe barna å kjøpe bolig.

Ulempen er at dette gir et økt press på boligprisene, i segmentet for førstegangskjøperne.

Vil du hjelpe barna å kjøpe bolig? Dokk Holm advarer mot å kausjonere for lånet.

Hvor mye får man låne?

Det heter seg at bankene setter lånerammer utifra hvor mye du tjener, og disse ligger stort sett mellom 2,5 og 3-ganger årsinntekt. Men selv om dette gjerne brukes som tak, er regnestykket litt mer komplisert enn som så.

- Vi ser på hva man sitter igjen med når alle utgifter er betalt. Utifra dette får kundene lån.
Noen har høyere forbruk enn andre, og ønsker dette. Så vi ser på betalingsevnen, altså hvor mye man sitter igjen med etter at alle faste utgifter er betalt, i tillegg til selvfølgelig betalingsvilje, sier Dokk Holm.

I tillegg ser bankene på usikkerheten rundt rentenivået. - Vi sier at for å få et lån nå, må man kunne betjene et lån med utlånsrente på 7-8 prosent. Så sånn sett kan man ikke bruke alle disponible midler med dagens utlånsrente.

Hvilken fase i livet ditt du er i vil også være med på å bestemme hvor mye du kan låne. Er du i etableringsfasen? På toppen av karrieren? Lurer barn rundt svingen - eller vil barna flytte ut slik at du vil få bedre råd?

- Det er viktig å huske på at banken ser på betalingsevnen gjennom hele lånets betalingstid. Livssituasjonen er ikke statisk, den endrer seg hele tiden, men for de fleste blir jo de økonomiske utsiktene bare lysere.

Hvor mye kan du låne?

Finn ut med vår kalkulator

Boligbransjen mer optimistisk

Eiendomsbransjens synspunkter og prognoser er hakket mer optimistiske:
I år skal prisene opp en 7-8 prosent
, og til tross for at rentene også er på vei oppover tror ikke Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret, at boligprisene skal falle med det første. En brems i antall igangsatte boligprosjekter vil også motvirke et stort prisfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer