Bildekvalitet: HDMI & D-VHS

Med HDMI skal du få ukomprimert digital overføring av lyd og bildesignaler. For å se om dette ga bedre resultater, fikk vi også låne en DVD-spiller med HDMI-utgang. Best var likevel D-VHS.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Husk at jo større TV-skjermen er, jo tydeligere blir det hvis kvaliteten på bildesignalene er dårlige. Vittige tunger kaller det ”shit in – shit out”, og for deg som ikke har digitale TV-signaler kan resultatet fort bli irriterende dårlige bilder.

Dette legger du også merke til på denne TVen.

Vår oppfatning er likevel at denne TVen ikke er fullt så kresen på bildesignalene som for eksempel Hitachis 42-tommer. Generelt sier vi oss derfor fornøyd med TV-bildene.

Pioneer skryter for øvrig av at TVen skal ha hele 1 milliard farger, hvorav 1024 er gråtoner. Vi har selvsagt ikke telt etter, men konstaterer bare at vi nyter fargeopplevelsen.

Gullkorn 1: HDMI

HDMI-kabel
HDMI-kabel Vis mer


Som nevnt lånte vi en DVD-spiller fra Pioneer, i tillegg prøvde oss fram med to PAL-progressive DVD-spillere fra henholdvis Cambridge og Philips, og koblet til via komponentinngangene. Selv om vi ikke ennå ikke hadde benyttet noen av TVens innstillingsmuligheter syntes vi bildet var bra.

Merk for øvrig at TVens medieboks uansett gjør om signalene fra DVD-spilleren til et progressivt bilde tilpasset skjermens oppløsning. I følge Pioneer selv betyr det at hver pixel tegnes etter at de 84 nærliggende pixler er undersøkt. Ut fra det regnes det så ut hva som skal vises. Resultatet er at bildet ser jevnt og skarpt ut – også når du finstuderer detaljene.

Med HDMI-kontakten plugget til ble imidlertid bildet hakket skarpere, uten at det gikk på bekostning av detaljnivået og fargemetningen. Forskjellen er altså merkbar.

Står denne TVen på din ønskeliste er det bare å plusse på en HDMI-kompatibel DVD-spiller i tillegg.

Gullkorn 2: Klar for HDTV

Bildekvalitet: HDMI & D-VHS


Denne plasmaskjermen er høyoppløselig med ekte XGA oppløsning. Det betyr at den er kompatibel med HDTV-formater, enten det er 720 eller 1080 linjer, og 50 eller 60 Hz.

Mens amerikanerne allerede kan glede seg over ekte HDTV (high definition TV), er det kun en HDTV-kanal som sender i Europa. Euro1080 har hatt daglige sendinger siden januar i år, og kan tas ned via parabol i Norge.

For å få et inntrykk av hvilken kvalitet dette gir, hadde vi fått med oss en D-VHS spiller med ekte skrytebilder fra Pioneer.
Konklusjonen her er enkel: Du tror ikke at det er mulig med så skarpe bilder før du selv har sett det. Detaljnivået er helt enestående, og bildet er selvsagt tilnærmet flimmerfritt.

At denne TVen takler dette formatet gir selvsagt pluss i boka. Kjøper man en TV i denne prisklassen er det betryggende å vite at den til en viss grad er framtidssikret. Så får man heller leve med at man per i dag ikke får utnyttet TVens potensiale når man ser på NRK.

Innstillingsmuligheter

Vi var fornøyd med kvaliteten selv når vi kjørte standardinnstillingene. Men liker du å finstille på bildet kan du slå i hjel flere timer foran denne TVen:

  • Pure Cinema analyserer og finpusser bildekvaliteten

  • Fargetemperatur. Velg mellom høy, mellomhøy, medium, mellomlav, lav og manuell

  • MPEG nr. Støyredusering fra videokilder

  • DNR. Digital støyredusering

  • CTI. Forbedrer fargekonturene

  • DRE. Øker kontrasten, slik at skillet mellom lyst og mørkt blir tydeligere.
Som vanlig har du flere moduser å velge mellom: standard, dynamisk, film, spill og brukerdefinert. Og skjermbildene kan vises i 4:3, 14:9 helskjerm, film 14:9, bred, 16:9 helskjerm, zoom eller film.

Bilde i bilde og tekst-TV

Bilde i bilde: TV3 og Shrek på DVD til høyre
Bilde i bilde: TV3 og Shrek på DVD til høyre Vis mer


Bilde i bilde, eller PIP-funksjonen, er en praktisk finesse som blir stadig vanligere. Her virker PIP-funksjonen kun fra to ulike inngangskilder, for eksempel fra DVD og en TV-kanal.

Du velger selv om du vil ha 50 prosent av skjermen på DVD og 50 prosent av skjermen på TVen, eller om du vil ha PIP-skjermen som et lite bilde nede til venstre. Merk at du kun får lyd fra den ene kilden, men at det er enkelt å bytte mellom disse.

Vi var imidlertid ikke fornøyd med tekst-TV-funksjonen på TVen. Vi gir riktignok pluss i boka for at du kan få delt skjerm mellom TV-bildet og teksten.

Problemet var at det tok rundt 5 sekunder fra du trykket på knappen til teksten ble vist, og i mellomtiden var skjermen svart. Når du må trykke tre ganger for å aktivere tekst-TVen, se splitscreen funksjonen og komme tilbake til TV-bildet, betyr det at skjermen er svart i 15 sekunder. Det er irriterende.

I følge Pioneer skyldtes imidlertid dette en softwarefeil på vår testmodell. Sjekk uansett at denne oppdateringen er gjort før du tar med deg din TV hjem fra butikken.

Betraktningsvinkel

Bildekvalitet: HDMI & D-VHS


Selv om betraktningsvinkelen på nye LCD-TVer blir bedre og bedre, er det ingen tvil om at de som blir plassert til høyre eller venste i TV-stua vil se bedre på en plasmaskjerm. TV-foten er for øvrig dreibar fra høyre til venstre.

Denne plasmamodellen har fått mye skryt hittil, enda mer blir det i avsnittet om PC og minnekortbruk.

Trykk her for å se hvordan plasma-TVen takler PC-bruk og bildeframvisning fra minnebrikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer