Billig å kjøpe bondegård

Er drømmen åpne åkrer hvor barna kan få leke fritt? Kjøp av bondegård er et billig alternativ til enebolig, og med på kjøpet får du ofte en gigantisk tomt.

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kjøp av småbruk har blitt mer og mer populært. Ikke minst barnefamilier har fått øynene opp for den sunne og friske livsstilen på bondelandet.

Billig å kjøpe bondegård

Vi har sett på mulighetene for å kjøpe et billig landbruk, og det viser seg at det er mulig å få tak i en bondegård på 100 mål for bare 500.000 kroner.

Priser på småbruk

Vi har sjekket prisene på et utvalg av småbruk i Norge. Prisene varierer naturligvis mye avhengig av størrelse og kvalitet.

- Prisen for et småbruk er lavere enn for en vanlig enebolig, forteller Vidar Solberg, daglig leder i DnB Eiendom i Hedmark og Oppland.

Ifølge Vidar Solberg kan det være en god handel å kjøpe et småbruk nå. I fremtiden forventer han nemlig at konkurransen vil bli større og prisen høyere. Årsaken er at reglene omkring kjøp av gårdsbruk snart vil mykes opp.

- Det betyr at det kan ligge skjulte verdier i å kjøpe et småbruk, forteller Solberg.

Velkommen på landet

I dag må du søke konsesjon hvis du kjøper et småbruk som er større enn fem mål.

- I fremtiden forventer vi at grensen heves til 20 mål, sier Solberg.

Ifølge ekspedisjonssjef Kåre Selvik i Landbruksdepartementet jobbes det nå med et forslag, som Stortinget vil behandle i løpet av våren 2001.

- Vi forventer at det er oppslutning i Stortinget om endringene i konsesjonsreglene, sier Selvik.

Dermed blir det enklere for privatpersoner å kjøpe en landbrukseiendom uten å måtte gjennom byråkratimølla.

Konsesjon

Finner du en fin eiendom, som du ønsker å kjøpe, og den overstiger fem (snart 20) mål, må du søke kommunen om rett til å kjøpe eiendommen.

- Søknaden sendes kommunens landbrukskontor, som da videresender en innstilling til fylkeslandbrukskontoret. Sistnevnte instans tar da den endelige avgjørelsen, forteller Solberg.

Alle naboer har forkjøpsrett, og vil derfor bli kontaktet av fylkeslandbrukskontoret. Ønsker naboene ikke å kjøpe gården, ligger mulighetene åpne for deg og meg.

Bo- og driveplikt

Enhver person som kjøper et små- eller gårdsbruk på over fem mål landbruksjord, er pliktig til å drive gården. Kjøperen kan da velge om han vil drive jorden selv, leie den ut eller selge fra arealer. Boplikten gjelder uansett om eiendommen er over eller under fem mål.

Når kjøperen har bodd på gården i minimum fem år, opphører boplikten. Dette betyr at det er mulig å gjøre om gården til hytte.

- Forutsetningen er naturligvis at driveplikten opprettholdes, sier Kåre Selvik.

Ved å klikke på lenken øverst til høyre får du noen priseksempler på småbruk som er til salgs nå. Ønsker du å sjekke flere priser, gir internettsidene til Tinde en god oversikt over landbrukseiendommer som er til salgs hos de ulike eiendomsmeglene i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer