Hvordan vaske klær

- Best å vaske raskt og kaldt

Ny studie konkluderer at det er best for klær og miljø å vaske klær på lave temperaturer. Og ja, det blir reint.

BEST Å VASKE KALDERE: En ny studie viser at klærne holder seg bedre, både i farger og fasong, om du vasker kaldere og kortere. Foto: Kristin Sørdal
BEST Å VASKE KALDERE: En ny studie viser at klærne holder seg bedre, både i farger og fasong, om du vasker kaldere og kortere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er ikke alle slags klær du bør vaske på 20 grader - som eksempelvis truser og håndklær - men for veldig mange av de andre klærne vi vasker vil det i de fleste tilfellene være mer enn varmt nok å vaske på lave temperaturer som 20 eller 25 grader.

Det bekreftes av en fersk studie gjennomført ved universitetet i Leeds, Storbritannia.

De har undersøkt forskjellene på å vaske tøy på 25 grader sammenliknet med 40 grader - og sett på forskjeller når det kommer til slitasje på tøyet, bevaring av fargene, fargesmitte til andre plagg og utslipp av mikrofiber til avløpsvannet og deretter ut i naturen.

Den korte konklusjonen er:

  • Det var betydelig mindre fargetap i T-skjortene som ble vasket med den kjøligere, raskere syklusen
  • Raskere, kjøligere vask reduserte fargestoffoverføringen fra farget vask
  • Betydelig mindre mikrofiber ble sluppet ut i avløpsvannet under den raskere, kjøligere vasken

Det er med andre ord mye å spare, på å vaske kortere og kaldere:

Du kan spare deg selv for tid på å vente på at vasken skal bli ferdig; du kan spare deg for penger på nye klær fordi du sliter mindre på tøyet og klærne beholder fasongen bedre; du kan spare penger fordi det er billigere å vaske på lavere og korte vaskeprogrammer - og du kan spare miljøet for utslipp av mikrofiber fra klærne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.