OBH Nordica vakuumpakker best i test

Best i test av vakuumpakkere

OBH Nordica ble best i svensk test av åtte vakuumpakkere.

MATEN HOLDER LENGER: Med en vakuumpakker kan du doble eller tredoble holdbarheten på maten, avhengig av hva og under hvilken temperatur, ifølge Nofima-forsker Hanne Larsen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MATEN HOLDER LENGER: Med en vakuumpakker kan du doble eller tredoble holdbarheten på maten, avhengig av hva og under hvilken temperatur, ifølge Nofima-forsker Hanne Larsen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er det tyske laboratoriet PZT som har testet vakuumpakkere for hjemmebruk, på oppdrag fra Testfakta.

De har testet brukervennligheten samt hvor godt de ulike vakuumerer. I tillegg har de sett på energiforbruk.

Du kan lese hele testen av vakuumpakkerne og se alle testresultatene her, hos Testfakta.se

Best i test

Vakuumpakkerne som er testet er alle tilgjengelige også på det norske markedet. Det er:

  • Andersson VMS 2.1 (Utgått. Erstattet av VMS 2.2, koster 599 kr)
  • Biltema vakuumpakker: 599 kroner
  • CASO VC 300 Pro: Fra 1.479 kroner
  • Foodsaver Stream FFS017X: Fra 1.629 kroner
  • Jula Menuett vakuumpakker: 699 kroner
  • Melissa vakuumpakker: Fra 699 kroner
  • OBH Nordica Supreme: Fra 998 kroner
  • Witt vakuumsealer: Fra 1.139 kroner

(Prisene er laveste pris i Norge ifølge Prisjakt per 22. august 2018)

Best i test er altså OBH Nordica Supreme.

OBH NORDICA SUPREME: Testvinneren koster fra rundt 1.000 kroner, ifølge prisoversikten hos Prisjakt. Foto: OBH Nordica
OBH NORDICA SUPREME: Testvinneren koster fra rundt 1.000 kroner, ifølge prisoversikten hos Prisjakt. Foto: OBH Nordica Vis mer

Witt og Melissa skiller seg ut med en mye dårligere vakuum-effekt enn de øvrige - og Witt scorer i tillegg dårlig på brukervennlighet og blir totalt sett dårligst i testen.

Holder bakterier unna

- Det du gjør, når du vakuumerer, er at du legger produktet i en plastpose beregnet for vakuumpakking, suger ut lufta og forsegler det, forklarer Hanne Larsen, seniorforsker hos Nofima, til Dinside.

- Veldig mange matvarer påvirkes av oksygen i lufta, og når du fjerner oksygenet så vil det påvirke holdbarheten på maten, forteller Larsen.

Akkurat hvor mye du kan forlenge holdbarheten på maten dersom du vakuumpakker i stedet for annen emballering, vil avhenge av både hva du vakuumerer og oppbevaring.

- Men at vi snakker om en fordobling og i noen tilfeller en tredobling av holdbarheten sammenlignet mot oppbevaring i luft, det gjør vi nok, uttaler Larsen til Dinside.

Melkesyrebakterier er ufarlige

Vakuumpakking kan forhindre at fettholdige produkter harskner eller at kjøttpålegg blir grått.

Bakteriene som må ha oksygen for å vokse blir hemmet, mens de «snillere» melkesyre-bakteriene vokser godt under oksygenfrie forhold. Melkesyrebakteriene gjør at maten bare blir litt sur framfor bedervet og råttent.

- Spesielt nyttig for barnefamilier og single

Hun anbefaler gjerne privathusholdninger å ha en vakuumpakker hjemme og sier at vakuumpakking øker holdbarheten både på ting i kjøleskapet og i fryseren.

- Jeg tenker at det er spesielt nyttig både for barnefamilier og singelhusholdninger. Du kan pakke restemat for bruk en annen gang, eller du kan for eksempel kjøpe en stor pakke med kylling og vakuumpakke og fryse det du ikke trenger - det er jo billigere, sier Larsen.

Du kan vakuumpakke alt fra middagsrester, rester av en gryterett, kjøttprodukter, fisk, rester av ris og andre ikke-porøse matvarer.

Porøse produkter bør du imidlertid ikke vakuumpakke, som for eksempel brødprodukter:

- Brød har mye porer i seg, og når du vakuumpakker så drar du lufta ut av porene - så brødet vil kollapse. Det vil ikke «poppe ut» igjen når du åpner vakuumposen, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer