Blir det rentekutt for deg?

Norges Bank satt ned renten i dag, men du må nok vente litt før banken din følger etter.

Foto: iStockphoto.com
Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig kom rentekuttet norske gjeldsslaver har ventet på. I dag satte Norges Bank ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 5,25 prosent.

Nå gjenstår det bare å se om bankene følger etter.

Ikke i 2008

Er du kunde i Fokus Bank må du smøre deg med tålmodighet.

- Vi tror nok at renten skal ned, men det skjer nok ikke med det første, sier Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank til DinSide. - Vi forventer ikke at renten vil reduseres før etter nyttår. Dette er det mest sannsynlige scenariet.

- Grunnen til dette er at selv om styringsrenten synker, så synker ikke våre innlånskostnader, de er fremdeles på et høyt nivå. Men vi tror at dette nå vil følge, så etter hvert som våre innlånskostnader synker, vil dette også komme kundene til gode.

Regn ut hvor mye et rentekutt vil bety for deg med vår Renteendringskalkulator.

Pengemarkedsrentene

Rentekutt

Er bankene raske nok i avtrekkeren? (Avsluttet)
Nei, gi oss rentekutt nå!(93%) 1374
Ja, seksukersregelen er fin(5%) 70
Vet ikke(2%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kunder i DnB NOR kan håpe på en noe raskere effekt.

- Vi er spente på hvordan det som nå skjer i Norges Bank vil påvirke pengemarkedsrenten, sier Aud Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnB NOR til DinSide.

- Vi ser at pengemarkedsrentene har gått litt nedover de siste dagene, og håper at den vil stabilisere seg på et lavere nivå. Når det skjer, vil vi følge opp det vi lovet da vi varslet forrige renteoppgang forrige uke; at vi vil være raske med å sette renten ned.

Men hvor raskt er raskt?

- Vi har normalt ventet en to-tre uker før vi har satt renten opp. Og vi kan nok regne med tilsvarende når den skal ned.

Rasmussen kan heller ikke si hvor mye de eventuelt vil sette ned renten. Det hun kan si, er at det ikke er dagens rentekutt direkte som vil styre dette - men en eventuell effekt den vil ha på å stabillisere pengemarkedsrenten på et lavere nivå.

Regn ut hvor mye et rentekutt vil bety for deg med vår Renteendringskalkulator.

Bestemmer seg neste uke

I Nordea har de satt en dato. For når de skal bestemme seg.

- Det er fortsatt veldig stor usikkerhet knyttet til pengemarkedet, og vi følger markedet nøye. Forhåpentligvis vil de ekstremt høye pengemarkedsrentene komme noe ned, og vi vil i løpet av neste uke ta stilling til hva vi gjør med renten, sier Thomas Sevang, Informasjonssjef i Nordea til DinSide.no.

Vil det da ta nye seks uker før dette kommer kundene tilbake?

- Det kommer litt an på hva vi bestemmer. En tid tilbake varslet vi renteøkning på 0,6 prosentpoeng fra 20 november. Dette har ikke trådt i kraft ennå. Hva vi gjør med renten er avhengig av utviklingen i pengemarkedsrenten, det kan for eksempel hende at det er aktuelt å kansellere denne om situasjonen blir stabil, sier Sevang og legger til:

- Vi alle håper nå på at situasjonen skal stabilisere seg, og at de ekstremt høye pengemarkedsrentene som har vært skal stabilisere seg på et lavere nivå enn i dag.

Folket krever kutt

To av tre nordmenn synes bankene umiddelbart må følge opp kuttet fra Norges Bank, ifølge en undersøkelse som InFact har gjort for VG. 67 prosent av de spurte forventet et rentekutt som er like stort som det sentralbanksjef Svein Gjedrem har utført.

Det er særlig unge, med de største boliglånene, som er opptatt av at bankene reagerer raskt.

Statsminister Jens Stoltenberg sa tirsdag at han forventer at bankene følger opp Norges Banks rentekutt, og finansminster Kristin Halvorsen har lovet å følge nøye med på bankenes rentemarginer fremover.

- Jeg vil oppfordre bankene til å la kundene få del i rentenedgangene vi vet vil komme. De skal ikke utnytte situasjonen til ublu økninger i rentemarginen. Gjør de det, skal de få høre det. Vi skal overvåke rentemarginen fremover, sier Halvorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer