Bevegelige spisestuestoler redder middagen

Smarte og behagelige spisestuestoler fra norske produsenter.

Olav Eldøy for Variér har resultert i flere prisbelønte møbler. Den nyeste, vippestolen Invite, fikk Merket for god design i dag.  Foto: Variér
Olav Eldøy for Variér har resultert i flere prisbelønte møbler. Den nyeste, vippestolen Invite, fikk Merket for god design i dag. Foto: Variér Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De hyggeligste kveldene er gjerne dem hvor man sitter timesvis rundt middagsbordet og prater og prater. Det er også her man gjerne har plass til flest gjester. Dessverre er det ikke alltid like behagelig å sitte i mange timer, så den hyggelige middagen i går, betaler seg med stiv rygg og tresmak i stumpen i dag.

Det er kanskje ikke rart at trenden med myke møbler for lengst har sneket seg inn i spisestuen fra restaurantene. Men til tross for at stolen er myk, sitter vi passivt, noe som sliter på ryggen.

To norske møbelprodusenter har jobbet med en løsning på dette problemet; Sandvik og Variér. Og i dag fikk én av dem lønn for strevet: Merket for god design.

– Kjøp møbler med bind for øynene! Balans-stolens fars beste råd til deg som skal kjøpe nye møbler

Vipp på stolen

Regina spisestuestoler fra Sandvik, fra rundt 3.900 kroner. Foto: Sandvik
Regina spisestuestoler fra Sandvik, fra rundt 3.900 kroner. Foto: Sandvik Vis mer


Med en bevegelig stol sitter man aktivt, og dermed mer behagelig. Kontorstoler er utviklet spesielt med tanke på ergonomi, men det er svært få kontorstoler som egner seg i private hjem. Spesielt ikke norske hjem, vi vil jo gjerne ha det koselig også.

– Hele vårt konsept bygger på at vi sitter mest behagelig når vi har mulighet til å bevege kroppen. Derfor har vi spesialisert oss på å lage komfortable stoler som gir muligheter for bevegelse og variasjon når vi sitter. Du skal jo sitte godt når du skal nyte god mat, sier Jesper Petersen, ny administrerende direktør i Variér i en pressemelding.

Variérs stol Invite er designet av Olav Eldøy, og kombinerer et moderne designuttrykk med høy sittekomfort. Den har en innebygget vippemekanisme i setet som lar deg variere sittestillingen. Setet er bredt og skal gi god støtte, mens stolryggen gir støtte sideveis, og avlaster korsryggen. I tillegg er forkanten på setet er gradert nedover, slik at trykket på undersiden av lårene blir redusert.

– For oss er det viktig å kombinere det funksjonelle med det estetiske. Mekanismen som gir god sittekomfort er derfor godt skjult i designen, forteller Petersen.

Skikkelig usikkelig: Stolen du skal vippe på

Prisbelønt salgssuksess

Invite ble lansert i januar i fjor, og har ført til at Variérs omsetning fra spisestuesegmentet har steget med 60 prosent. Ifølge Petersen har stolen solgt godt fra dag én, både i Norge og på eksportmarkedet, og gjester på den nye gourmerestauranten Onda på Aker Brygge i Oslo lar alle sine gjester sitte på Invite-stolene. Og i dag fikk stolen også en av de høyeste designutmerkelsene i Oslo, Merket for God Design, under designdagen.

– Selv om vi har gjort mye forarbeid på markedssiden og hadde et eksternt designråd som vurderte stolen underveis i utviklingen, er det fortsatt veldig spennende å se hvordan et nytt produkt tas imot. Det at stolen har blitt så populær blant kundene, og at vi i tillegg får Merket for god design, er bevis på at vi har truffet riktig, sier Petersen.

Pris: Invite-stolene koster fra rundt 4.900 til 6.900 kroner, avhengig av hvilke materialer du velger. Treben fås for et tillegg på 900 kroner. Stolene selges i en rekke møbelbutikker over hele landet. Møbelhuset Voss har i disse dager en kampanje på Finn.no på stolene på bildet, som selges til 4.900 kroner; gratis levert til hele landet.

Liten plass? Se møbelet som skjuler en hel spsestue

Tilbakelente stoler fra Sandvik

Andrea fra Sandvik - perfekt når du ønsker å lene deg litt tilbake, sånn mellom hovedretten og osten et sted.  Foto: Sandvik
Andrea fra Sandvik - perfekt når du ønsker å lene deg litt tilbake, sånn mellom hovedretten og osten et sted. Foto: Sandvik Vis mer


Variér er imidlertid ikke alene om å produsere komfortable spisestuestoler. Sandvik har to ulike modeller på markedet: Regina og Andrea. Disse oppfører seg omtrent som du forventer av en Stressless eller en recliner: Når du har spist, er det bare å lene seg tilbake. Settet vil gi litt etter og bevege seg fremover, mens ryggen vil du kunne lene tilbake.

Det er ikke snakk om å lene seg tilbake til liggende stilling, men det er akkurat nok til at du vil kunne variere sittestilling underveis i måltidet, og dermed unngå trøtthet fordi du sitter stille.

Pris: Stolene føres av Møbelringen, og prisene vil variere etter hvilke materialer du velger, fra rundt 3.500 til 7.000 kroner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer