Benkeplater - hvilket materiale?

Benkeplater kommer i en rekke materialer og prisklasser.

Benkeplater i granitt Foto: Førde granitt
Benkeplater i granitt Foto: Førde granitt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Benkeplaten er en svært viktig del av kjøkkenet, både praktisk og estetisk. Den er også en vesentlig variabel i kjøkkenbudsjettet, den kan koste deg alt fra noen hundrelapper til flere titusener.

Forskjellene i pris har sin gode grunn. Den billigste er en standard sponplate med laminatbelegg som du frakter og mens den dyreste er en skreddersydd steinplate. Den er dessuten tilpasset akkurat ditt kjøkken med alle dets skjevheter, buede vegger og andre avvik, målt og produsert med millimeterpresisjon og ferdig installert av spesialister.

Fresing av benkeplater med CNC-styrt fres Foto: Benkeplater.no
Fresing av benkeplater med CNC-styrt fres Foto: Benkeplater.no Vis mer


Men det finnes også løsninger mellom disse ytterpunktene. Her er en oversikt over de forskjellige variantene, med deres gode og mindre gode egenskaper.

Kjøkken: Er dette Norges billigste?

Benkeplater i tre

I Norge var benkeplater i tre det som gjaldt, i flere generasjoner. De var i utgangspunktet ubehandlet, men ble gjerne skurt med grønnsåpe og fikk dermed en viss motstandsdyktighet mot søl og flekker. Senere ble benkeplatene lakket for at de skulle være mer lettstelte og se penere ut, og man tok dessuten i bruk bakefjøler og andre underlag for forskjellige oppgaver. Om dette ble vellykket var en helt annen sak, helt avhengig av den tidens husmor.

Benkeplate i stavlimt bøk Foto: Ikea
Benkeplate i stavlimt bøk Foto: Ikea Vis mer


I dag er treplater fremdeles et alternativ. De er gjerne stavlimt, og blir dermed mer stabile enn de gamle typene med færre sammenlimte brede bord. De leveres ubehandlet eller oljet.

Utvalget omfatter mange tresorter, fortrinnsvis av den hardere typen som eik, bøk, bjørk, lønn eller amerikansk valnøtt, iroko, merbau og teak.

Les også: Her er benkeplatens verste fiender.

Egenskaper:
En benkeplate i tre er først og fremst svært behagelig i bruk. Den kjennes varm mot hendene, den lager mindre støy og er mer skånsom mot glass du setter fra deg.

Vedlikeholdet er ikke vanskelig, tre er slitesterkt, men overflaten må regelmessig impregneres med olje.

Mindre skader og flekker kan slipes vekk med sandpapir, men store brennmerker etter glovarme gryter kan i praksis ødelegge platen. Fargeflekker kan også være umulige å bli kvitt, dersom du søler de "riktige" stoffene.

Prisene varierer med tresort, utførelse og leverandør, men er stort sett i den rimelige til middels dyre delen av skalaen.

Benkeplater i laminat

Laminat er harpiksimpregnerte flak som presses sammen under høyt trykk og varme på en plate av trefiber.

Laminat fra Benkespesialisten: SvartTrento Foto: Benkespesialisten
Laminat fra Benkespesialisten: SvartTrento Foto: Benkespesialisten Vis mer


Den gamle Respatex-platen er velkjent høytrykkslaminat, den ble produsert i Norge fra 1958 og ble brukt på kjøkkenbenker, bord og vegger i mange år. Men selve oppfinnelsen ble gjort i USA av firmaet Formica.

Utførelse og mønstre finnes i alle tenkelige og utenkelige farger og fasonger. Om du vil ha rene farger, imitasjoner av naturlige materialer eller rene fantasimønstre - det finnes.

Laminat er et dødt materiale og har middels brukskomfort. Det er ikke så varmt som tre, men ikke på langt nær så hardt og kaldt som stein eller metall.

Kvalitetslaminater tåler både vann og varme gjenstander, men det er grenser for alt.

Laminat er i utgangspunktet vedlikeholdsfritt, det skal bare tørkes av med en fuktig klut med mildt vaskemiddel.

Skader i form av hakk og riper kan i noen tilfeller repareres med varmvoks, men synligheten vil variere med utførelsen og mønsteret.

Prisene varierer veldig. Laminat kan være det aller billigste, fra under tre hundrelapper for en standard benkeplate på Ikea eller hos byggevarehuset, til priser på flere tusen per meter hvis du velger de mest eksklusive merkevarene.

Les også: Nytt kjøkken på én - to - tre

Benkeplater i stein

Moderne produksjonsteknikker og bearbeidelsesmetoder har gjort det mulig å tilby benkeplater i forskjellige steinsorter. Man velger gjerne noe med en dekorativ struktur, og plater kan enten leveres som metervare eller spesialtilpasses det enkelte kjøkken.

Steinsortene som egner seg er flere, men granitt er mest brukt. Denne finnes i mange varianter fra hele verden med et stort utvalg av farger og struktur.

Marmor er ikke så godt egnet, siden det er lett tar misfarging fra kjemikalier i vanlige næringsmidler, spesielt sitrusfrukter og bær, men også kaffe og te.

Stein føles kaldt, siden det leder varme. Dermed tåler det også varme gryter samtidig som disse fort kjøles ned siden varmen ledes over i steinplaten.

Det kreves noe mer forsiktig omgang med kontakt mellom glass/steintøy og steinplate, setter man for eksempel fra seg et stettglass på en uvøren måte kan det lett skje ulykker.

Kompositt Technistone Crystal Diamond Foto: Mestersten
Kompositt Technistone Crystal Diamond Foto: Mestersten Vis mer


Stein tåler det meste, og kan faktisk repareres dersom det skulle bli et hakk i overflaten.

I dag er overflaten på steinplater som regel behandlet med epoxy slik at porene tettes før polering. Dette gjør steinplaten svært motstandsdyktig mot både flekker og riper.

Prisene varierer sterkt, skal du ha den skåret ut og tilpasset med millimeterpresis skreddersøm blir det dyrt, men enklere utførelser kan være overkommelige.

Les også: Slik vil italienerne innrede kjøkkenet ditt

Komposittstein

Kompositt betyr rett og slett blanding av materialer, valget av komponenter gjøres ut fra hva som gir en kombinasjon med bedre egenskaper. Komposittstein er en blanding av knust stein og et kraftig bindemiddel. Materialet kan støpes i mange fasonger og formater, og gir derfor flere muligheter enn ren stein. Samtidig beholdes de fleste av steinens gode kvaliteter. Dessuten gir det større frihet i design av struktur og farger.

Komposittstein er hardt, leder varme svært godt og tåler hard bruk og får ikke flekker. Det er praktisk talt vedlikeholdsfritt.

Slike benkeplater kan skreddersys og produseres i nesten en hver fasong og farge.

Men komposittstein er antagelig det dyreste materialet du kan velge når du skal ha en benkeplate. Det koster mange tusen per løpemeter, dessuten er frakt og installasjon svært dyrt. Den kan fort koste like mye som resten av kjøkkenet.

Komposittstein kan brukes til langt mer enn benkeplater. Designer Lars Ernst Hole ser mulighetene i Corian.

Andre materialer

Det er også mulig å få benkeplater i andre materialer, som rustfritt stål (en standard i det profesjonelle kjøkken), glass og betong.

Disse materialene går vi ikke nærmere inn på i denne omgang.

Hva skal man velge?

Smak og budsjett avgjør valget, pluss praktiske hensyn. Lager man mye mat fra bunn av med mye bearbeiding av råvarer trengs det et underlag som tåler dette.

Er man nøye med daglig renhold og ikke ser på litt grundigere vedlikehold en gang i blant med avsky, er en benkeplate i en hard tresort et godt valg. Har man øvrig innredning i tre blir dette ofte en naturlig kombinasjon.

Med trangt budsjett og liten lyst til vedlikehold er laminat nærliggende, men dette kan også anbefales om man har mer å rutte med.

Mange er veldig glad i steinens estetiske og praktiske verdier, og sjeneres ikke av at de er både kalde og harde i bruk.

Uansett - utvalget har aldri vært større enn nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer