Best i test av kniver

Rimelige kniver fra Ikea og Victorinox er best i test av kokkekniver.

TEST AV KOKKEKNIVER: Billige kniver fra Victorinox og Ikea er best i test av kokkekniver. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
TEST AV KOKKEKNIVER: Billige kniver fra Victorinox og Ikea er best i test av kokkekniver. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Testfakta har testet åtte kokkekniver i ulike prisklasser. Billigste kniv i testen er Briljera fra Ikea til 499 kroner - og de dyreste fra Yaxell, Global, Mora og Sabatier koster det dobbelte eller mer.

Ifølge ekspertene trenger du ideelt sett minst tre kniver hjemme: En kokkekniv, en brødkniv og en rotkniv.

Testfakta har testet kokkekniver på 20 cm. Du kan få kokkekniver i mange størrelser.

Dagbladet testet tidligere i sommer brødkniver - og også der fikk de billige knivene gode ord, selv om de aller beste var langt dyrere. Her kan du lese hele testen og se hvilke brødkniver som er best i test.

Best i test er billigst

Testfaktas tester er gjort på laboratorium i tillegg til at det er gjort en brukertest. De understreker at testresultatene viser at det ikke er noen tapere i denne testen, og at alle består de tøffe testene.

Poengskalaen går fra 1-10, og det dårligste resultatet er på 7,6. Du kan lese hele testen hos Testfakta.se.

Best i test av kokkekniver er Victorinox Rosentre, med en totalkarakter på 8,3 av 10 mulige.

De får imidlertid kritikk for at håndtaket ikke tåler vann, og at det svulmer og blir grovt.

Nest best er Ikeas «Briljera», med karakteren 8,1.

Begge disse er billige kniver. Ikeas koster som nevnt 499 kroner, og Victorinox' kokkekniv kan du også finne til rundt 500 kroner i Norge.

Victorinox: - Bør vaskes for hånd

Nina Finkbohner, PR-sjef hos Victorinox, sier til Dinside at de er glade for å komme ut som vinner i testen.

- Victorinox legger stor kompetanse og lidenskap i produksjonen av alle kniver, så å vinne denne konkurransen understreker at vi gjør vårt arbeid riktig, sier hun.

Til kritikken av trehåndtaket, svarer hun følgende:

- Trehåndtaket gjenspeiler premiumfølelsen til akkurat denne kniven, det naturlige materialet er mykt og ergonomisk formet. Dette er en høypresisjon kjøkkenkniv som bør behandles med spesiell forsiktighet og vaskes for hånd. Hvis du foretrekker en kjøkkenkniv som tåler vask i oppvaskmaskin, kan det være lurt å prøve Swiss Classic-linjen som leveres med et håndtak i plast, sier Finkbohner til Dinside.

Ikea: - Superfornøyd

Troels Normann Mathisen, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, sier til Dinside at de er veldig fornøyde med testresultatene - men forteller at denne kniven ikke selges i Norge:

- Å briljere på kjøkkenet er enklere når du har en god kniv. Vi er superfornøyd med at kokkekniven vår kommer på andreplass i den svenske testen. Dessverre er ikke denne kniven en del av sortimentet vårt i Norge, men vi håper å kunne tilby kokkekniven Briljera til kundene våre i løpet av neste år, sier Mathisen til Dinside.

Dette er testet

Testfakta har testet både knivenes skarphet, styrke, fleksibilitet, motstand mot slag og korrosjon - og de har gjort en brukertest hvor forbrukere med ulike størrelse på hendene har fått uttale seg om hvordan de ville rangere knivene.

Testfakta understreker at med såpass like testresultater, er valg av kniv i stor grad et spørsmål om personlige preferanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer