Billig og trygg oppdatering av baderommet

Tenkt tett og trygt, så slipper billigprosjektet å koste dyrt.

Du kan fint male baderomsveggene, også i våtsonen, så lenge det er skikkelig membran bak.  Foto: Ifi/Beckers
Du kan fint male baderomsveggene, også i våtsonen, så lenge det er skikkelig membran bak. Foto: Ifi/Beckers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmen om et nytt og delikat baderom trenger ikke være langt unna, selv om du ikke har noen hundre tusen til rådighet. Det finnes mange smarte grep du kan ta for å kutte kostnadene, men vær klar over at billigere oppussing ikke nødvendigvis betyr billige løsninger. Kniper du på kvaliteten kan rimelig oppussing fort bli dyrt.

Be om DDV-instruks: Dette bør du vite om ditt nyoppussete baderom.

Lei av border på veggen?

Er du blant dem som synes at en flisebord to tredjedeler opp på veggen og skråstilte fliser på gulvet er grunn for totalrenovering, har du mye å tjene på å tenke litt nytt. Det er mange grunner til at man ønsker å gi baderommet en ansiktsløftning. Men selv om du daglig gremmes over tidligere eiere - eller tiårs dårlige smak, er det ikke sikkert du trenger å gå løs på veggene med storsleggen.

Vinylgulv for våtrom fås i en rekke ulike farger og varianter. Her fra Tarkett. Foto: Tarkett/Ifi.no
Vinylgulv for våtrom fås i en rekke ulike farger og varianter. Her fra Tarkett. Foto: Tarkett/Ifi.no Vis mer


– Det går an å tenke baderomsoppussing på flere nivåer. Badet blir med ett mye penere om du bruker fugepenn og hviter opp fugen mellom flisene. Et annet triks er å male flisene, sier rørlegger og talsperson for skikkeligrørlegger.no, Ben Schreier i en pressemelding.

Du kan også ha tapet på baderomsveggene, men dette anbefales ikke i våtsonene. Velg et våtromsapet i vinyl.

Vinylbelegg til gulvet er godt egnet for badet, og det finnes egne varianter for våtrom. Merk at vinylbelegg til våtrom må sveises sammen, og om du ikke er trygg på dette bør du få hjelp fra fagfolk til denne jobben. Gulvbelegg i vinyl kan eventuelt trekkes opp på veggen i våtsonen.

Sjekk også: Baderomstapet med innebygget membran

Det må være tett

Drømmebad for noen, baderommet fra helvete for andre. Heldigvis er det ikke dyrt å fikse, så lenge baderommet er tett.  Foto: Panthermedia
Drømmebad for noen, baderommet fra helvete for andre. Heldigvis er det ikke dyrt å fikse, så lenge baderommet er tett. Foto: Panthermedia Vis mer


Det aller viktigste når du pusser opp er å sørge for løsninger som gjør at du unngår fuktskader. Totalrenoverer du, må du sørge for membran i våtsonen, og dampsperre mot kalde rom. Dette gjelder også om du ønsker å gjøre mindre inngrep som bryter membranen. Da bør du ha hjelpp fra fagfolk.

Det er det heldigvis ikke alltid man trenger. Er det bare stilen og ikke selve baderommet som er utdatert, kan du fint oppgradere baderommet fra et par tusenlapper.

Nordmenn som pusser opp vil gjerne dusje rett på gulvet, men er du ikke sikker på underlaget, er dette en dyr idé. For at slike løsninger skal være holdbare kreves godt håndverk og jevnlig vedlikehold. Velg heller et dusjkabinett, dusjkar eller badekar.

Dusjer du rett på gulvet? Da bør du bruke nal - hver dag.

Få flere smarte tips til hvordan du kan kutte oppussingskostnadene i fotoalbumet under:

Burde du renovere? Boliger fra 50- og 70-tallet bør bytte rør. Se også hvor lenge de ulike baderomsdelene skal vare

Produkter for norske forhold

Det finnes mengder med baderomsløsninger på det norske markedet som er rimelige løsninger, uten at det nødvendigvis går utover kvaliteten. Men særnorske forhold gir lekkasjer og vannskader. Skal vi tro Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL), er det mange produkter på markedet som ikke tåler norske forhold. Det er særlig tre forhold som stiller spesielle krav til VVS-produkter; Høyt vanntrykk, spesiell vannkvalitet og byggekultur.

Vær spesielt bevisst om du handler på nett, råder Shcreiner. Hvis det følger med produktinformasjon på skandinaviske språk, er det en god indikasjon på at produktet et tilrettelagt for norske forhold.

Se video: Slik ser du om produktene er trygge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer