Bli kvitt takmosen!

Mose på taket er ikke stas. Slik blir du kvitt den

Mose på taket? Slik blir du kvitt det. Foto: Brynjulf Blix
Mose på taket? Slik blir du kvitt det. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et tak som det stadig drysser blader, barnåler eller andre organiske stoffer over? Da har du ganske sikkert også en del mose på taket, hvis du ikke har vært flittig med skrape, børste eller høytrykkspyler.

Men det finnes en enklere måte å bli kvitt mosevekst på, den krever verken skrubbing eller spyling.

Kjemi er tingen

For at det skal vokse mose på et tak, må det finnes en grobunn. Porøse takstein er ypperlig egnet, i alle porene vil det sette seg støv, jord og planterester. Når det regner risler det næringsstoffer nedover taket, og det skapes mange små flekker hvor sporene til mosen finner seg til rette.

Les også Ta taksjekken

Slike ansamlinger vokser til etter hvert, og vil kunne dekke hele taket hvis man ikke gjør noe.

Men mose liker ikke kobber. Hvis regnvannet lades med positive kobber-ioner, forsvinner grunnlaget for mosevekst.

Beslag, folie, stenger eller ledning?

Det finnes spesialløsninger for montering på taket. Disse har spesielt utformede profiler for å samle opp regnvannet noen øyeblikk før det sendes videre, dette gjør at flere av vannmolekylene blir ladet med kobber-ioner.

Bli kvitt takmosen!


En variant er spesialbånd for montering på selve mønet. For større takflater finnes det bånd for montering på taksteinsraden nedenfor mønet, eventuelt også raden nedenfor i tillegg hvis det er svært store takflater.

Bli kvitt takmosen!


Prisene på slike spesialprodukter er stive, vi snakker for eksempel om rundt 350 kroner pr meter - pluss mva - for Würth sine produkter. Men når det er effektivt i over 30 år, blir det kanskje ikke så avskrekkende.

Rimeligere løsning

Hvis moseplagen er av den lettere sorten kan det være tilstrekkelig med en enklere og rimeligere løsning.

Bli kvitt takmosen!


Du får kjøpt tynne kobberskinner hos metallutsalg, 2 x 15 mm i 5 meters lengde kommer på 280 kr + mva hos Astrups utsalg i Oslo. Disse må monteres og festes på et eller annet vis, her er det opp til din egen oppfinnsomhet og takets konstruksjon. Bare pass på hvilke materialer du bruker til å feste med, kobber reagerer galvanisk med andre metaller som bl.a. sink, aluminium og stål.

Bli kvitt takmosen!


Er du ikke veldig plaget, har moderat mosevekst og vil eksperimentere med den billigste løsningen, kan du feste en bar (uisolert) kobberledning eller to på hver side av mønet. En rull med antennekabel koster 179 kroner hos Elfa. Også her må du være oppmerksom på galvaniske utfordringer når du fester ledningen. Kobber spiser opp eventuelt sinkbelegg på spiker og skruer, og dermed ruster de ganske fort...

Fjerne mose i plenen?

Hvor lang tid tar det?

Med spesialproduktene fra Würth skal de ta fra 1 til 3 å bli kvitt mosen på taket. Velger du en enklere og billigere løsning vil det kunne ta lenger tid.

Fjerner du det grøvste først med høyttrykkspyler eller andre mekaniske metoder, vil det uansett ta kortere tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer