Ble strømregningen større enn du ventet?

Du skal ikke betale renter selv om du deler strømregningen i to

Det ble dyrt for mange strømkunder å utsette strømregningen i vinter. Det er det ikke sikkert det trenger å være.  Foto: PER ERVLAND
Det ble dyrt for mange strømkunder å utsette strømregningen i vinter. Det er det ikke sikkert det trenger å være. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kald og lang vinter, med lav fyllingsgrad i vannmagasinene har gitt en anstrengt kraftsituasjon og stive priser. Da januarregningen kom var det mange som gikk på en liten økonomisk smell, men løsningen synes enkel:
Utsett eller del opp regningen.

Dette kom imidlertid med en liten pris, fortalte Kjell Stamgård, informasjonssjef i Hafslund oss den gang.

- Det beregnes forsinkelsesrente for den delen som betales etter forfall. Renten fastsettes av Finansdepartementet, sa Stamgård.

Det er en sannhet med modifikasjoner.

Ikke forsinkelse

- Selskapene bør kunne tilby oppdeling av vinterens høye regninger kostnadsfritt til kundene, samtidig som de legger press på nettselskapene for å få til en ordning med månedlig fakturering, sier fagdirektør Øines i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
- Selskapene bør kunne tilby oppdeling av vinterens høye regninger kostnadsfritt til kundene, samtidig som de legger press på nettselskapene for å få til en ordning med månedlig fakturering, sier fagdirektør Øines i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer


Mange strømleverandører krevde, og noen krever fortsatt forsinkelsesrenter for strøm på avdrag, og i tillegg tilkommer det noen ganger et forsinkelsesgebyr. Ifølge Forbrukerrådet har dette kommet opp i en rente på opptil 16 prosent, på et beløp som i utgangspunktet ble opplevd som for stort av kunden.

Forsinkelsesrenter skal bare brukes når en avtale er misligholt, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider. Og det er ikke mislighold dersom man ber om en betalingsutsettelse.

Nå har selskap lov til å ta seg betalt for betalingsutsettelser, og i forhold til en inkassosak vil det fortsatt være rimeligere å betale regning med forsinkelsesrenter. Poenget er at selskapene ikke har lov til å knytte betalingen opp mot loven om forsinkelsesrenter. Den slår kun inn dersom man ikke har en avtale om for sen innbetaling.

Selskapene har imidlertid lov til å ta renter, så lenge de informerer tydelig om dette i forkant og de ikke er urimelig høye. Dette vil si at du som strømkunde må få denne informasjonen før du eventuelt avtaler å utsette hele eller deler av regningen.

- Strømleverandøren vil kunne kreve en form for kompensasjon som vilkår for tilbudet om oppdelt faktura. I praksis vil det være snakk om renter, sier fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Rentene må gjerne være lik satsen om forsinkelsesrenter, men dette er altså noe selskapet setter. De er ikke pålagt dette rentenivået av Finansdepartementet.

Betaler du for mye for strømmen?

Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Ulike løsninger

Strømselskapene har valgt ulike løsninger. Fortum tok i utgangspunktet morarente på 9 prosent, samt 30 kroner i gebyr. Etter at Forbrukerrådet reagerte har leverandøren snudd, slik at alle som inngikk avtaler om utsatt betaling etter 1. januar vil få tilbakebetalt rentene.

Fjordkraft var en annen leverandør som tilbød kundene å dele opp regningen, men de kom selv frem til at kundene ikke skulle kreves forsinkelsesrenter. Fjordkrafts kunder betaler etterskuddsvis, og har i snitt en kredittid på 60 dager.

- Når vi deler opp regningen til kunden, utvider vi denne kredittiden og pådrar oss ekstra kostnader med dette, sier Fjordkraft til Forbrukerrådet. Nå vil de tilby alle under månedlig faktura.

Hafslund har som vi nevnte innledningsvis en ordning som de kaller "Utsett faktura". For dette tar de en rente på 9 prosent. Så lenge kundene blir informert om ekstrakostnaden ved å dele opp regninger på forhånd, er dette ikke i strid med loven. Forbrukerrådet er imidlertid ikke imponert:

- Selskapene bør kunne tilby oppdeling av vinterens høye regninger kostnadsfritt til kundene, samtidig som de legger press på nettselskapene for å få til en ordning med månedlig fakturering, sier fagdirektør Øines.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide.

Har du blitt avkrevd ulovlige renter?

Er du en av dem som fikk rentesjokk? Vårt råd er klart: Klag. Betal det du skylder strømleverandøren din, men trekk fra rentene. Det er samtidig viktig at du klager skriftlig til strømleverandøren (e-post gjelder som skriftlig klage), ettersom de ikke kan gi deg inkasso på et bestridt krav.

Dersom du ikke får gehør hos strømselskapet ditt, kan du ta saken videre til elklagenemnda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer