Bjørkeved er ikke best

Andre tresorter gir mer varme.

Bøk, eik, ask, lønn og rogn gir mer varme ... Foto: Colourbox
Bøk, eik, ask, lønn og rogn gir mer varme ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bjørk er den store slageren i Norge, men det selges også endel furu, forteller daglig leder i Norsk Ved, Oddvar Espegard.

Kjøper du ved i sekk, favn, pall eller hva? Les denne saken og få stålkontroll på hvordan størrelsesbegrepene kan sammenliknes:

Fyrer du med ved? Favn, sekk, pall? - Les dette!

Ja, vi elsker bjørk

Espegard tror det overlegne bjørkesalget har med tilgjengelighet å gjøre.

- Vi har jo endel bjørk, både i lavlandet og opp i fjellet. Mens vi for eksempel ikke har så mye av eik og bøk, sier Espagaard til DinSide.no

Og bøk og eik er de vedsortene som gir mest varme per kubikkmeter fast masse. Vedtype og fuktighet er to parameter som er ganske avgjørende for energiinnholdet i veden. For eksempel anbefales det at fuktinnhold i tørr bjørkeved er 20 prosent ved salg.

Du skal merke deg at ovnens alder og egenskaper også har stor betydning for hvor mye varme du får ut av veden din; mens en gammel ovn har en virkningsgrad på cirka 50 prosent, har en ny, rentbrennende ovn en en virkningsgrad på 80 prosent. Peis har en utnyttelsesgrad på kun 10-15 prosent av varmen i veden, og er dermed som kostnadseffektiv varmekilde ikke særlig godt egnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer