Blir du den første i nabolaget?

Det er hardt, slitesterkt, miljøvennlig - og vakkert. Er bambusgulv i ferd med å innta norske hjem?

Bambus tilhører gressfamilien og er ekstremt hurtigvoksende sammenlignet med eik og andre trær som brukes til parketter. Likevel er de fleste bambusgulv minst like harde og slitesterke som eik. Foto: ProBambus
Bambus tilhører gressfamilien og er ekstremt hurtigvoksende sammenlignet med eik og andre trær som brukes til parketter. Likevel er de fleste bambusgulv minst like harde og slitesterke som eik. Foto: ProBambus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert spist bambusskudd. Du har muligens lagt merke til at brøytestikker vanligvis er laget av samme plante. Og hvis du er av den eldre garde, har du sikkert eid skistaver i bambus.

Men har du sett et bambusgulv? Sannsynligvis ikke. Bambus-parkett er nemlig et nytt fenomen her i landet.

- Ja, bambus er for de fleste nordmenn nytt og spennende, sier Ida Lynghaug. Hun er salgsmedarbeider i ProBambus, som holder til i Tomter i Østfold og som startet opp for bare fire år siden.

Les også: Nytt liv til slitent gulv

Gress, ikke tre

Bambus er egentlig en fellesbetegnelse for omlag 1.000 arter i gressfamilien. Og nettopp det faktum at bambus er en gressart, og ikke et treslag, betyr at den har helt spesielle egenskaper:

- Mange av bambusartene er ekstremt hurtigvoksende og kan faktisk vokse med inntil en halv meter i døgnet. Det betyr at de kinesiske bambusartene vi bruker er felleklare etter bare fem til seks år. Dette i motsetning til andre typiske gulvmaterialer, som eik og andre treslag, som bruker mange tiår på å nå felleklar høyde. Den superraske veksten betyr at bambus er en ekstremt fornybar ressurs, sier Trygve Dukes, daglig leder i Hardstuff, som holder til i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.