Billigere skadedyrbekjempelse

Slik bekjemper du maur, lus og katter uten kjemiske stoffer - og mye billigere.

Kaffegrut i blomsterbed og -potter både gjødsler og holder katten vekk. Foto: Colourbox
Kaffegrut i blomsterbed og -potter både gjødsler og holder katten vekk. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hagesentrene har mange hyllemeter med kjemiske plantevernmidler. Du får kjemisk hjelp mot ugress, insekter, sopp, maur, veps, katter, lus og mus - ja, mot det meste som kan irritere og ødelegge i en hage.

Giftfare i skogen

Men plantevernmidler koster gjerne skjorta - i tillegg til at de kan ha skadelige virkninger - de kan fremkalle allergier, eksem og astmatiske tilstander. Dersom du ikke finner andre måter å bote på problemet ditt på, og ser deg nødt til å benytte kjemiske plantevernmidler, så husk å lese pakningsvedlegget nøye og følg rådene om håndtering verneutstyr.

I tillegg er det greit å huske at sprøytemidlene ikke er veldig selektive i sin oppgave; de dreper også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer, og kan dermed føre til økt behov for sprøyting. Og ikke minst: Sprøyting kan føre til resistens hos skadedyr, med behov for enda sterkere sprøytemidler.

TEST DEG SELV: Har du giftige stueplanter?

Her er 12 kjemisk frie hagetips:

  • Plukk: Skadedyr i hagen kan ofte med suksess plukkes vekk, særlig hvis hagen ikke er alt for stor. Syke plantedeler og dyr med spesielt levedyktige eggkapsler o.l. bør helst brennes. Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk.

  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.