Billigere å leie?

BOLIG: Markedet kryr av tomme utleieboliger, så nå er det endelig leietagers marked. Det gir deg mulighet til å prute på husleia.

Publisert
Sist oppdatert


Det er leiers marked om dagen, og markedet er fullt av tomme utleieboliger, skriver Dagsavisen.

  • Det er mange flere leiligheter å velge mellom
  • Færre konkurrerer om hver leilighet
  • Leietakeren kan bruke lengre tid til å bestemme seg
Moralen er enkel: Nå kan du kreve lavere leiepris.

- Vi har måttet sette ned prisene med rundt 10 prosent på enkelte av leilighetene våre, sier markedssjef Tor Arne Foss i Utleiemegleren. Han forteller om treg omsetning før jul, og bekrefter at den som leier har mer å velge i enn før.

Prut på prisen

Tør du å prute på drømmeboligen? (Avsluttet)
Ja - alltid(47%) 64
Nei - aldri(32%) 43
Av og til(21%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Her er det bare å juble og rope hurra, sier leietakernes talerør Lars Aasen til Dagsavisen. Formannen i Leieboerforeningen håper det trege markedet vil fortsette, slik at prisene på utleieboliger etter hvert presses nedover.

- Med mer å velge i og færre å kjempe med kan leietakerne stille krav til pris for første gang på nesten 10 år, sier Aasen. Hvis markedet fungerer som det skal bør prisene kunne presses nedover nå som det er flere tilbud ute, og spår et stormfullt utleiemarked i året som kommer.

- Det er ikke synd på utleierne i det hele tatt. De har hatt en avkastning uten sidestykke de siste årene, avslutter Aasen.

Stabile priser

Selv om tilbudet er større og omsetningen går tregere, er prisene stort sett som før, hevder alle meglerne Dagsavisen har snakket med.

- Vi har forsøkt å sette ned prisene på enkelte av leilighetene som vi slet med å leie ut, uten at leilighetene ble leid ut raskere av den grunn, sier daglig leder Ragnhild Misvær Stenbeck i Meglerhuset M2. Hun tror ikke prisene kommer til å synke framover, selv om det fortsatt skulle være stort tilfang av utleieboliger.

- Markedet har helt klart forandret seg i forhold vinteren for et år siden. Det har vært mye mer å velge i, men prisene har ikke gått særlig ned for det, sier utleiemegler Inger Bergeland hos Megler1.

En viktig grunn til at det er flere leiligheter å velge mellom, er det trege salgsmarkedet for boliger. Når det er vanskelig å selge, forsøker flere å leie ut leilighetene sine.

Kun Oslo-priser


Det finnes lite statistikk for utviklingen i leiepriser. Boligvirkemiddeletaten i Oslo kommune har sammenlignet prisene på leiligheter som ble lagt ut til leie i 1999 og 2002. Ett- og toromsleiligheter har på de tre siste årene hatt en prisstigning på rundt 17 prosent.

Gjennomsnittlig leiepris for en ettroms var i 2002 5.813 kroner, for en toroms 7.729 kroner i Oslo.

Kilde: Dagsavisen & Leieboerforeningen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer