Beste vaskemiddel til klesvasken

Best i test av vaskemidler for farget tøy.

BEST I TEST: Änglamark color er best i test av flytende vaskemiddel for farget vask. Foto: Kristin Sørdal
BEST I TEST: Änglamark color er best i test av flytende vaskemiddel for farget vask. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Coop-merket Änglamark går av med seieren som beste flytende vaskemiddel for kulørt vask.

Dette viser en fersk test av vaskemidler for fargede klær utført av det danske forbrukerbladet Tænk.dk.

Änglamark best for farget vask

Tænk har nylig testet 17 flytende vaskemidler for kulørt tøy. Tænk er dansk, og det er derfor ikke alle disse vaskemidlene du får kjøpt i Norge, men inkludert i testen er i alle fall flere kjente merker vi også har i norske butikker, som Omo, Biotex, Neutral, Ariel og First Price.

Det er Änglamark color som kommer ut som best i test, sammen med vaskemiddelet fra den danske butikkjeden Irma, som du altså ikek får kjøpt her til lands.

Men Änglamark color er tilgjengelig i norske butikkhyller. Dette vaskemiddelet koster 35,70 kroner hos Extra, som ved anbefalt dosering gir en pris per vask på 1,79 kroner. Du får kjøpt produkter fra Änglamark hos alle Coop-butikker.

- Blant de beste på flekker

- Det er selvsagt veldig gøy å ende opp som testvinner! uttaler Silje Verlo Alisøy, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, til Dinside.

- Änglamark flytende vaskemiddel for farget tøy scorer her godt både på effektivitet, samtidig som vaskemiddelet tar hensyn til miljø og bærekraft. Dette er noe vi arbeider målrettet for å oppnå med alle vaskemidlene våre fra Änglamark, sier hun videre.

Alle vaskemidlene i testen er testet for for vaskeeffektivitet, flekkfjerning, fargebevaring, dosering og innhold av allergifremkallende konserveringsmidler.

I testkonklusjonen får Änglamark color skryt både for flekkfjerningsegenskapene og for at det ikke inneholder skadelige eller allergifremmende stoffer:

- Det er et av testens beste til å fjerne flekker. Vaskemidlet er både svanemerket, uparfymert og merket med Blå Krans («blå krans» tilsvarer allergimerkingen fra Norges astma og allergiforbund/NAAF, red. anm). Vaskemiddelet er ikke blant de billigste i testen, men midlet fungerer bedre enn de andre, uansett prisen, skriver Tænk.

De flekkene Änglamark color sliter mest med, er flekker fra te, sennep og tomatsaus.

Har du slike eller andre flekker som ikke lar seg fjerne ved vanlig vask med vaskemiddel for kulørt tøy, kan du forsøke en vask med enzymholdig vaskepulver for hvit vask eller du kan forsøke å forbehandle flekkene med flytende vaskemiddel. Du skal heller ikke undervurdere effekten av å henge flekkete klær til tørk i sola: Solstrålene kan faktisk bleke bort flekkene!

SMART: Slik kan du enkelt fikse en gammel genser som ikke passer, til å bli fullt brukbar igjen! Vis mer

Derfor bør du bruke kulørt-vaskemiddel

Du kan selvsagt bruke ett vaskemiddel både for hvite og fargede klær, men da bør du i så fall bruke det for farget vask på alt.

Grunnen er at vaskemidler for farget tøy ikke inneholder blekemidler, som vaskemiddel for hvitt tøy gjør.

Bruker du vaskemiddel for hvitt tøy på klær med farger, vil du derfor oppleve at klærne mister farge raskere, enn ved bruk av vaskemiddel uten blekemiddel.

Før du legger klærne i vaskemaskina bør du selvsagt sjekke vaskeanvisningen på plagget. Tænk har testet vaskemidlene ved vask på 30 grader, men har i tillegg også testet Änglamark og ett til ved vask på 40 grader for å se om det er noen forskjell på resultatet.

Ifølge Tænk, er resultatet litt bedre ved 40 grader, men det er kun ved fettflekker at det er en markant forbedring ved å vaske ved høy temperatur.

Denne gang har Tænk kun testet flytende vaskemidler. Men er det egentlig noen forskjell på resultatet, om vi velger pulver eller flytende?

- Pulver egner seg på normal vask og spesielt hvitt tøy, siden vaskepulver for hvitt tøy inneholder blekemidler, mens flytende er bra til kortere vask og ømtålige tekstiler. Flytende er også velegnet til forbehandling av flekker, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg forbrukerservice, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer