Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor

Strømprisen i årets tredje kvartal lå i snitt på 42,5 øre per kilowattime. Det er en nedgang på 23 prosent fra samme periode i fjor, da prisen lå veldig høyt.

BILLIGERE STRØM: Strømprisen i årets tredje kvartal var mye billigere enn i samme periode i fjor. Husholdninger med eldre fastpriskontrakter hadde kontraktstypen med lavest pris. Foto: NTB scanpix
BILLIGERE STRØM: Strømprisen i årets tredje kvartal var mye billigere enn i samme periode i fjor. Husholdninger med eldre fastpriskontrakter hadde kontraktstypen med lavest pris. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen som oversikten til Statistisk sentralbyrå (SSB) er basert på, omfatter ikke avgifter eller nettleie.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) trekker fram lavere brenselspriser og høyere magasinfylling som bakgrunn for at prisene ikke nådde det nivået de lå på i fjor.

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 108,8 øre per kilowattime (kWh) i årets tredje kvartal 2019. Dette er en nedgang på 12 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 39 prosent, nettleien 28 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 33 prosentene.

Du kan lese mer om hva du egentlig betaler for og hva de ulike punktene på strømregninga betyr, i denne artikkelen på Dinside.

Billigste avtaletype

Ifølge SSB, var det husholdninger med kontrakter med variabel pris som hadde den dyreste kontraktstypen i 3. kvartal 2019, med en gjennomsnittlig strømpris på 48,5 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie.

For husholdninger med kontrakter tilknyttet elspotprisen, som er den vanligste kontraktstypen, var gjennomsnittlig strømpris på 41,0 øre/kWh.

Husholdninger med eldre fastpriskontrakter hadde kontraktstypen med lavest pris i 3. kvartal på 36,5 øre/kWh.

Ifølge SSB, er det få husholdninger som har strøm gjennom fastpriskontrakter, og disse kontraktene utgjør en veldig lav andel av totalt strømforbruk.

Forbrukerrådet har tidligere sagt til Dinside at de anbefaler spotpris, siden det i gjennomsnitt vil bli billigst i lengden. Andre eksperter sier imidlertid det vil lønne seg for mange å ha variabel pris på strømavtalen sin om vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer