Billigere lån - dyrere boliger

Norges Banks rentereduksjon følges av lavere pengemarkedsrente og rentereduksjoner i bankene. Da vil ventelig utviklingen på boligprisene gå andre veien.

Billigere lån - dyrere boliger
Publisert

Før jul spådde flere at boligprisene ville synke dersom rentenivået holdt seg høyt. Men trass i alle dystre tegn i tiden, har boligmarkedet så langt holdt stand. Siste rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og ECON viser også at prisene på omsatte boliger kun gikk ned med omkring 2 prosent per kvadratmeter i gjennomsnitt fra tredje til fjerde kvartal i 1998. Altså i den perioden hvor renten har vært på sitt høyeste. Og i årets første måned kan eiendomsmeglerne rapportere om høy omsetningshastighet og fulle visninger i populære områder. Det kan tyde på at boligkjøperne fortsatt er der og at de har hatt forventninger om den rentereduksjonen som nå kom.

Forskjellig reaksjonstid

Et fåtall banker har gått foran med renteendringer allerede før sentralbanken varslet om sin reduksjon onsdag ettermiddag. Disse kan du lese om 2234 TARGET="_top">her. Flere små og mellomstore banker reagerte torsdag umiddelbart på rentesenkningen fra Norges Bank, mens de større bankene stort sett bestemte seg sent torsdag eller venter til fredag med å annonsere sine reduksjoner.

De fleste ser ut til å legge seg på samme reduksjon som Norges Bank. Dette på tross av at pengemarkedsrenten har falt som en sten etter kunngjøringen fra sentralbanken. Torsdag ligger den følsomme 3 måneders NIBOR-renten på 7,18 mot en notering onsdag ettermiddag på 7,65. Altså en reduksjon på nesten en halv prosent, og 0,3 under sentralbankens foliorente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer