Hvordan vaske undertøy

Blir det egentlig rent på 40 grader?

Om du trodde det ikke var så mye som kunne gå galt med trusevasken …

VASKE UNDERTØY: Rent undertøy er ikke bare snakk om temperatur ved vask - men også hvor skitne de er konstruert for å bli i utgangspunktet. Små, tettsittende truser blir for eksempel mer skitne enn luftige truser med godt «lortfall», ifølge vaskeekspert. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VASKE UNDERTØY: Rent undertøy er ikke bare snakk om temperatur ved vask - men også hvor skitne de er konstruert for å bli i utgangspunktet. Små, tettsittende truser blir for eksempel mer skitne enn luftige truser med godt «lortfall», ifølge vaskeekspert. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å finne undertøy som ifølge vaskeanvisningen skal vaskes på 40 grader. Men blir det egentlig reint, om man vasker trusene på 40 grader? Og hvordan skal man egentlig vaske undertøy?

- Det er veldig mange ting som avgjør om vask blir ren, og blant dem er temperatur kun en av mange. Noen steder i verden vasker man for eksempel alt i kaldt vann – men bruker sterkere kjemikalier, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker og ekspert på klesvaner, vaskevaner, og miljø ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo.

Hun sier videre at det å vaske rent vil være en balansegang mellom mange ulike faktorer.

- Det handler også i stor grad om hvor skittent det vi vasker er, kommenterer hun videre.

For er ikke plagget så skittent, trenger det heller ikke så kraftig vask.

Bedre med lufting og godt «lortfall»

Klepp forteller at det er mange ting ved et plagg som avgjør hvor skittent det blir. Det handler både om materialet og hvor tett plagget sitter på kroppen.

- Materialene har ulik evne til å holde på skitten. Bomull skiller seg faktisk ut ved at det ikke blir så lett rent, forteller Klepp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer