Beste telys

Billig-telys best i test

Billigkjede vinner test av telys.

BEST I TEST AV TELYS: Disse telysene fra Rusta er kåret til best i test - men også Ikea får utmerkelse, fordi de gir mest brenntid for pengene. Foto: Rusta
BEST I TEST AV TELYS: Disse telysene fra Rusta er kåret til best i test - men også Ikea får utmerkelse, fordi de gir mest brenntid for pengene. Foto: Rusta Vis mer
Publisert

Svenske SVT har testet telys. De har sjekket hvor lenge telysene brenner, om de brenner så lenge som de lover på pakken, om lysene går an å tenne igjen etter at de har blitt slukket - og hvilke lys som gir deg mest lys for pengene.

I konkurranse med Ikea, Clas Ohlson, Coop, Liljeholmens og ICA Selection, går Rusta ut som testvinner.

Derfor vinner Rusta

Rusta er lysene som greier å bli tent på nytt flest ganger - og de er lysene som brenner lengst i forhold til hva de lover på pakken.

TESTVINNER: Rusta kåres til testvinner i test av telys. Foto: Rusta
TESTVINNER: Rusta kåres til testvinner i test av telys. Foto: Rusta Vis mer

Lysene som et testet fra Rusta er svanemerket, i plastkopp, er av 100 prosent stearin og kommer i 15-pakk. Pris i Norge er lik som i Sverige, hvor testen er utført: 29,90 per pakke.

Cecilia Gärdestad, presseansvarlig for Rusta, sier til Dinside at de setter stor pris på utmerkelsen:

- Vi er veldig stolte og glade for å bli utpekt til testvinner. Vi jobber kontinuerlig med kvalitet og bærekraft og ser på dette som et bevis på det gode arbeidet vi har gjort på dette området, sier Gärdestad til Dinside.

Hun forteller også at spesielt skandinaver er veldig glade i telys.

- Telys er en storselger, og salget «peaker» kraftig inn mot juletider, sier hun.

Ikea: Billigst per time

Ikea får også skryt i testen - men da for pris per time med brenntid; Ikeas telys er de billigste i testen regnet ut fra hva de koster å kjøpe og hvor lenge de brenner.

Vi har testa lighteren fra Enklere Liv som kan lades opp med USB-kabel, og tenner alt fra stearinlys til bål med en lysbue i stedet for flamme! Les hele testen her: http://www.dinside.no/fritid/den-beste-og-enkleste-lighteren-vi-har-provd/67324622 Vis mer

Dinside har også testet telys, ved flere anledninger, og vi har også sett på pris per brenntime. Og også da har Ikea-lysene vært de som har gitt flest brenntimer per krone.

Ikea-lysene som SVT har testet, er av typen Jubla - og koster 39 kroner for 50 telys. Dette er pris i Norge - i Sverige koster de 35 kroner for 50 lys. Dette er likevel ikke en så stor prisforskjell mellom Sverige og Norge at det har innvirkning på hvilke lys som er de billigste per time.

Troels Normann Mathisen, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, forteller til Dinside at Ikea årlig selger 500.000 telyspakker i Norge.

- Vi er veldig glade for at Jubla telys kommer så godt ut i testen. Jubla telys produseres av 100 prosent stearin, som er et ikke-raffinert produkt og dermed mer bærekraftig enn telys laget av parafin, uttaler Mathisen til Dinside - og legger til at du dermed kan både skape hygge og redde kloden bittelitt samtidig.

Smeltet under test

SVT skriver også at de opplevde at plastkoppen til et av lysene smeltet under testen.

Dette har også Dinside skrevet om tidligere - og da handlet det om Ptelys i plastkopper fra en norsk kjedebutikk, som smeltet.

Kjedebutikken skyldte den gang på brukerfeil; at det stor forklart på pakken at man ikke måtte bruke disse telysene i en spesiell type telysholdere.

Den gang uttalte administrerende direktør i Norsk brannvernforening til Dinside at han aldri selv ville kjøpt telys med plastbeger:

- Jeg ville aldri ha valgt telys i plast selv. Plast er ikke et egnet materiale til bruk sammen med åpen flamme, sa direktøren til Dinside.no

LED-lys kan være et godt alternativ

Dersom du ønsker å unngå eventuell brannfare best mulig, kan LED-lys være et alternativ. Det har kommet veldig mange batteridrevne LED stearinlys i butikkene, og du får dem i veldig mange varianter; fra telys til kubbelys og kronelys.

Dinside.no har testet noen LED-vokslys tidligere - og vi har veldig mange gode grunner til hvorfor du heller bør velge batterilys i stedet for levende lys; det er blant annet billigere i lengden, det er bedre for helsa - og du kan lure tyvene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer