Blir det krise i boligmarkedet?

Gjør det beste ut av dagens urolige situasjon.

Det er mye å velge mellom og det er gode sjanser til å gjøre et kupp nå. Foto: Colourbox.com
Det er mye å velge mellom og det er gode sjanser til å gjøre et kupp nå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det som blir spennende å se, er om effekten av kriseoverskriftene kun blir av psykologisk karakter, eller av økonomisk karakter.Christian Dreyer, NEF


Boligeiere går harde tider i vente, skal vi tro de siste dagers avisoverskrifter. "Høyere rente" "Kraftig fall i boligprisene" "Brutalt for boligmarkedet" er milde meldinger i forhold til overskriftene som omhandler finansmarkedene og økonomien generelt. Børsen massakreres, det er kriser og alle piler stuper nedover.

Les også: Blodig boligprisdekning gjør vondt verre

Blir det krise i boligmarkedet nå?

Udramatisk for boligmarkedet

Dersom du stopper opp og trekker pusten litt, er situasjonen kanskje ikke så ille som en skulle tro. Mer presist: Når det gjelder boligmarkedet er situasjonen omtrent som forutsagt.

Bjørn Skogstad i MakroSikt tror boligmarkedet skal enda litt lenger ned før det skal oppover igjen.  Foto: MakroSikt
Bjørn Skogstad i MakroSikt tror boligmarkedet skal enda litt lenger ned før det skal oppover igjen. Foto: MakroSikt Vis mer


- Det skal bli verre før det blir bedre. Men dette er jo ikke veldig nytt. Vi kom med noen prognoser for et par uker siden, der vi tok høyde for uro, sier Hans Kristian Skogstad i MakroSikt til DinSide.no. - Men når uroen kommer, blir den alltid mer dramatisk enn en kan se for seg på forhånd.

Skogstad advarer mot å la seg rive med av krisestemningen. - Nå er vi midt oppi det verste. Alle signalene er veldig negative, men når det gjelder boligmarkedet, så svinger ikke det så voldsomt.

Han mener vi må la det får roe seg litt nå før vi heiser de aller rødeste flaggene.

Sjekk hvor mye boligen din er verdt her

På boligjakt? Nå kan du gjøre et kupp

Skogstad peker imidlertid på at det som vil få umiddelbar betydning for folk flest, vil være økte renteutgifter. For nå setter norske banker opp utlånsrenten.

- Det skaper stor usikkerhet. Sånn at den kortsiktige effekten er "jeg kan tenke meg at det blir få på visning i helgen". Men om dette forplanter seg sånn at det blir litt verre på lang sikt, er det for tidlig å si.

- Nå som folk er litt skeptiske, er det da mulig å gjøre et kupp?

- Ja, det er absolutt mulig. Men da må du sikre at du setter prisen så lavt at man gjør et kupp.

Forbrukerrådet: Bytt bank!

Rådgiver i Forbrukerrådet, Bjørnar Eilertsen, har følgende råd til dem som begynner å føle renteøkningene på kroppen:

- Sørg for å ha det rimeligste boliglånet. Mobiliteten er fryktelig lav, det er få som bytter bank, sier han til DinSide.

- Folk tror det er mye jobb, men i nedgangstider der renten går opp er det ekstra viktig å være aktiv i forhold til å passe på at man har det billigste boliglånet.


NB! Får du ikke en god nok pris, eller en pris du kan leve med med ytterligere renteoppganger - kan det likevel hende det vil lønne seg for deg å leie. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Nyttig: Bør du eie eller leie?

Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund slutter seg til at det nå kan være mulig å gjøre kupp.

- Høsten generelt er ofte en god tid å være på boligjakt i. Dette blir nok ytterligere forsterket i år, sier Dreyer.

Han peker på at det store volumet av boliger i markedet, som gjør at kjøperne kan ta seg bedre tid nå. Er du på boligjakt er markedet gunstigere i dag, enn for to år tilbake.

- Det er likevel sjelden enten kjøpers ellers selgers marked, sier Dreyer. Han har liten tro på at markedet kommer til å stoppe. Kun endres.

- Uroen nå vil forsterke nedgangen vi er inne i. Vi vil se et mer selektivt marked. Avventende, men kjøpesterkt, dersom man først finner noe man ønsker.

- Hva med investeringshorisont - hvor lenge bør man se for seg at man skal bo i boligen for at det vil lønne seg?

- Normalt sier jeg fem år. Har ikke blitt kortere nå, slik markedet er, sier Skogstad.

Hvor lenge du har tenkt å bo i boligen er en viktig faktor når du bestemmer deg for om du skal eie eller leie.

Har boligen din sunket i verdi? Sjekk her.

Christian Dreyer i NEF har fortsatt tro på nordmenns kjøpekraft.  Foto: NEF
Christian Dreyer i NEF har fortsatt tro på nordmenns kjøpekraft. Foto: NEF Vis mer


Boligprisene videre

Når det gjelder boligprisene videre er det flere faktorer som spiller inn. - I Norge i dag, er det jo slik at de økonomiske hjulene fortsatt ruller. Vi har trygge jobber, og god økonomisk stabilitet. Det er dette som er viktigst når man skal se på boligprisene fremover, sier Christian Dreyer.

- Noen dramatiske følger for boligmarkedet - nei. Boligmarkedet skal ned. Prisene er for høye, de skal ned. I høst, vår sommer neste år. Prisene skal flate ut og kanskje opp tidligst neste høst, er spådommene fra NEF-lederen.

Skogstad peker også på disse faktorene, at dersom arbeidsløsheten stiger, og folk mister troen på arbeidsmarkedet vil dette virke negativt på norsk økonomi og boligmarkedet.

- Det mest dramatiske her, er om den finansuroen forplanter seg for alvor inn i oljemarkedet, slik at etterspørselen etter olje og verdensøkonomien totalt faller. Dette vil ha en mer dramatisk virkning på norsk økonomi - og arbeidsmarkedet.

Jeg har mine tvil om at børsfall er det som vil prege overskriftene om et par måneder.Christian Dreyer, NEF


Dersom dette skulle skje, tror Skogstad på en lengre nedgangsperiode i boligmarkedet. - Da snakker vi om 2010 tidligst før det snur.

Både Dreyer og Skogstad tror imidlertid på en bedring i boligmarkedet allerede neste år. NEF er hakket mer optimistiske og tror 2009 vil bli et positivt år for boligmarkedet. Skogstad venter ytterligere fall i boligprisene i høst og utover neste år, men at trenden vil snu neste høst.

Boligeier? Cash is king


DinSide peker jevnlig på viktigheten av å sikre seg og ha en økonomisk buffer tilgjengelig dersom det skulle komme hardere tider. Dette er ikke minst viktig når pilene peker nedover.

- Noen sier at det viktigste i urolige tider er å betale ned på lånene sine, sier Skogstad. - Hvis du har litt stram økonomi, men likevel penger til overs, bør du ikke nedbetale lån, men heller sørge for at du har kontanter i banken. Cash is king.

- Tåler du å ha penger i banken, er det der du bør ha dem nå. Nå er det spesielt viktig. Har man cash, har man handlingsrom og kan snu seg rundt og gjøre gode handler, eller ha en buffer dersom noe skulle skje, er rådet hans.

At man bør ha en buffer, er også Forbrukerrådets Bjørnar Eilertsen enig i. - Man skal ikke på død og liv sitte på en stor egenkapital dersom det går utover nødvendig forbruk, dette er nesten en individuell vurdering.

Han maner likevel til forsiktighet: Du bør ikke utsette nedbetaling av boliglån for å spare opp til en buffer. - I den grad man har råd til å sitte med en buffer bør man gjøre dette, nettopp for å kunne lette en renteoppgang eller uforutsette økonomiske utgifter i pressete perioder.

Men kortsiktig for den som merker renteøkningene på kroppen, er rådet hans klart: Sørg for at du har det billigste boliglånet!

Finn beste boliglånsrente

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer