Kjøling med varmepumpe

Blir du «syden-syk» av varmepumpen?

Da gjør du sannsynligvis denne kjøletabben.

FRA VARMT TIL KJØLIG: På hete sommerdager fungerer det fint å bruke varmepumpen som aircondition. Men stiller du varmepumpen på altfor lav temperatur, kan det få uheldige konsekvenser. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
FRA VARMT TIL KJØLIG: På hete sommerdager fungerer det fint å bruke varmepumpen som aircondition. Men stiller du varmepumpen på altfor lav temperatur, kan det få uheldige konsekvenser. Foto: Norsk Varmepumpeforening. Vis mer
Publisert

De siste ukene har store deler av Norge fått oppleve sommervarmen på sitt beste, da er det godt å komme inn til litt mer svale omgivelser.

Mange har varmepumpe installert i huset, og den er fin å bruke som aircondition i varmesesongen. Men før du stiller inn varmepumpen på kjøling, er det særlig én ting du bør være klar over.

Forkjølet av aircondition

- Temperatur har mye å si for inneklimaet vårt. Balansert temperatur gir et godt inneklima, og innetemperaturen bør derfor ikke være for høy, sier Kai Gustavsen, Fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved Astma- og Allergiforbundet.

KAI GUSTAVSEN: Fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved Astma- og Allergiforbundet. Foto: NAAF.
KAI GUSTAVSEN: Fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved Astma- og Allergiforbundet. Foto: NAAF. Vis mer

Men for kald temperatur kan også få uheldige konsekvenser, både for huset og helsa. Har du vært på sydenferie, kjenner du deg kanskje igjen: det føles herlig å komme inn fra stekende varme til en leilighet der airconditionen holder rommet godt og svalt. Men for mange er det fristende å stille airconditionen på veldig lav temperatur.

Så våkner du opp med vond hals og tett nese. Er det airconditionen som kan være grunnen til at du har blitt forkjølet? Svaret er både ja og nei, skriver Lommelegen.

Det er virus som gjør oss forkjølet, men forskjellige virus gror bedre i forskjellige temperaturer og luftfuktighetsnivåer. Airconditioning kan gjøre at noen virus gror bedre enn andre. I tillegg kan altså airconditioning gjøre at vi får nedsatt forsvar mot disse virusene via tørre slimhinner og dermed blir forkjølet fortere enn vanlig, opplyser Lommelegen videre.

- Fornuftig energibruk er vanligvis også bra for helsa. Det er viktig for inneklima i boligen at innedelen til varmepumpen blir rengjort for fastgrodd støv og mikroorganismer. Etabler service-avtale med kvalifisert firma for regelmessig rengjøring av disse områdene. Eldre boliger med mangelfull isolasjon i yttervegger, er heller ikke beregnet for så brutal kjøling. Derfor bør du ikke stille inn varmepumpen på for kald temperatur, understreker Gustavsen.

ALTFOR KALDT: Å stille inn varmepumpen på under 20 grader, er ikke nødvendig, ifølge ekspertene. Foto: Linn Merete Rognø.
ALTFOR KALDT: Å stille inn varmepumpen på under 20 grader, er ikke nødvendig, ifølge ekspertene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Velg høy viftehastighet

EINAR GULBRANDSEN: Talsperson ved Norsk Varmepumpeforening. Foto: NOVAP.
EINAR GULBRANDSEN: Talsperson ved Norsk Varmepumpeforening. Foto: NOVAP. Vis mer

- Det som er viktig når man har tilgang på aircondition hjemme er at du bruker den bevisst og fornuftig. Ikke senke temperaturen for mye. Er det 30 grader ute, vil mange oppleve at 25 eller 22 grader kan være godt å komme inn, men hver enkelt må selv finne ut av hva som er behagelig for seg, mener Gustavsen.

Einar Gulbrandsen ved Norsk Varmepumpeforening, råder folk til å stille varmepumpen inn på det han kaller komfortkjøling.

- Man trenger ikke stille temperaturen på så veldig kjølig temperatur, men heller skru opp viftehastigheten slik at man får spredd den kjølige luften mest mulig rundt i huset, tipser han.

Om du ikke er hjemme, kan du fint la viftehastigheten stå på fullt, gjerne på 22-23 grader slik at det blir svalt. Så kan du heller skru ned viftehastigheten når du kommer hjem slik at trekken ikke blir for voldsom eller at det bråker for mye, anbefaler Gulbrandsen.

Viktig med kondensvannslange

Han mener at det ikke er noe spesielt som kan ødelegge varmepumpen om du setter den på kjøling over lang tid, men det er én ting som er verdt å sjekke før du bruker den til kjøling:

- Det er kondensvannslangen. Man ser jo når man er i syden at det drypper vann fra altaner, dette er kondensvann. Når man bruker varmepumpen på kjøling, skal det renne ut vann på utsiden av veggen. Dette vannet føres ut gjennom et rør, og så drypper det ned på bakken på utsiden. Man bør sjekke at man har en varmepumpe som er installert med dette røret, at det vannet faktisk renner ut, forklarer Gulbrandsen.

For dette er nødvendigvis ikke noe man vet dersom man for eksempel har kjøpt en bolig med varmepumpe, og den forrige eieren ikke har installert en slik slange. En korrekt installasjon vil alltid være gjort med en kondensvannslange, hvis dette ikke er installert bør kjølefunksjonen være deaktivert av installatør, presiserer Gulbrandsen.

En måte å sjekke dette på, er å sette pumpen på kjøling, vente 15 minutter, og ta en titt utenfor for å se om det drypper jevnt fra slangen ute.

- Hvis man bruker varmepumpen til kjøling uten kondensvannslange, vil vannet dryppe ned på et brett inne i varmepumpen, og til slutt renner det over, sier Gulbrandsen videre.

Hvis kondensvannet renner inn i veggen vil dette kunne føre til vannskader. Blir ikke dette oppdaget vil du kunne få problemer med sopp og råte.

- Erstatter ikke frisk luft

Luft til luft-varmepumpe, som de fleste har, vil ikke påvirke boligen på noen negativ måte når den bare sirkulerer luften som allerede er i boligen, understreker Gulbrandsen.

- Det positive er også at dersom det er mye pollen utendørs, vil du kunne ha vinduene stengt og likevel ha det svalt inne.

Men luft til luft-varmepumpe erstatter ikke vanlig lufting. Dermed kan luftkvaliteten inne bli litt dårligere fordi man ikke tilfører ny, frisk luft utenfra.

- Det er ikke et ventilasjonsanlegg, det er en varme- eller kjølekilde. Så hvis du bor i en eldre bolig må du fortsatt lufte, poengterer Gulbrandsen.

Luftkvaliteten inne kan også bli dårligere om du ikke vedlikeholder varmepumpen som anbefalt, ved å blant annet aldri rense filteret. Det er også viktig med service fra en fagperson dersom du opplever at varmepumpen ikke har den samme ytelsen som før eller hvis det dukker opp ulyder.

Unngå automatisk innstilling

Gulbrandsen mener at det i bunn og grunn handler om å ikke kjøle for mye, og vel så viktig er det med selve styringen av varmepumpen.

Forstå varmepumpe-symbolene

  • Varme-modus er illustrert med en sol, mens kjøling er illustrert med et snøkrystall.
  • Automatisk driftsmodus er gjerne illustrert med piler som går rundt i ring.
  • Varmepumpa styrer selv om den skal sette på kjøling eller varme.
  • Funksjonen som er illustrert med en dråpe betyr avfukting.
  • Viftesymbolet betyr at pumpen verken varmer eller kjøler, men kun sirkulerer luften i boligen.

- Mange har både fjernkontroll og mobilapp som man kan styre varmepumpen med. Det er viktig å være klar over at hvis man stiller varmepumpen på kjøling med fjernkontrollen, så vil ikke dette bli oppdatert på appen, eller omvendt. Hvis du har pumpen på kjøling og stiller den inn på varme med appen, så vil fjernkontrollen fortsatt vise at den står på kjøling - de «snakker» altså ikke sammen.

Derfor anbefaler vi at man enten bare bruker fjernkontrollen eller bare appen, forklarer eksperten.

En annen tabbe er å hele tiden ha varmepumpen i automatisk driftmodus, både sommer som vinter, poengterer Gulbrandsen.

- Hvis pumpen står på 22 grader på vinteren, og du begynner å fyre i peisen eller bruker panelovn, så vil varmepumpen begynne å kjøle huset ned igjen til 22 grader. Om sommeren vil varmepumpen bytte mellom oppvarming og kjøling for å holde på 22 grader. Så det viktige er å ha et aktivt forhold til om varmepumpen kjøler eller varmer, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer