Beolab 90 endrer lyden etter hvor du sitter

Vi har hørt jubileumshøyttaleren til Bang & Olufsen.

«BARE» 660.000: Bang & Olufsens jubileumshøyttaler, Beolab 90, ser mer ut som en skulptur enn høyttaler, låter bra og har en prislapp som vil skremme bort de aller fleste av oss. Foto: BANG & OLUFSEN
«BARE» 660.000: Bang & Olufsens jubileumshøyttaler, Beolab 90, ser mer ut som en skulptur enn høyttaler, låter bra og har en prislapp som vil skremme bort de aller fleste av oss. Foto: BANG & OLUFSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bang & Olufsen er en sjelden fugl på hifi-messer. I år var de representert på High End-messa i München med det de selv mener er tidenes beste høyttaler: Jubileumsmodellen Beolab 90.

Det var riktignok i fjor at selskapet fylte 90 år. I oktober 1925 startet nemlig Peter Bang og Svend Olufsen opp radiofabrikken sin i Struer utenfor Holstebro på Jylland.

Fra 1970-tallet og framover bygde de seg opp som et kostbart kavalitetsmerke på lyd og bilde, med vekt på futuristisk (noen vil si tidløst) og nyskapende løsninger for fjernkontroll og multirom.

LES OGSÅ: Tre årslønner for å høre favorittlåten

Skaffet seg sin egen nisje

Men selv om butikkene i dag er fulle av flerromsløsninger og trådløse høyttalere som passer godt inn i selv det mest minimalistiske designerhjem, holder danskene stand.

SKULPTUR: Ikke alle vil mene at den er pen, men skjønnheten kommer innenfra i form av lyd. Foto: TORE NESET
SKULPTUR: Ikke alle vil mene at den er pen, men skjønnheten kommer innenfra i form av lyd. Foto: TORE NESET Vis mer


De har rett og slett skaffet seg sin egen nisje av pengesterke, designbevisste kunder som vil ha topp kvalitet uten å forholde seg til ledninger, kompliserte oppsett og et utseende som passer bedre i en fabrikkhall enn i ei stue.

Det viser ikke minst den nye flaggskiphøyttaleren Beolab 90, som samler alle den teknologien ekspertisen i Struer har utviklet gjennom mange år både på lyd, teknologi og design.

LES OGSÅ: 2016-nyhetene fra Bang & Olufsen

Bare tre om gangen

Det var derfor med en viss forventning vi satte oss ned i en stol på High End-messen i München for å høre den 137 kilo tunge høyttaleren med 18 elementer og 8200 watts forsterker.

Det vanlige ved slike demonstrasjoner er at et 20-talls journalister sitter på stoler som i en kinosal eller i et konsertlokale.

Dermed hører bare de heldige få som har plassert seg i midten av feltet skikkelig stereo.

Bang & Olufsen ville gardere seg mot dette, og slapp bare inn tre og tre. Vi ble plassert på en rekke. En fjernkontroll gikk på rundgang. Med denne fjernkontrollen kunne hver og en av oss stille inn lyden optimalt for sin egen plass.

LES OGSÅ: Test av BeoPlay H7 hodetelefoner

Tilpasser lyden til der du er

FÅ LYD DER DU SITTER: Fjernkontrollen optimaliserer for posisjonen din. Foto: TORE NESET
FÅ LYD DER DU SITTER: Fjernkontrollen optimaliserer for posisjonen din. Foto: TORE NESET Vis mer


For det er nemlig ett av de viktigste salgsargumentene for denne mastodonten av en aktiv, smart høyttaler:

Uansett hvordan rommet ditt er møblert, hvordan akustikken er og hvor du og familien din velger å sitte, så justerer høyttaleren seg selv for å gi best mulig lyd der du faktisk befinner deg i rommet.

Et lite lys på toppen av den venstre høyttaleren lyser når lyden endrer retning.

Høyttalerne er for øvrig forsynt med mikrofoner som tar opp lyden i rommet, analyserer den og justerer seg etter akustikken.

Akkurat som systemene vi finner i enhver hjemmekinoforsterker, men etter alt å dømme mer avansert og mer med tanke på musikkopplevelse.

Vi kan i hvert fall bekrefte at retningsbestemmelsen fungerer ganske godt, i hvert fall i et utstillingslokale på et messegulv. Det gjenstår likevel å høre hvordan det virker i ei vanlig stue.

EKSKLUSIVT: Bare tre journalister om gangen fikk oppleve Beolab 90 i München. Foto: TORE NESET
EKSKLUSIVT: Bare tre journalister om gangen fikk oppleve Beolab 90 i München. Foto: TORE NESET Vis mer


LES OGSÅ: BeoPlay A1 holder det gående i ett døgn

Mer skulptur enn hifi

Høyttalerne er i seg selv et syn, og minner mer om skulpturer enn om hifi-utstyr.

SKJELETTET: Metall-innmaten som stiver opp kabinettet kan nesten minne om en IKEA-stol. Foto: TORE NESET
SKJELETTET: Metall-innmaten som stiver opp kabinettet kan nesten minne om en IKEA-stol. Foto: TORE NESET Vis mer


Og visst låter de bra. Om de låter eksepsjonelt bra er det derimot for tidlig å si. Utstyr i denne klassen har sterk konkurranse, og alle vil kanskje ikke falle for Belab 90s runde, nøytrale og forfinede lyd.

Vi har hørt mange høyttalere i denne prisklassen, og kan bekrefte at Beolab 90 hører hjemme blant de aller beste.

En av de vi brukte en del tid på under årets messe, var den nærmest sensasjonelle Concentro fra tyske Elac til 100.000 kroner mindre enn Beolab 90.

Denne er passiv, og krever derfor dyrt forsterkerutstyr for å kunne yte sitt beste.

I Beolab 90 er alt innebygd. Du behøver bare en eller annen form for lydkilde, for eksempel en PC eller en nettverksspiller med tilgang på en musikkstrømmer som Tidal eller Spotify.

LES OGSÅ: Med disse høyttalerne trenger du bare en mobil

Konkurrerer med heldigitale briter

Flere høyttalerprodusenter har nå modeller med innebygd forsterker og DAC (digital til analog-omformer) innebygd. Også i langt mer beskjedne prisklasser, som for eksempel Klipsch R-15PM til 5.990 kroner per par.

TIDLIG UTE: Britiske Meridian er ikke lenger alene med sine aktive, digitale høyttalere. Foto: MERIDIAN
TIDLIG UTE: Britiske Meridian er ikke lenger alene med sine aktive, digitale høyttalere. Foto: MERIDIAN Vis mer


Selve veteranen på området er likevel britiske Meridian, som allerede i 1989 kom med sin første aktive høyttaler med digital inngang for CD-spiller, DSP600.

Deres nåværende toppmodell DSP8000 koster per par om lag 450.000 kroner og vil nok være verd en lytt først for de som virkelig går med planer om å kjøpe et hel-integrert, digitalt høyttalersystem i Beolab 90s prisklasse.

LES OGSÅ: B&Os «billige» høyttalerserie

Installeres med kran

På tross av den friske prislappen på 660.000 kroner, er det allerede solgt noen par av Beolab 90 her i Norge, ifølge Bang & Olufsens Tom Øgaard.

- Dette er høyttaleren for de som skal ha det beste, uansett pris. Det koster mye penger, men jeg vil ikke si at den er dyr.

Bor du i 4. etasje i en bygård, kan det by på utfordringer å få et slikt monstrum inn i leiligheten.

- Vi bruker kran hjemme hos kundene når vi installerer dem, forteller Bang & Olufsens høyttalersjef Kresten Bjørn Grab-Berre.

- Og når de senere skal flytte?

- Da blir det som å flytte et konsertpiano.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer