Saftig kjøtt på grillen

Blir burgeren tørr på grillen?

Da kan du teste ut isbit-trikset.

ISBIT PÅ BURGEREN: Verdt å teste ut om du vil at burgeren skal holde seg saftig. Foto: Skjermdump fra Youtube.com.
ISBIT PÅ BURGEREN: Verdt å teste ut om du vil at burgeren skal holde seg saftig. Foto: Skjermdump fra Youtube.com. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Først og fremst må du velge kjøtt av god kvalitet. Bruk litt tid og penger på kjøtt fra dyr som har hatt det godt. Det er godt både for smaksløkene og samvittigheten.

Det er tips nummer én for å bevare saftigheten i kjøttet når man griller. Rådet kommer fra grillekspert Jan Nykvist. Han har vært Norgesmester i grilling fire ganger, og deler flere grilltips på bloggen Nykvist.no.

GRILLSKOLE: Flere tenker ikke over hvor de plasserer grillen - her får du noen gode tips! Vis mer

Utfordringen når man griller kjøtt, er som oftest å passe på at det ikke blir tørt.

Her får du eksperttipsene.

Steketermometer

GRILLEKSPERT: Jan Nykvist har vært Norgesmester i grilling fire ganger, og deler flere grilltips på bloggen Nykvist.no. Foto: Stian Broch fra boken Glød/Gyldendal Norsk Forlag.
GRILLEKSPERT: Jan Nykvist har vært Norgesmester i grilling fire ganger, og deler flere grilltips på bloggen Nykvist.no. Foto: Stian Broch fra boken Glød/Gyldendal Norsk Forlag. Vis mer

- Det andre tipset for å få et perfekt grillet og saftig kjøttstykke, er å bruke steketermometer. Kjøp et digitalt steketermometer, så får du likt resultat hver gang, og du slipper å kjenne, trykke og gjette når kjøttet er ferdig, sier Nykvist.

Når du lærer deg dine favoritt-kjernetemperaturer, er du garantert suksess, mener eksperten.

Isbit på kjøttet

Det er også andre tips du kan teste ut når du skal forsøke å få grillburgeren saftig. Har du for eksempel hørt om isbit-trikset?

GRILL: Endelig sommer! For mange er det også grill-sesong, og da er det lurt å styre unna disse tabbene. Reporter: Ingebjørg Iversen. Musikk: Epidemic Sound. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Det går ut på at man trykker ned en isbit i midten av det ferske burgerkjøttet på grillen underveis i grillingen. Kjøttet skal på denne måten ikke tørke ut mens det grilles.

Nykvist kjenner godt til isbit-trikset.

- Ja, det er mange som både lager grop i burgeren, og legger en isbit i gropa. Noe av grunnen til at enkelte bruker isbit er nok for at burgeren ikke skal heve på midten og bli en «ball», men jeg har stort sett aldri hatt noe problem med dette, sier han.

Grillmesteren velger heller å gjøre det på den gode, gamle måten:

- Jeg lager burger med nok fett, griller den gyllen på direkte varme og ferdig på indirekte varme, forteller han.

Vil du likevel teste ut isbit-metoden?

I videoen under kan du se hvordan isbit-trikset skal gjøres:

Vis mer Vis mer

Slik unngår du tørt kjøtt

- Hva bør man passe på å unngå for at kjøttet ikke skal grilles tørt?

- Det beste tipset er nok at du må tørre å ta kjøttet av grillen når det er perfekt grillet, og ikke la det ligge litt ekstra for å være sikker på at det er ferdig, understreker Nykvist.

Han anbefaler igjen å bruke steketermometeret, og ta kjøttet mens det er saftig og rosa i midten. La det også hvile i cirka 10 minutter før du skjærer i det, tipser han.

- I tillegg bør du kjøpe marmorert kjøtt med litt fett på. Det gjør at kjøttet blir saftigere og mer smakfullt. En svinenakke smaker for eksempel mer enn en svinefilet, og entrecôte smaker mer enn en indrefilet. I tillegg er svinenakke og entrecôte «vanskeligere» å få tørt på grillen, understreker Nykvist.

GRILLSKOLE: Å helle vann på kullgrillen er et godt triks for jevnere temperatur - se hvordan i videoen! Vis mer

Bismak på kjøttet?

Men før du i det hele tatt begynner å grille, er det én ting du bør sørge for: at grillen er ren. Det vil si - det bør ikke ligge igjen noen fastbrente kjøttrester fra forrige runde på grillen. Er grillen skitten, vil dette selvsagt gi en dårlig smak på kjøttet

Og rengjøring av grillen er ikke komplisert, forteller Helene Vøllestad, digital markedskoordinator hos Sunwind Gylling AS.

Start med å hente frem grillbørsten:

- En grillbørste trenger ikke være en dyr sak, men det er viktig å bruke den. Som hovedregel skal grillen rengjøres etter hver bruk, sier hun.

Her er Vøllestads viktigste tips:

  • La gassgrillen brenne på full styrke i 5-10 minutter etter du er ferdig med å grille slik at du brenner bort fett og rester. Gå over med grillbørsten for å få vekk alle matrester.
  • Etter du har rengjort grillen er det lurt å pensle den med olje. På denne måten vil ikke mat sette seg like enkelt fast, og du får et bedre grillresultat og en grill som er lettere å rengjøre.
  • Husk å en gang i blant ta ut grillristene og rengjøre disse også på undersiden, men pass på at de er helt avkjølte. Bruk en klut og litt varmt, mildt såpevann og vask alle grillens kriker og kroker, spesielt der ristene vanligvis ligger.
  • Det samme kan du gjøre på alle overflater, spesielt i perioder med mye pollen.
  • Husk også å rengjøre fettbrettet.

Artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere. Oppdatert i forbindelse med vår satsing på norgesferie sommeren 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer