Hvordan vaske klær

- Best å vaske raskt og kaldt

Ny studie konkluderer at det er best for klær og miljø å vaske klær på lave temperaturer. Og ja, det blir reint.

BEST Å VASKE KALDERE: En ny studie viser at klærne holder seg bedre, både i farger og fasong, om du vasker kaldere og kortere. Foto: Kristin Sørdal
BEST Å VASKE KALDERE: En ny studie viser at klærne holder seg bedre, både i farger og fasong, om du vasker kaldere og kortere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er ikke alle slags klær du bør vaske på 20 grader - som eksempelvis truser og håndklær - men for veldig mange av de andre klærne vi vasker vil det i de fleste tilfellene være mer enn varmt nok å vaske på lave temperaturer som 20 eller 25 grader.

Det bekreftes av en fersk studie gjennomført ved universitetet i Leeds, Storbritannia.

De har undersøkt forskjellene på å vaske tøy på 25 grader sammenliknet med 40 grader - og sett på forskjeller når det kommer til slitasje på tøyet, bevaring av fargene, fargesmitte til andre plagg og utslipp av mikrofiber til avløpsvannet og deretter ut i naturen.

Den korte konklusjonen er:

  • Det var betydelig mindre fargetap i T-skjortene som ble vasket med den kjøligere, raskere syklusen
  • Raskere, kjøligere vask reduserte fargestoffoverføringen fra farget vask
  • Betydelig mindre mikrofiber ble sluppet ut i avløpsvannet under den raskere, kjøligere vasken

Det er med andre ord mye å spare, på å vaske kortere og kaldere:

Du kan spare deg selv for tid på å vente på at vasken skal bli ferdig; du kan spare deg for penger på nye klær fordi du sliter mindre på tøyet og klærne beholder fasongen bedre; du kan spare penger fordi det er billigere å vaske på lavere og korte vaskeprogrammer - og du kan spare miljøet for utslipp av mikrofiber fra klærne.

- Å bruke kortere, kjøligere vaskeprogrammer er en enkel måte alle kan få klærne til å vare lenger og holde dem borte fra avfallsplassen, uttaler studiens hovedforfatter, Dr. Lucy Cotton, ved universitetet i Leeds, i en pressemelding.

Om testen

  • I testen ble det brukt konvensjonelle husholdningsvaskemaskiner og Ariel pods med biologisk vaskemiddel.
  • De sammenlignet 30-minutters sykluser ved 25 grader og 85-minutters sykluser ved 40 grader, begge med 1.600 omdreininger/sentrifuge.
  • Alle ble testet i 16 sykluser hver.

- Handler også om hvor skittent det er

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, har blant annet klær og vaskevaner som spesialfelt - og har skrevet boka «Lettstelt» som handler om nettopp vask av klær.

Dinside har også tidligere snakket med Klepp om klesvask på uike temperaturer, hvor Klepp har uttalt at det er veldig mange ting som avgjør om vask blir ren, og blant dem er temperatur kun en av mange faktorer.

- Det handler også i stor grad om hvor skittent det vi vasker er, har Klepp uttalt til Dinside.

- Kan alt vaskes på 20 grader? Eller er det noen typer klær eller materialer som ikke egner seg for 20-gradersvask?

- Det kommer an på hvor skitne de er og bruken av kjemikalier, altså vaskemidler, sier Klepp.

- Bomull holder på skitt og krever som regel litt mer for å bli ren. Men igjen: Det er jo da mer enn temperatur som bestemmer hvor rent det blir, sier hun videre.

Hun bekrefter også at valg av vaskemiddel vil kunne ha innvirkning på vaskeresultatet.

Dette beviste også en test av vaskemidler for farget vask som Dinside skrev om for litt siden. Testen avslørte også at det kun var ved veldig vanskelige flekker at vaskemiddelet fungerte bedre ved 40 grader enn ved 30.

Bedre for klærne dine

Den britiske testen konkluderer med at de fargede klærne bevarte fargen bedre når de ble vasket på kaldere og at kaldere vaskevann også minsket fargesmitten til andre plagg.

Til dette kommenterer Klepp av dette vil være noe avhengig av de fargestoffene som er brukt.

- Noen fargestoffer fester seg ved varme - og noen motsatt, sier Klepp.

Klepp er heller ikke overrasket over konklusjonen om at tøyet holder seg bedre og mister mindre fiber, ved kortere og kaldere vask.

FIBER I SKYLLEVANNET: Testen fra universitetet i Leeds avslørte en halvering (52 prosent reduksjon) av mikrofiberrester i skyllevannet ved vask på lavere temperatur og kortere syklus. Foto: University of Leeds/P&G
FIBER I SKYLLEVANNET: Testen fra universitetet i Leeds avslørte en halvering (52 prosent reduksjon) av mikrofiberrester i skyllevannet ved vask på lavere temperatur og kortere syklus. Foto: University of Leeds/P&G Vis mer

- Dette er selvsagt. Jo mindre du «gjør», jo mindre fiber vil de miste, sier Klepp til Dinside.

- Mindre mekanisk bearbeiding, mindre kjemikalier - men samtidig er det jo da motsatt med renhet, sier hun videre.

Hun poengterer at det beste for klærne og miljøet er å vaske mindre:

- Det å finne en balanse er viktig. Minst fiber slippes jo om du ikke vasker i det hele tatt. Å vaske rene klær er dumt. Er de skitne, er det jo da et ønske om å få dem rene. For å få til det brukes kjemikalier, vann, varme og mekanisk bearbeiding, sier Klepp - og henviser til nettopp det hun omtaler i boka sin.

Mindre bruk av energi

En annen fordel ved å vaske klær på lavere temperatur er at du sparer strøm, altså penger.

Dinside har tidligere skrevet om dette i forbindelse med en svensk test som avslørte at din «energisnille» vaskemaskin med energiklasse A+++ raskt endrer seg til en vaskemaskin med energiklasse B dersom du velger feil program for vasken.

Vasker du med alternative program, og altså ikke energispareprogrammet som vasker på lavere temperatur - men bruker lengre tid - bruker maskinen inntil 88 prosent mer energi og 70 prosent mer vann. Og det uten at vasken blir noe renere.

Slik kan årsforbruket øke fra cirka 170 kWh per år ved bruk av det energivennlige programmet, til 290 kWh per år ved bruk av andre vaskeprogrammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer