Duell-test

Billig mot dyr kaffetrakter

Vi har testet en Moccamaster mot en Melitta.

BILLIG MOT DYRT: Om lag én tusenlapp skiller kaffetrakteren til Melitta og Moccamaster. Men, er den dyreste det beste kjøpet? Foto: Eilin Lindvoll.
BILLIG MOT DYRT: Om lag én tusenlapp skiller kaffetrakteren til Melitta og Moccamaster. Men, er den dyreste det beste kjøpet? Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen koker kaffe på gamlemåten i kjele, andre har investert i en ordentlig kaffemaskin som kverner kaffebønner og lager melkeskum.

Kapselmaskinen er for de som vil ha én kopp i ny og ne, i likhet med de som er fornøyde med pulverkaffe blandet med kokende vann.

Men, de fleste har nok en helt vanlig kaffetrakter på kjøkkenbenken som får kjørt seg noen ganger i løpet av en dag, måned eller et år.

Over og under 1000,-

Vi har bestemt oss for å teste to kaffetraktere:

En Moccamaster KB952AOPS til godt over tusenlappen mot en billigere fra Melitta Excellent 4.0 til under tusen kroner.

Begge er anbefalt av European coffee brewing centre (ECBC), noe det lille klistermerket i gull eller sølv på kaffetrakteren markerer.

Slik vurderer vi kaffetrakterne

 • Design: Vi ser på hvordan kaffetrakteren er bygget og vurderer hvor smarte/brukervennlige løsningene er.
 • Rengjøring: Hvor lett er det å holde kaffetrakterne rene? Kan delene for eksempel vaskes i oppvaskmaskin?
 • Traktetid: Vi tar tiden på kaffetrakterne når de skal trakte nok kaffe ti kopper.
 • Temperatur: Vi måler hvor varm kaffen er når den akkurat er ferdig.
 • Smak: Flere personer deltar i en blindtest og svarer på hvilken kaffetrakter som lager den beste kaffen når samme type filterkaffe brukes i begge to.

Hvert vurderingspunkt får sitt eget avsnitt i det følgende, hvor vi legger fram fordeler og ulemper ved de to duellantene. Til slutt oppsummerer vi og konkluderer med hvilken kaffetrakter som seirer.

Design

Kaffetrakteren fra Melitta er noe lavere og kortere enn Moccamasteren, selv om de lager lite mange kopper kaffe. Dermed vil Melittaen spare mer plass på kjøkkenbenken.

Videre er kaffetrakterne litt forskjellig satt sammen:

 • Moccamasteren består av fem løse deler (lokk til vannbeholder, lokk til filterbeholder, filterbeholder og kolbe med lokk.
 • Melittaen kun tre løse deler (filterbeholder og kolbe med lokk). Vannbeholderen har vipp-opp-lokk.
DELER: Det er noen flere løse deler tilhørende Moccamasteren (til høyre) enn Melitta-trakteren. Legg merke til vipp-opp-lokket på vannbeholder til Melittaen. Foto: Eilin Lindvoll.
DELER: Det er noen flere løse deler tilhørende Moccamasteren (til høyre) enn Melitta-trakteren. Legg merke til vipp-opp-lokket på vannbeholder til Melittaen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Det er litt vel mange løse deler til Moccamasteren, som både kan være fordel med tanke på rengjøring, eller ulempe alt ettersom, men den har én designfordel i forhold til den billigere konkurrenten:

Når du skal lage kaffe med Melitta-trakteren, må du sette fast filterbeholderen til kolben. Når kaffen er ferdigtraktet, må du bytte topp/lokk på kolben før servering. Med Moccamasteren, derimot, er filterbeholder og kolbe atskilt, slik at det bare er å ta kolben rett ut og servere når kaffen er klar. Dette er en mye enklere løsning.

MER TUNGVINT: Det er litt mer styr å måtte skifte topp på kolben til Melittaen før servering. Dette er ikke en problemstilling med Moccamasteren. Foto: Eilin Lindvoll.
MER TUNGVINT: Det er litt mer styr å måtte skifte topp på kolben til Melittaen før servering. Dette er ikke en problemstilling med Moccamasteren. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Her skal det imidlertid legges til at Melitta har flere kaffetrakter-modeller bortsett fra den ene vi har testet, som har tilsvarende løsning på filtebeholder og kolbe som Moccamasteren. Det finnes også andre Moccamaster-modeller som har samme design som Melittaen vi har testet.

Rengjøring

Regelmessig avkalkning sørger for at kaffetrakteren varer lenger, og at den høye kvaliteten bevares. Derfor er det lurt å kjøre en kafferens gjennom trakterne fra tid til annen, alt etter hvor mye kaffe du lager.

ENKEL RENGJØRING AV KAFFETRAKTER: Alt du trenger er natron og varmt vann! Video: Dinside. Vis mer

Melitta opplyser til Dinside at samtlige deler av kaffetrakteren (kolbe, filterbeholder og lokk) tåler vask i oppvaskmaskin. I bruksanvisningen til Moccamasteren står det, derimot, at glasskolben ikke tåler oppvaskmaskin. Dette avkreftet imidlertid kaffetrakterprodusenten selv da Dinside tok kontakt med dem: De hevder at alle delene til Moccamasteren også tåler oppvaskmaskin.

Alt som kan vaskes i oppvaskmaskin sparer tid og krefter, men å kjøre en rens gjennom kaffetrakteren er heller ikke spesielt tidkrevende. Det er likevel viktig at du er klar over rengjøringsanbefalingene når du kjøper kaffetrakter.

Traktetid

Melitta opplyser at traktetiden for en full kolbe er åtte minutter, mens Moccamaster oppgir seks minutter for sin trakter. Holder de tida?

Vi tok tida, og resultatet viser at Melitta brukte cirka 7,5 minutter på å trakte nok kaffe til ti kopper, mens Moccamasteren brukte ganske nøyaktig sju minutter.

Temperatur

Ifølge Melitta skal kaffen holde 92 grader under trakting. Moccamaster lover mellom 92 og 96 grader.

Vi har sjekket med termometer, og her ser du resultatet:

 • Melitta-kaffen holdt 83,3 grader i kolben når den var nytraktet
 • Moccamaster-kaffen holdt 83,0 grader i kolben når den var nytraktet

Smak

For å finne ut hvilken kaffetrakter som lager best kaffe ut fra samme filterkaffe, har vi gjennomført en blindtest.

Fem personer smakte på kaffen, og resultatene viser at:

 • Én av fem synes Moccamasteren laget den beste kaffen.
 • Én av fem synes Melittaen laget den beste kaffen.
 • Og resten kunne ikke smake noe forskjell, som betyr dødt løp.
AVKJØLENDE: Lag en deilig, forfriskende iskaffe til hete sommerdager. Video: Dinside. Vis mer

Testvinner

Så, hvilken kaffetrakter anbefaler vi?

 • Det er så å si dødt løp mellom de to kaffetrakterne.
 • Moccamasteren har noe bedre design enn Melittaen, men også litt vel mange løse deler. Vi minner imidlertid om at både Moccamaster og Melitta selger andre kaffetrakter-modeller som deler designet til konkurrentene, så hvis du vil ha en billigere Melitta som ligner mer på Moccamasteren, kan du finne det. Og, motsatt, dersom du vil ha en rimeligere Moccamaster med designet til Melittaen vi har testet, er også dette tilgjengelig hos flere forhandlere.
 • Lite skiller kaffetrakterne når det gjelder traktetid og temperatur på ferdig kaffe, og på smak er de mer eller mindre helt like.

Derfor konkluderer vi med å gi Moccamasteren et terningkast fem, mens Melitta får terningkast fire og er slett ikke et dårlig kjøp.

TO GODE KAFFETRAKTERE: Moccamasteren fikk en hårfin seier foran Melittaen, men ingen av kaffetrakterne er dårlige kjøp. Foto: Eilin Lindvoll.
TO GODE KAFFETRAKTERE: Moccamasteren fikk en hårfin seier foran Melittaen, men ingen av kaffetrakterne er dårlige kjøp. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Vi legger til at Moccamaster tilbyr ti års garanti på alle modellene sine, men garantien forutsetter at du registrerer produktet på moccamaster.com/no. Det er kun traktere som er nyere enn seks måneder og i privat husholdning, som kan registreres. Du kan lese mer om dette i en tidligere Dinside-sak.

Er du mer kaffe-interessert? Her finner du en test fra i fjor:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer