Betaler du for mye for strømmen?

Se hvordan du kan spare, uten å bytte strømleverandør.

Vink farvel til papiret og du kan kutte strømregningen ytterligere. Foto: Per Ervland
Vink farvel til papiret og du kan kutte strømregningen ytterligere. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn blir flinkere til å skifte strømleverandør. I andre kvartal i år skiftet 51.255 nordmenn strømleverandør, mot 44.631 i samme periode året før og 80.092 i årets første tre måneder; ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). NVE har siden 1997 foretatt kvartalsvise undersøkelser vedrørende leverandørskifter og prisutvikling, for å undersøke om kraftmarkedet fungerer tilfredsstillende.

Det er likevel mye igjen å gå på, for landets 2,2 millioner privathusholdninger. For deg som stort sett er fornøyd med strømprisen du må betale i forhold til markedets billigste pris, og ikke orker å bytte strømleverandør hver gang et selskap hopper opp på toppen av prislistene, har vi et lite triks for å kutte regningen: Gå over til e-faktura.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide.

Samme abonnement, men elektronisk

Forskjellen er rett og slett at du ikke får fysisk regning i posten, men en elektronisk faktura sendt til nettbanken din. De fleste selskapene gir tilsvarende rabatt for avtalegiro. Elektroniske betalingsløsninger betyr mindre papir å holde styr på for deg, og mindre skader på miljøet. For selskapet betyr det lavere administrasjonskostnader og kutt i portoutgiftene. Og de fleste lar noe av dette komme kundene til gode.

Mange benytter det kanskje allerede, men det kan være lett å glemme når man skifter leverandør. Husk å huke av for elektroniske betalingsløsninger.

Hvor mye kan du spare? Finn ut med DinSides nye, oppdaterte strømkalkulator

Spar to hundre

Haugaland Krafts Standard variabel pris uten eFaktura koster 9.618 kroner per år, for en husstand i Oslo som bruker 20.000 kWh i året og ønsker å ha variabel strømpris, mens avtalen med eFaktura koster 9.498 kroner.

Ta for eksempel Telinet Energi, som figurerer høyt oppe på de fleste prislister, og akkurat nå er det rimeligste alternativet (med de samme vilkårene som er nevnt over). Telinet Online (med eFaktura og Avtalegiro) har en pris per kWh på 39 øre, 390 kroner i fastbeløp per år, og en totalpris for ett år (ved dagens strømpriser) på 8.190 kroner. Velger du i stedet Telinet Energis standard variable strømabonnement uten elektroniske betalingsløsninger, må du ut med 10.390 kroner per år (basert på denne ukens strømpriser).

Merk at Telinet energi tidligere har vært i Forbrukerombudets søkelys fordi de ikke har levert tilfredsstillende informasjon om vilkårene i strømavtalene sine.

Forskudd, A-konto eller etterbetaling?

Forbrukermyndighetene har lenge advart mot forskuddsbetalte strømavtaler. Dette fordi strømkunder risikerer å miste alt, dersom strømleverandøren går konkurs. I gode tider er det lett å vende det døve øret til, men i år fikk mer enn 20.000 Vitel-kunder erfare at det ikke er bare enkelt å få tilbake for høyt innbetalt beløp da selskapet la ned strømdelen av virksomheten.

En ny tjeneste fra Konkurransetilsynet lar deg huke av for hvilke typer strømavtaler du ønsker. For noen kan det å eventuelt miste et par hundrelapper være en kalkulert risiko de tar - fordi de samtidig har spart mye på å velge en billig strømleverandør, og hvor vidt du er villig til å ta denne risikoen er det bare du som kan avgjøre. Det viktigste er imidlertid at du er klar over at det er forskjell på de ulike typene strømabonnementer, og ikke blindt følger tjenester som automatisk overflytter deg til det billigste abonnementet uten å fortelle deg om eventuelle risiki.

Les mer: Ble lovet billigst strøm, fikk sjokkregning.

Slik bytter du strømleverandør

– Det er enkelt å bytte leverandør. Dersom du aldri har byttet kraftleverandør eller kraftavtale, bør du vurdere dette.Jan Petter Fedje, Konkurransetilsynet


Når du har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til nytt kundeforhold. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av URL-en til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på stående fot, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og byttet vil skje innen seks dager.

... og husk altså å velge e-fakturaløsningen!

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer