Ble strømregningen større enn du ventet?

Du skal ikke betale renter selv om du deler strømregningen i to

Det ble dyrt for mange strømkunder å utsette strømregningen i vinter. Det er det ikke sikkert det trenger å være.  Foto: PER ERVLAND
Det ble dyrt for mange strømkunder å utsette strømregningen i vinter. Det er det ikke sikkert det trenger å være. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kald og lang vinter, med lav fyllingsgrad i vannmagasinene har gitt en anstrengt kraftsituasjon og stive priser. Da januarregningen kom var det mange som gikk på en liten økonomisk smell, men løsningen synes enkel: Utsett eller del opp regningen.

Dette kom imidlertid med en liten pris, fortalte Kjell Stamgård, informasjonssjef i Hafslund oss den gang.

- Det beregnes forsinkelsesrente for den delen som betales etter forfall. Renten fastsettes av Finansdepartementet, sa Stamgård.

Det er en sannhet med modifikasjoner.

Ikke forsinkelse

Mange strømleverandører krevde, og noen krever fortsatt forsinkelsesrenter for strøm på avdrag, og i tillegg tilkommer det noen ganger et forsinkelsesgebyr. Ifølge Forbrukerrådet har dette kommet opp i en rente på opptil 16 prosent, på et beløp som i utgangspunktet ble opplevd som for stort av kunden.

Forsinkelsesrenter skal bare brukes når en avtale er misligholt, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider. Og det er ikke mislighold dersom man ber om en betalingsutsettelse.

Nå har selskap lov til å ta seg betalt for betalingsutsettelser, og i forhold til en inkassosak vil det fortsatt være rimeligere å betale regning med forsinkelsesrenter. Poenget er at selskapene ikke har lov til å knytte betalingen opp mot loven om forsinkelsesrenter. Den slår kun inn dersom man ikke har en avtale om for sen innbetaling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer