Bli tomtemillionær

Du sitter kanskje på penger: Deler du tomta i to og selger den ene delen, kan du tjene store penger. Det hele er enklere enn mange tror.

Publisert
Sist oppdatert

I utkantstrøk kan du få tomter for nesten ingenting. I storbyene, særlig i Oslo, kan en attraktiv boligtomt gjøre deg til mangemillionær.

Varierer

Generelle tomtespørsmål er regulert i Plan- og bygningsloven, men deling av tomt har en egen lov - nemlig Delingsloven.

Loven gir kommunene myndighet til å foreta deling av eiendommer. Du må påregne noe papirarbeid for å skille ut deler av tomta og selge den, men i mange kommuner er det likevel relativt uproblematisk å fradele en tomt. I pressområder kan det være noe vanskeligere.

- I dag er det nok kommuner som er mer liberale enn Oslo. Vi må forholde oss til Småhusplanens ulike krav til tomta, for eksempel to - tre parkeringsplasser. Og mange tomter er for små til at de kan deles, sier seksjonsleder Berit Danielsen i Måle- og deleseksjonen i Oslo kommune.

I byene er dessuten sjansen større for at naboene stiller seg på bakbeina - rett og slett fordi folk bor så tett.

Tre faser

Praksisen varierer ellers fra kommune til kommune, men deles gjerne inn i tre deler: Kartlegging, deling og registrering av tomta. Etter at du har sendt søknad om deling, gjør kommunen stort sett resten:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer