Test av dopapir

Billig «miljøpapir» tetter avløpet lettere

Laboratorietest viser at billig dopapir av resirkulert materiale kan tette avløpet, selv om det finnes unntak. Fransk forsker forklarer hvorfor.

HØYOPPLØSNING: En omfattende test av toalettpapir i et fransk laboratorium har, blant annet, undersøkt hvor raskt de ulike papirene løser seg opp i kontakt med vann. Her er det til dels store forskjeller, og de dopapir-typene som kommer dårligst ut, har lettere for å tette avløpet. Foto: SGS France
HØYOPPLØSNING: En omfattende test av toalettpapir i et fransk laboratorium har, blant annet, undersøkt hvor raskt de ulike papirene løser seg opp i kontakt med vann. Her er det til dels store forskjeller, og de dopapir-typene som kommer dårligst ut, har lettere for å tette avløpet. Foto: SGS France Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har klare preferanser når det kommer til valg av dopapir - om det skal være knudrete eller mykt, billig eller dyrt.

Men hvilket dopapir er egentlig aller best, både for deg og doen?

Dette spørsmålet har svenske Testfakta tatt på største alvor. De plukket nemlig ut ni typer toalettpapir og reiste til et fransk laboratorium for å få et forskersvar på det store spørsmålet.

Slik har dopapiret blitt testet

I SGS sin lab like utenfor Lille i Frankrike har dopapir du også får kjøpt i norske butikker blitt testet i det som kan sies å være ganske så realistiske scenarier - dog uten at forskerne har måttet sitte på do og tørke seg i timevis.

DOKULTUR: Seks renseanlegg har blitt sjekket for forsøpling, og der fant de, blant annet, tamponger, snus og fiberkluter. Foto: Mepex / NTB Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Dopapiret ble vurdert slik:

  • Etter pris per rull og meter
  • Antall papirlag per rull
  • Miljømerking
  • Mykhet
  • Holdbarhet/motstandsdyktighet
  • Elastisitet
  • Penetrasjonsmotstand, altså at du ikke risikerer at hånda trenger gjennom papiret når du tørker deg
  • Oppløsningstid i vann

Lenger ned i saken finner du noen utvalgte testresultater i tabellform.

Unngå å tørke deg med hånda

Av de ni ulike toalettpapirene Testfakta har testet, er det ett ettlagspapir, mens de øvrige har tre lag. Ikke overraskende er ettlagspapiret Edet Extra også det billigste i testen per meter.

Men prisen ser ut til å være det eneste positive Edet har å vise til etter å ha blitt strukket, penetrert og oppløst i det franske laboratoriet ...

Én av deltestene dopapirene ble utsatt for, var hvor mye kraft som krevdes for å presse en avrundet stav gjennom papiret, der staven er ment å simulere ei hånd som tørker seg bak.

Da er det heller ikke overraskende at Edet Extra med sitt ene lag hadde klart dårligst penetrasjonsmotstand. Det var kun ei kraft på 2,1 newton som måtte til for å trenge gjennom dette papiret, mens Lambis og Coops dopapir gjorde det nest dårligst med henholdsvis 3,2 og 3,4 newton.

Dopapirene som vernet den simulerte hånda aller best, var Serla Smart (4,6 newton) og testvinneren Lotus Classic (4,5 newton).

Dopapiret som tetter avløpet

Noe som er oppsiktsvekkende, var resultatet når det kom til hvilket dopapir som gir høyest risiko for å tette avløpet.

Vi skulle jo tro at ettlagspapiret, som er det tynneste og minst motstandsdyktige i testen, også ville løse seg opp raskest i kontakt med vann, men slik er det slett ikke.

Dopapiret fra Edet Extra brukte desidert lengst tid på å løse seg opp i kontakt med vann - hele 50 sekunder. Serlas dopapir løste seg opp på 15 sekunder, og gjorde det dermed heller ikke så bra sammenlignet med flere andre papir i testen.

Ifølge Cedric Schoorens, teknisk sjef for hygieneprodukter hos SGS France, er det materialet dopapiret er laget av som best forklarer dette med treg oppløsning:

- Toalettpapir som består av store mengder gjenvunnet papir bruker ofte lenger tid for å løse seg opp. De består nemlig av kortere fibre og behøver mer klisterlignende materiale for å holde seg sammen, forklarer Schoorens.

Coops dopapir, derimot, hadde raskest oppløsning med sine fire sekunder.

Fem dopapir som utmerker seg

Dopapir Lotus Classic Serla Smart Coop Lambi Edet Extra
Antall lag papir33331
Mykhetsindeks392842380
Penetrasjonsmotstand4,5 newton4,6 newton3,4 newton3,2 newton2,1 newton
Elastisitet14 %11 %11 %12 %15 %
Oppløsningstid8 sekunder15 sekunder4 sekunder8 sekunder50 sekunder

Lotus Classic i tabellen over ble kåret til testvinner, mens Edit Extra ble den store taperen. De øvrige dopapirmerkene som er trukket fram i tabellen la seg på midten og er blant merkene du får kjøpt i Norge.

COLAVASK: Hvis toalettskålen er flekkete, bør du prøve dette. Video: Dinside Vis mer

Fraråder miljøvennlig dopapir

Dette med at miljøvennlig dopapir gir økt risiko for tett toalett, er slett ikke nytt.

Tilbake i 2015 omtalte NRK en advarsel på en helsestasjon i Mandal, hvor miljøvennlig dopapir var én av tingene du absolutt ikke skal kaste i do. De andre tingene på lista var mer velkjente saker som ikke hører hjemme i avløpet, blant annet q-tips, tamponger og våtservietter.

Dovett.no, som er en opplysningstjeneste fra Oslo Vann- og avløpsetat med flere, anbefaler bruk av mykt og finere dopapir. Dette løser seg lettere i vann sammenlignet med stivt, resirkulert papir, og sistnevnte kan lettere tette igjen rørene dine hvis du bruker mye av dette, ifølge dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer