Betaler for å bruke NAAF og Svanemerket

Alle som ønsker å merke produktene sine med NAAF og Svanemerket, må betale for det. Er de merkede produktene bedre enn andre uten slike «kvalitetsmerker»?

BETALER FOR Å FÅ BRUKE «KVALITETSMERKER»: Slike merker koster. NAAF-merket koster 50.000 kroner i året, pluss en andel av salget. Svanemerket er litt billigere, det koster 25.000 i innmeldingsavgift - så kommer en omsetningsandel i tillegg. Foto: KRISTIN SØRDAL
BETALER FOR Å FÅ BRUKE «KVALITETSMERKER»: Slike merker koster. NAAF-merket koster 50.000 kroner i året, pluss en andel av salget. Svanemerket er litt billigere, det koster 25.000 i innmeldingsavgift - så kommer en omsetningsandel i tillegg. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes veldig mange ulike merkeordninger både for mat og for andre forbrukervarer som lys, tekstiler, elektronikk, byggevarer og mye annet.

Men hva betyr det egentlig at produkter er merket med for eksempel NAAF eller Svanemerket?

Og sier et manglende merke noe om produkter som ikke har disse merkene?

LES OGSÅ: Dette betyr de forskjellige merkeordningene

Det koster å bruke merket

«Svanemerket» er Nordens offisielle miljømerke, sammen med miljømerket Blomsten. Merket garanterer at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor den aktuelle produktgruppen. Svanemerket setter krav til hele livssyklusen til produktet, fra råvarer og produksjon til brukstrygghet og gjenvinnbarhet.

«Anbefalt av NAAF» er merket til Norges Astma- og Allergiforbund, og produkter som er merket med dette skal gi minimale sjanser for helseplager. Kriteriene er spesielt tilpasset for å unngå helseplager for personer med allergier, astma og andre overfølsomhetsreaksjoner.

Felles for disse merkeordningene, er at aktørene må betale for å være med i ordningen. For begge disse merkeordningene, er det en kostnad ved innmelding, samt en årsavgift.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer