Test av dopapir

Billig «miljøpapir» tetter avløpet lettere

Laboratorietest viser at billig dopapir av resirkulert materiale kan tette avløpet, selv om det finnes unntak. Fransk forsker forklarer hvorfor.

HØYOPPLØSNING: En omfattende test av toalettpapir i et fransk laboratorium har, blant annet, undersøkt hvor raskt de ulike papirene løser seg opp i kontakt med vann. Her er det til dels store forskjeller, og de dopapir-typene som kommer dårligst ut, har lettere for å tette avløpet. Foto: SGS France
HØYOPPLØSNING: En omfattende test av toalettpapir i et fransk laboratorium har, blant annet, undersøkt hvor raskt de ulike papirene løser seg opp i kontakt med vann. Her er det til dels store forskjeller, og de dopapir-typene som kommer dårligst ut, har lettere for å tette avløpet. Foto: SGS France Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har klare preferanser når det kommer til valg av dopapir - om det skal være knudrete eller mykt, billig eller dyrt.

Men hvilket dopapir er egentlig aller best, både for deg og doen?

Dette spørsmålet har svenske Testfakta tatt på største alvor. De plukket nemlig ut ni typer toalettpapir og reiste til et fransk laboratorium for å få et forskersvar på det store spørsmålet.

Slik har dopapiret blitt testet

I SGS sin lab like utenfor Lille i Frankrike har dopapir du også får kjøpt i norske butikker blitt testet i det som kan sies å være ganske så realistiske scenarier - dog uten at forskerne har måttet sitte på do og tørke seg i timevis.

Dopapiret ble vurdert slik:

  • Etter pris per rull og meter
  • Antall papirlag per rull
  • Miljømerking
  • Mykhet
  • Holdbarhet/motstandsdyktighet
  • Elastisitet
  • Penetrasjonsmotstand, altså at du ikke risikerer at hånda trenger gjennom papiret når du tørker deg
  • Oppløsningstid i vann

Lenger ned i saken finner du noen utvalgte testresultater i tabellform.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer