Kjøling med varmepumpe

Blir du «syden-syk» av varmepumpen?

Da gjør du sannsynligvis denne kjøletabben.

FRA VARMT TIL KJØLIG: På hete sommerdager fungerer det fint å bruke varmepumpen som aircondition. Men stiller du varmepumpen på altfor lav temperatur, kan det få uheldige konsekvenser. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
FRA VARMT TIL KJØLIG: På hete sommerdager fungerer det fint å bruke varmepumpen som aircondition. Men stiller du varmepumpen på altfor lav temperatur, kan det få uheldige konsekvenser. Foto: Norsk Varmepumpeforening. Vis mer
Publisert

De siste ukene har store deler av Norge fått oppleve sommervarmen på sitt beste, da er det godt å komme inn til litt mer svale omgivelser.

Mange har varmepumpe installert i huset, og den er fin å bruke som aircondition i varmesesongen. Men før du stiller inn varmepumpen på kjøling, er det særlig én ting du bør være klar over.

Forkjølet av aircondition

- Temperatur har mye å si for inneklimaet vårt. Balansert temperatur gir et godt inneklima, og innetemperaturen bør derfor ikke være for høy, sier Kai Gustavsen, Fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved Astma- og Allergiforbundet.

Men for kald temperatur kan også få uheldige konsekvenser, både for huset og helsa. Har du vært på sydenferie, kjenner du deg kanskje igjen: det føles herlig å komme inn fra stekende varme til en leilighet der airconditionen holder rommet godt og svalt. Men for mange er det fristende å stille airconditionen på veldig lav temperatur.

Så våkner du opp med vond hals og tett nese. Er det airconditionen som kan være grunnen til at du har blitt forkjølet? Svaret er både ja og nei, skriver Lommelegen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer