Belegg skal hindre at avføring fester seg i skåla

Et svært glatt belegg i toalettskåla kan bidra til å spare enorme mengder vann i verden, hevder forskerne som har utviklet belegget.

BELEGG: Forskere har oppfunnet et belegg som skal hindre avføring i å feste seg til toalettet. Slik skal man kunne redusere vannforbruket ved skylling, og det skal forhindre lukt og bakterier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BELEGG: Forskere har oppfunnet et belegg som skal hindre avføring i å feste seg til toalettet. Slik skal man kunne redusere vannforbruket ved skylling, og det skal forhindre lukt og bakterier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er forskere ved Penn State University som har utviklet en spray som gir det glatte toalettbelegget. De hevder det trengs 90 prosent mindre vann til å skylle ned avføringen ved bruk av det nyutviklede belegget.

Forskerne viser også til at belegget hindrer bakterier i å danne seg i toalettskåla, og det reduserer i tillegg lukt, skriver BBC.

- Avføring som fester seg i toalettet er ikke bare ubehagelig for brukerne, men det gir også alvorlige helseproblemer, sa Tak-Sing Wong, tidlige karriereprofessor i ingeniørfag og førsteamanuensis i maskinteknikk og bioingeniør ved Wormley, til avisen Penn State news.

Sprayen skal være glattere enn teflon, men det slites bort ved bruk og må dermed påføres på nytt etter om lag 50 skyllinger.

Selvrensende

- Vårt team har utviklet et robust bioinspirert, flytende, avføring- og bakterieavvisende belegg som i hovedsak kan gjøre et toalett selvrensende, sa Wong.

Forskerne, som har publisert funnene i tidsskriftet Nature Sustainability , skriver at verdens toaletter bruker seks ganger så mye vann daglig som Afrikas samlede vannforbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer