Bytte benkeplate på kjøkkenet

Benkeplaten du bør velge til kjøkkenet

Sjekk fordelene og ulempene ved hver type benkeplate.

HELTRE: Hvilken type benkeplate som tåler mest eller minst, kommer som regel an på type bruk. Les om fordelene og ulempene ved fire av dem. Foto: Sigdal.
HELTRE: Hvilken type benkeplate som tåler mest eller minst, kommer som regel an på type bruk. Les om fordelene og ulempene ved fire av dem. Foto: Sigdal. Vis mer
Publisert

Har kjøkkenbenken blitt såpass slitt at den burde blitt byttet ut? I så fall har du et hav av benkeplater å velge i mellom. Men det første spørsmålet da, er: Hvilken type skal du velge? Det andre spørsmålet blir: kan du gjøre det selv?

Ekspertene gir deg svarene.

Før du kjøper benkeplate

Når vi skal kjøpe ny benkeplate spiller det for mange av oss en stor rolle hva slags design den har.

UTSEENDET ER VIKTIG MEN...: Tenk først på hva slags type bruk du kommer til å utsette kjøkkenbenken for, råder ekspertene. Foto: Norema.
UTSEENDET ER VIKTIG MEN...: Tenk først på hva slags type bruk du kommer til å utsette kjøkkenbenken for, råder ekspertene. Foto: Norema. Vis mer

Det mener Torben G. Bregendahl, servicesjef ved Nobia Denmark AS.

– Estetikk er typisk noe som er viktig for de aller fleste. Utover det, er det vel egentlig ikke noe riktig eller feil, for hver benkeplate har sine fordeler og ulemper, sier Bregendahl.

Men det er lurt å først se bort i fra selve utseendet på en benkeplate. Det du bør tenke over før du plukker ut en viss type design, er hvordan kjøkkenet ditt skal brukes.

Det råder Hanne Storsveen, product manager ved Sigdal.

– Hvem bruker kjøkkenet mest? Hvor mye vedlikehold kan du holde ut med? Blir det mye bruk? Lite bruk? Hard bruk? Er det for eksempel en utleieleilighet, bør man kanskje velge en plate som krever mindre vedlikehold og som tåler hard bruk. Mens man til sitt eget kjøkken fint kan velge noe som ikke tåler samme harde bruk, om man vet at det ikke er hard bruk, sier Storsveen.

STEIN: Stein er robust mot riper, vann og slitasje men er dyrere enn andre benkeplater. Vær også obs på at fargestoffer lettere kan trekke inn i granitt. Foto: Sigdal.
STEIN: Stein er robust mot riper, vann og slitasje men er dyrere enn andre benkeplater. Vær også obs på at fargestoffer lettere kan trekke inn i granitt. Foto: Sigdal. Vis mer

I tillegg er det alltid lurt å tenke på hvor mye penger man vil legge i en benkeplate, da det kan være store prisforskjeller – avhengig av materialet, tipser hun videre.

Ulike typer benkeplater

Når du har funnet svaret på hvordan og hvor mye husholdningen kommer til å bruke benkeplaten på kjøkkenet, må du finne benkeplaten som passer ditt behov.

– Generelt kan man si at alle platetyper trenger vedlikehold i forskjellig grad. En annen generell sak er at de fleste materialer ikke tåler ubegrenset med varme, og lar seg ripe av skarpe gjenstander. Det anbefales alltid å benytte underlag ved varme gjenstander, uansett materiale, sier Storsveen.

TRE: Benkeplater i tre tåler mye, men krever mye vedlikehold. Foto: Norema.
TRE: Benkeplater i tre tåler mye, men krever mye vedlikehold. Foto: Norema. Vis mer

Storsveen og Bregendahl forklarer her fordelene og ulempene ved hver type benkeoverflate:

LAMINAT: Tåler hard bruk, og er rimeligere enn andre benkeoverflater. Tåler derimot ikke for mye vann. Foto: Sigdal.
LAMINAT: Tåler hard bruk, og er rimeligere enn andre benkeoverflater. Tåler derimot ikke for mye vann. Foto: Sigdal. Vis mer
  • Benkeplate av stein: Stein er robust mot riper, vann og slitasje. Når man snakker om stein er det flere varianter. Granitt som er naturstein, samt kompositt som består av 93 prosent knust naturstein og syv prosent bindestoff og farge. Granitt er litt mer porøs enn kompositt da kompositten er presset sammen under stort trykk. Begge platene tåler hard bruk, men trenger vedlikehold et par ganger i året, avhengig av bruk. Fargestoffer kan lettere trekke inn i granitt, i og med den er mer porøs. Steinplater er dyrere enn andre overflater, og de kan virke kalde i et rom.
  • Benkeplate av tre: Det positive er at de tåler mye. Skader som riper og hakk kan slipes så fremt det ikke er fiberbrudd. Ved riktig behandling tåler de godt vann. Krever vedlikehold av olje cirka 3-4 ganger i året, avhengig av bruk. Gir et varmere uttrykk. Treplater er ofte av litt høyere pris.
  • Benkeplate av laminat: Tåler hard bruk, og er rimeligere enn andre benkeoverflater. De er lett å vedlikeholde, men trenger også vedlikehold av laminatrens noen ganger i året, dette er veldig avhengig av bruk. Husk at de ikke tåler for mye vann.
  • Laminat med nanooverflate: Kan til en viss grad repareres. Overflateriper, ikke fiberbrudd, kan repareres ved bruk av vann og varme. Den er lettere å renholde, og for eksempel bli kvitt fingermerker på mørke overflater. Koster litt mer enn vanlig laminat.
NANO: Laminat med nanooverflate er lettere å renholde, og for eksempel bli kvitt fingermerker på mørke overflater. Koster litt mer enn vanlig laminat. Foto: Linn M. Rognø.
NANO: Laminat med nanooverflate er lettere å renholde, og for eksempel bli kvitt fingermerker på mørke overflater. Koster litt mer enn vanlig laminat. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Montere selv?

Når den nye benkeplaten skal monteres, vil det selvsagt koste mer om en profesjonell håndverker gjør jobben for deg. Men Storsveen anbefaler likevel at man får hjelp til dette.

– Man kan klare det selv, men det krever litt kunnskap med tanke på vask, platetopp med mer, sier hun.

Bregendahl mener at man selv kan montere mange laminat-og trebordsplater selv.

– Det følger med en bruksanvisning for hvordan dette skal gjøres, sier han.

Eksperten understreker samtidig:

– Er det snakk om vinkelbordplater med utskjæringer og lignende, vil jeg anbefale å få hjelp av montør. Stenplater vil jeg heller ikke anbefale å montere på egenhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer