Beste boligkjøp i 2007

Her ga boliginvestering best avkastning i 2007, og her putter du pengene i 2008...

Publisert
Sist oppdatert

Nettstedet Global Property Guide har gitt ut en omfattende rapport på det internasjonale boligmarkedet for 2007.

Dette er interessant lesning for deg som har tanker om å kjøpe en bolig i utlandet, eller allerede har gjort det. Det er likevel en komplisert affære å kjøpe en bolig i et ukjent marked.

Fallgruvene er mange og ofte dype, samtidig som de avgjørende faktorene kan gjøre en beslutningsprosessen vanskelig. Rådene fra ekspertene er likevel ganske klare:

10 PÅ TOPP: prosentvis prisvekst på boliger i verden
 2007siste tilgjengelige tall 2006
Bulgaria30,59 -
Kina (Shanghai)27,85 - 0,61
Singapor27,59 10,15
Estland (Tallin)23,38 28,64
Litauen13,64 30,95
Filippinene13,04 9,63
Colombia12,82 6,77
Sør Afrika12,52 15,12
Norge11,56 16,67
Hong Kong11,25 4,11


Vær selektiv i Europa

Det å kjøpe eiendom bør unngås i store deler av Europa fordi mange boliger er høyt priset etter en lang periode med vekst i boligmarkedene. Land på Balkan har også steget over en lengre periode, men utleieprisene har falt betraktelig - altså ikke så gunstig for investering.

Slik bruker du valutalån til å kjøpe bolig i utlandet.

Men selv om mange østeuropeiske land har hatt stigende boligpriser i mange år nå, betyr det likevel ikke at boligboomet på Balkan er over, sier rapporten.

Hovedsteder i flere østeuropeiske land er attraktive for boligkjøp. Sofia i Bulgaria, Bucuresti i Romania og Bratislava i Slovakia blir fortsatt spådd gode utsikter i 2008. Også kystområder i Tyrkia, Hellas og andre deler av Sør-Europa har fortsatt godt vekstpotensial.

Midtøsten og Afrika


Investorer frarådes boligkjøp i Dubai på grunn av utsikter for overleveranse av boliger i 2008-2009, mens nyåpnede land for boligkjøp blant utlendinger som Abu Dhabi og Oman kan gi gode profitter over tid.

Egypt og Kairo får også lovord på grunn av de fortsatt lave prisene i boligmarkedet i forhold til nabolandene. Kystområder i Egypt blir likevel ikke anbefalt fordi det er for varmt for turister om sommeren.

Jordan og Amman får også tommelen opp, med høye leieinntekter og lave skatter.

Sør Afrika, som har trukket til seg mange nordmenn de siste årene, ser ut til å flate ut i takt med politisk usikkerhet i samband med valget i 2009.

20 tips til å gjøre et suksessfylt boligkjøp i utlandet...

Kjenner du en kineser?

Kina tillater ikke boligkjøp for utlendinger, dessverre - ettersom prisene i Beijing har gode utsikter for å stige betraktelig etter Olympiaden i år og frem mot Verdensutstillingen i 2010.

Kambodsja kan være et alternativ til Kina, med parallell økonomi, høye leieinntekter i forhold til pris, samt lave skatter og avgifter.

Thailand er også et populært land for boligkjøp blant nordmenn, og får gode utsikter etter det politiske opprøret i 2007. Høye leieinntekter i forhold til kostnader er positivt i smilets land, sier rapporten. Filippinene og Indonesia kan også se attraktive ut, med høye leieinntekter, men har for høye utgifter ved salg og på beskatning av leieinntekter.

Japan ser ut til å ha fått mer fart i boligmarkedet igjen, selv om leieinntekter i Tokyo fortsatt er dårlige, og ligger på rundt 4,7 prosent av kjøpesummen. Lave skatter og avgifter, gode rettigheter for landeier og spådd oppstramming i økonomien kan gi god prisvekst i fremtiden.

Australia har en stabil og god vekst, men restriktive lover på boligkjøp for utlendinger, mens New Zealand har flatet ut og ligger på stedet hvil.

Bahamas en fornuftig favoritt


Rapporten har en favoritt i Bahamas når det kommer til Latin Amerika og Karibien. Skattefritt, og med gode rettigheter for landeier, har øyparadiset fortsatt en relativt lav kvadratmeterpris i forhold til andre karibiske land. Et godt kjøp for de med europeisk valuta mot en svak dollar.

Argentina er også en storfavoritt, med stadig voksende økonomi etter krisen i 2001 og gode leieinntekter. Sammen med Uruguay og Colombia blir landet regnet som et godt investeringsobjekt, innenfor rekkevidden til amerikanske turister som søker ut av hjemlandet.

Hele rapporten finner du på www.globalpropertyguide.comVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer