Blir du den første i nabolaget?

Det er hardt, slitesterkt, miljøvennlig - og vakkert. Er bambusgulv i ferd med å innta norske hjem?

Bambus tilhører gressfamilien og er ekstremt hurtigvoksende sammenlignet med eik og andre trær som brukes til parketter. Likevel er de fleste bambusgulv minst like harde og slitesterke som eik. Foto: ProBambus
Bambus tilhører gressfamilien og er ekstremt hurtigvoksende sammenlignet med eik og andre trær som brukes til parketter. Likevel er de fleste bambusgulv minst like harde og slitesterke som eik. Foto: ProBambus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert spist bambusskudd. Du har muligens lagt merke til at brøytestikker vanligvis er laget av samme plante. Og hvis du er av den eldre garde, har du sikkert eid skistaver i bambus.

Men har du sett et bambusgulv? Sannsynligvis ikke. Bambus-parkett er nemlig et nytt fenomen her i landet.

- Ja, bambus er for de fleste nordmenn nytt og spennende, sier Ida Lynghaug. Hun er salgsmedarbeider i ProBambus, som holder til i Tomter i Østfold og som startet opp for bare fire år siden.

Les også: Nytt liv til slitent gulv

Gress, ikke tre

Bambus er egentlig en fellesbetegnelse for omlag 1.000 arter i gressfamilien. Og nettopp det faktum at bambus er en gressart, og ikke et treslag, betyr at den har helt spesielle egenskaper:

Bambusgulv finnes i en lang rekke tykkelser, kvaliteter og farver. Foto: Hardstuff
Bambusgulv finnes i en lang rekke tykkelser, kvaliteter og farver. Foto: Hardstuff Vis mer

Hva med deg?

Kunne du tenkt deg å satse på bambusgulv i stuen? (Avsluttet)
Ja, absolutt(76%) 1011
Ja, kanskje(19%) 256
Nei, overhodet ikke(4%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Foto: ProBambus
Foto: ProBambus Vis mer
Foto: Hardstuff
Foto: Hardstuff Vis mer
Foto: Hardstuff
Foto: Hardstuff Vis mer
Foto: Hardstuff
Foto: Hardstuff Vis mer
Foto: Hardstuff
Foto: Hardstuff Vis mer


- Mange av bambusartene er ekstremt hurtigvoksende og kan faktisk vokse med inntil en halv meter i døgnet. Det betyr at de kinesiske bambusartene vi bruker er felleklare etter bare fem til seks år. Dette i motsetning til andre typiske gulvmaterialer, som eik og andre treslag, som bruker mange tiår på å nå felleklar høyde. Den superraske veksten betyr at bambus er en ekstremt fornybar ressurs, sier Trygve Dukes, daglig leder i Hardstuff, som holder til i Oslo.

Miljøvennlig plante

Ifølge Ida Lynghaug har bambus også flere spesielle egenskaper:

- Bambus avgir faktisk 35 prosent mer oksygen enn det ordinær treskog gjør. I tillegg har bambus en spesiell evne til å rense forurenset vann, sier Lynghaug.

Ekstremt hardt

Mange kjenner uttrykket "bare bambus", som ofte brukes som skjellsord om skrøpelige produkter. Når det finnes så mye annet lekkert å velge blant, hvorfor skal man velge akkurat bambus?

- Etter mitt syn er selvsagt estetikken viktig. Bambus er rett og slett i mine og mange andres øyne et meget vakkert gulvmateriale. Men det er selvsagt også viktige poenger at bambus er svært slitesterkt og ekstremt hardt. Alle våre bambusgulv er minst like harde som eik og enkelte varianter er faktisk mer enn dobbelt så harde som eikegulv. Det betyr at de tåler mye juling, sier Trygve Dukes.

Stort produktutvalg

Både Hardstuff og Probambus tilbyr en rekke varianter rettet mot både forbrukere og industri. De aller dyreste og mest solide variantene er laget av massiv bambus som deretter er komprimert for å gi ekstrem hardhet og slitestyrke. Men begge tilbyr også mer folkelige varianter, som blant annet er tilgjengelig som not og fjær- og klikkparketter.

Bambusen er i utgangspunktet lys, men ved hjelp av ulike varmebehandlingsprosesser skapes også karamell-farvede og mørke farver.

- De mørke variantene er et miljøvennlig alternativ til mørke, tropiske tresorter, sier Lynghaug.

Fra cirka 400 kroner

Bambusgulv er altså både vakre, harde, slitesterke og miljøvennlige. Da er de vel også tilsvarende dyre?

- Vel, det kommer an på hva du sammenligner med. Vi snakker her om kvalitetsgulv i helved. Og med tanke på det er våre priser veldig gode, hevder Lynghaug i Probambus, som kan opplyse at hennes bambusparkett koster mellom 400 og 800 kroner per kvadratmeter.

- Ekte bambusgulv er selvsagt ikke spesielt billige. Men ikke så dyre heller. Våre ferdiglakkerte klikkparketter koster mellom 395 og 595 kroner per kvadratmeter, sier Dukes i Hardstuff.

Hardstuff finnner du her.
Probambus finner du her.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, ProBambus, Hardstutt

Fakta om bambus

 • Bambus er et malayisk ord
 • Fellesbetegnelse på flere arter i flere planteslekter i gressfamilien
 • Rundt 1.000 arter
 • Vokser både Asia, Latin-Amerika, Australia og Afrika
 • I Andesfjellene kan bambus vokse helt opp mot tregrensen, enkelte arter kan dyrkes utendørs i Norge
 • Vanligvis treaktige, kan danne ugjennomtrengelige skoger
 • De høyeste artene kan bli 40 meter høye
 • Hurtigvoksende, en lankesisk art kan voksen nesten en halv meter i døgnet
 • Brukes både som mat (skudd), ved, papir, hus, broer, møbler, matter, kurver, kar, skistaver, stokker og diverse redskaper

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer