Bli kvitt knirking og andre ulyder

Knirking, piping, skraping og during – hvordan blir du kvitt det?

KNIRKING OG PIPING: Hvordan fjerner du ulyder i hjemmet? Foto: BRYNJULF BLIX
KNIRKING OG PIPING: Hvordan fjerner du ulyder i hjemmet? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulyder i hjemmet er lyder som oppstår fordi noe ikke fungerer slik det skal. Det kan skyldes så mangt, fra feil i konstruksjon til manglende vedlikehold, og lar seg ofte fikse med enkle midler. Men dessverre ikke alltid.

Det er mange slags ulyder, og noen er mer sjenerende enn andre. Det er ikke bare lydstyrken, men også lydkarakteren og hvor ofte lyden inntreffer som gjør en lyd mer eller mindre irriterende.

Ulyder kan dessuten være et tegn på at noe er i ferd med å gå i stykker, eller mangler vedlikehold, noe som er enda mer irriterende for enkelte.

Slik blir du kvitt dem.

KNIRK: Fjerning  av knirking i gulv kan være en omfattende jobb. Foto: BRYNJULF BLIX
KNIRK: Fjerning av knirking i gulv kan være en omfattende jobb. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Knirking i gulvet

Det er mange typer knirking, og den forekommer mange steder. Vi har tidligere skrevet om hvordan du blir kvitt knirking i senger, men det er også mye annet som kan knirke.

Noe av det som kan være svært vanskelig å bli kvitt er knirking i gulv. Som regel skyldes knirkingen at bærende elementer i underlaget har endret seg, slik at gulvbord, plater eller parkett gnisser mot hverandre eller i spikre.

Dette kan skyldes at materialene ikke var tilstrekkelig tørre etter bygging, og har krympet eller vridd seg. Det kan også skyldes dårlig håndverk.

I verste fall må man ta opp gulvet, reparere underlaget og så legge nytt gulv hvis det er snakk om parkett eller lignende. Hvis det er mulig å skjøte inn nytt gulvbelegg uten at det synes for godt, er man heldig.

Man er også heldig om problemet er svært lokalt. Da kan man løse problemet ved å skru fast gulv- eller parkettbord til underlaget med en skrue som forsenkes. Altså at man først borer et hull som får skruehodet til å «forsvinne» ned i overflaten. Etterpå kamuflerer man skruen med en treplugg som limes fast, pusses, eventuelt farges og lakkes.

LES OGSÅ: Fiks parketten med voks!

PIP: For å heve døren legger du inn en sliteskive i hengselet. Foto: BRYNJULF BLIX
PIP: For å heve døren legger du inn en sliteskive i hengselet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Piping i hengsler

Piping oppstår som regel i hengsler, enten de sitter i dører eller vinduer. Dette er som regel lett å fikse; det er snakk om å smøre de flatene som gnir mot hverandre og lager pipingen.

Når det gjelder smøremidler finnes det utallige å velge mellom, til mange forskjellige bruksområder. Det som er viktig er hvordan de oppfører seg under bevegelse, forskjellig trykk og temperaturer.

VELG RIKTIG: Smøremidler må til, på hengsler og lignende er fett å foretrekke. Universalmidler fungerer bare i kort tid. Foto: PRODUSENTEN
VELG RIKTIG: Smøremidler må til, på hengsler og lignende er fett å foretrekke. Universalmidler fungerer bare i kort tid. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


I et hus er det sjelden snakk om noen ekstreme forhold, men det er viktig å skille mellom tyntflytende og fastere smøremidler. På hengsler skal man ikke bruke tyntflytende oljer eller smøremidler beregnet på akutthjelp. De hjelper med en gang, men de varer ikke like lenge som tyktflytende midler, som for eksempel lithiumfett. Mange har dette i huset til bruk på sykler, biler og andre mekaniske innretninger.

Forutsetningen for at du kan bruke fett er at du kommer til. På gamle dører er det bare å heve døren litt på hengslene slik at tappen blir synlig. Da er det bare å smøre litt på den synlige delen, senke døren og tørke vekk eventuelt overflødig fett.

Er det ikke mulig å åpne hengselet er det ikke annet å gjøre enn å bruke en tyntflytende olje eller til nød spray, som WD40 eller 5-56. Men du må regne med å smøre på nytt om ikke så lenge. Med fett holder det gjerne i årevis.

LES OGSÅ: Åpner kjøleskapet ditt feil vei?

SKRAP: Vinduer kan få problemer med skruene, som fører til ulyder.  Foto: VELUX
SKRAP: Vinduer kan få problemer med skruene, som fører til ulyder. Foto: VELUX Vis mer


Skraping i dører og vinduer

Dører og vinduer kan begynne å skrape inntil karmer eller terskler når det har gått noen år. Årsakene kan være mange, fra at hele huset har blitt skjevt til at et hengsel er på vei ut av festene fordi skruene har løsnet.

TIL HEVING: Sliteringer brukes til å heve døren på hengslene. Foto: CLAS OHLSON
TIL HEVING: Sliteringer brukes til å heve døren på hengslene. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


Derfor er løse skruer det første du sjekker. Hvis det ikke går an å feste skruene, kan du fore opp hullene for å gjøre dem mindre. Med treplugger som bores opp, eller til nød med noen avbrukne fyrstikker og litt trelim.

Løsningen er uansett å få dør eller vindu til å passe i karmen igjen, med klaring rundt alle sider.

En gammel dør med gamle hengsler kan ha seget ned slik at den skraper nedi dørterskelen. Den kan heves ved å legge inn en eller flere skiver mellom tappen og hylsen, slik at den går klar.

TIL RETTING: Med en hengselretter kan du rette opp dører som går skjevt. Foto: CLAS OHLSON
TIL RETTING: Med en hengselretter kan du rette opp dører som går skjevt. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


Har hengselet blitt skjevt finnes det et enkelt spesialverktøy for å rett opp eller bøye til hengsler. Har dørkarmen blitt skjev, kan det være at du må kompensere ved skru av og å fore opp det nederste hengselet med en tynn pappbit eller annet egnet materiale. Poenget er å gjøre døra like skjev som karmen, slik at den passer. Hvis dette ikke er mulig å få til må du ta fram høvel eller slipemaskin slik at det blir klaring.

For vinduer og skapdører gjelder det samme. Det gjelder å rette opp eller bøye til slik at skjevheten blir lik. Sjekk alltid hengslene først. Moderne skaphengsler har jo justeringsmuligheter i selve konstruksjonen og er langt enklere å justere.

LES OGSÅ: Dugg på utsiden av glasset et godt tegn for strømregningen

DUR: Plastkile under fot på et gammelt kombiskap, som ikke lenger durer. Foto: BRYNJULF BLIX
DUR: Plastkile under fot på et gammelt kombiskap, som ikke lenger durer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


During fra maskiner

Mange har kjøleskap, fryser eller annet som begynner å brumme eller lage andre former for ulyder når de setter i gang. Årsaken er ofte at de ikke står rett, slik at de bevegelige delene kommer i ubalanse og det oppstår vibrasjoner.

Som regel er det mulig å justere høyden individuelt på de fire bena, eller i de minste på de to forreste. Men hvis disse av en eller annen grunn er ødelagt finnes det andre metoder.

Det enkleste er å legge noe innunder et ben eller hjørne slik at skapet blir rett og duringen stopper. Men hva skal man legge innunder? Noe vi har funnet som fungerer utmerket er avstandskiler som man bruker når man legger parkett. Disse har tenner som gjør det svært enkelt å justere høyden ved å legge to stykker oppå hverandre i passe avstand.

Flere tips? Del dem gjerne med oss og andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer