Hvordan vaske undertøy

Blir det egentlig rent på 40 grader?

Om du trodde det ikke var så mye som kunne gå galt med trusevasken …

VASKE UNDERTØY: Rent undertøy er ikke bare snakk om temperatur ved vask - men også hvor skitne de er konstruert for å bli i utgangspunktet. Små, tettsittende truser blir for eksempel mer skitne enn luftige truser med godt «lortfall», ifølge vaskeekspert. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VASKE UNDERTØY: Rent undertøy er ikke bare snakk om temperatur ved vask - men også hvor skitne de er konstruert for å bli i utgangspunktet. Små, tettsittende truser blir for eksempel mer skitne enn luftige truser med godt «lortfall», ifølge vaskeekspert. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å finne undertøy som ifølge vaskeanvisningen skal vaskes på 40 grader. Men blir det egentlig reint, om man vasker trusene på 40 grader? Og hvordan skal man egentlig vaske undertøy?

- Det er veldig mange ting som avgjør om vask blir ren, og blant dem er temperatur kun en av mange. Noen steder i verden vasker man for eksempel alt i kaldt vann – men bruker sterkere kjemikalier, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker og ekspert på klesvaner, vaskevaner, og miljø ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo.

Hun sier videre at det å vaske rent vil være en balansegang mellom mange ulike faktorer.

- Det handler også i stor grad om hvor skittent det vi vasker er, kommenterer hun videre.

For er ikke plagget så skittent, trenger det heller ikke så kraftig vask.

Bedre med lufting og godt «lortfall»

Klepp forteller at det er mange ting ved et plagg som avgjør hvor skittent det blir. Det handler både om materialet og hvor tett plagget sitter på kroppen.

- Materialene har ulik evne til å holde på skitten. Bomull skiller seg faktisk ut ved at det ikke blir så lett rent, forteller Klepp.

Bomull holder også godt på fuktighet, som gjør at det også lettere blir skittent.

Hun kommenterer at materialet som er best til å holde seg rent, er ull.

- Det holder seg rent lenge, og du behøver ikke å vaske det så ofte, sier Klepp.

En annen viktig ting, når det kommer til hvilket materiale som er best med tanke på at det ikke så lett blir skittent, er hvor tett plagget sitter på kroppen.

- Små tettsittende underbukser, som tangaer, er skapt for å bli skitne på null komma niks, fordi de sitter så utrolig kroppsnært. De har ikke sjans til å tørke - og om noe skal holde seg rent så må det også holde seg tørt. Så her er det store forskjeller om man snakker om en romslig bokser eller bestemors underbukser med masse luft og godt «lortfall»: Det blir egentlig ikke så skittent som trangtsittende undertøy, sier Klepp til Dinside.

Utfordringen med kombi-materialer

Klepp sier videre at det er mye syntetisk undertøy på markedet som er laget av en kombinasjon av ulike materialer, og at dette er en ulempe med tanke på å vaske det.

- Det er mye syntetisk undertøy, som kan ha sine fordeler og sin misjon med at det ikke holder på fuktigheten slik som bomull og viskose - men heller slipper fuktigheten gjennom, og vil da lettere holde seg tørt, sier Klepp.

Men ulempen er ifølge Sifo-forskeren at de syntetiske trusene ofte er utstyrt med en kile av bomull - og det er da utfordringen oppstår. For bomull blir let skittent - mens det syntetiske materialet tåler ikke så høye vasketemperaturer som bomull - og da er det svakeste materialet som bestemmer hvilken vasketemperatur som er anbefalt, som plagget skal tåle.

- Har man en kile av bomull i et plagg av syntetisk materiale, har man et plagg som må vaskes på lav vasketemperatur - og man får en kile som ikke blir ren.

- Dette er etter min mening en feilkonstruksjon av plagget, for at noe ikke kan bli rent er en feilkonstruksjon. Jeg tenker at det er veldig mye dårlig undertøy, hevder Klepp.

Hun kommentarer at man selvsagt må velge det undertøyet man liker, men at man innenfor den kategorien bør være bevisst og velge det undertøyet som kan holdes rent.

Men hvor varmt bør man egentlig vaske trusene?

Det som skulle være et enkelt spørsmål om temperatur for trusevask, har vist seg å være et komplisert puslespill med flere faktorer, som hvor skittent plagget er som vi skal vaske og hvilke kjemikalier vi velger å bruke.

I den rykende ferske boka «Lettstelt» - som handler om nettopp klesvask - skriver Ingun Grimstad Klepp blant annet om vask av undertøy, temperaturer og vaskemiddel. Der skriver hun at de fleste velger å vaske undertøy på 60 grader. Hun skriver også at det ikke anbefales å vaske undertøy i bomull - eller undertøy med bomullskile - på kun 30-40 grader. Da blir det ikke rent.

Klepp sier til Dinside at spørsmålet om renhet også handler mye om hva man kaller «rent».

- Om man snakker om sterilisering, for eksempel om det er snakk om å hindre spredning av smittsom sykdom og man skal drepe bakteriene, er det koking i 10 minutter som gjelder, sier Klepp.

Og ja, når hun omtaler «koking» så er det snakk om kokevask på 95 grader.

- Du kan ikke drepe bakterier på verken 40, 50 eller 60 grader, sier Klepp.

- Men i hjemmene våre driver vi ikke med sterilisering eller hygienisk ren vask som i institusjoner. Da er det i så fall en serie med en ting du må gjøre, for bakterier sprer seg ikke kun på én måte: Det er også snakk om oppbevaring og håndtering. For hva gjør du for eksempel med hendene etter å ha lagt ting i vaskemaskinen, spør Klepp.

- Spør du om alle bakterier er drept når du ikke koker det, er svaret nei. Men spør du om det er rent nok, for de aller fleste formål, er svaret ja.

Har du undertøy som er merket med vask på 30 eller 40 grader, skal du vite at det ikke er store forskjeller på de to temperaturene.

- Undersøkelser har vist at når det kommer til forholdet mellom 30 og 40 grader så er det større forskjeller mellom godt og dårlig vaskemiddel, kommenterer Klepp.

- Men dersom du ønsker å vaske undertøyet på 60 grader, bør du sjekke dette når du kjøper det, poengterer hun.

- Du ikke kjøpe noe du ikke er fornøyd med

Hun kommenterer til Dinside at det ikke er anbefalt å starte opp med å vaske undertøy på en høyere temperatur enn det vaskeanvisningen tilsier. Da bør du heller velge annet undertøy, som kan vaskes rent.

- Du har tross alt litt undertøy å velge mellom der ute. Du er ikke tvungen til å kjøpe noe du ikke er fornøyd med, kommenterer Klepp.

Ødelegger du plagget ved å vaske det på høyere temperatur enn vaskeanvisningen sier, mister du reklamasjonsretten.

- Men står valget mellom å kaste det fordi det ikke blir rent, eller å forsøke å vaske det på høyere temperatur, bør man selvsagt forsøke - om man likevel ville komme til å kaste det, sier Klepp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer