Robotgressklippere kommer det stadig nye modeller av for å tilpasse forbrukernes unike behov; robotklippere for små plener, store plener, plener i bakke, skråninger eller ulent terreng. Felles for robotklipperne er levetiden, som forhandlerne oppgir å være omtrent som andre gressklippere, 15-20 år - men batteriet må skiftes oftere.
Slurver du med vedlikeholdet, kan levetiden derimot halveres. Og særlig én ting som mange glemmer, kan ødelegge robotklipperen for godt.
Eksperttipsene får du her!

Pass på denne nå
Gir permanente skader
En robotklipper som går jevnlig, kan bli skadet og få skrammer her og der – ofte skyldes det rene slurvetabber.
- Feilmontering er et eksempel på det. Dette kan føre til at maskinen kjører utfor kanter og faller ned, kjører ut i vann eller blir påkjørt av kjøretøyer, sier Tord Tidem, daglig leder hos Mowerspesialisten AS.
Generelt sett dreier det seg helt enkelt om dårlig vedlikehold, ifølge Christopher Hellman, leder ved Grønn Montering:
- Det er typisk om man glemmer å rense klipperen for tråder, kvister og gress – også gress rundt selve hjulene. En annen tabbe er å spyle klipperen sin, for den tåler verken høytrykk- eller hageslangespyling. I stedet bør man bruke en børste og fuktig klut, råder Hellman.

Ikke vær for ivrig
- Dårlig med lading over vinteren er også en unødvendig tabbe, legger han til.
Derfor er det viktig at klipperen har en god ladestasjon å hvile på, og det er lurt at den har tak over hodet som beskytter den mot regn.
Utsettes klipperen for vann inni maskinen, vil den bli helt ødelagt, understreker Tidem.
- Lynnedslag kan også ødelegge klipperen permanent. Da er den ikke verdt å reparere siden den ikke kommer til å fungere skikkelig igjen uansett, sier Hellman videre.

Derfor bør det gro
Glemmer gummipakning
Eiere av robotklippere bør vite at det sitter en gummipakning i maskinen, som skal sikre at det ikke kommer fukt inn i elektronikken på maskinen.
Grunnen til at dette er viktig å vite, er at denne gummipakningen har en viktig funksjon og bør tas ekstra godt vare på.
- Gummipakningen sitter mellom øvre og nedre chassishalvdeler, forteller Tidem.
I klartekst betyr det at pakningen til klipperen sitter i midten av klipperen, presiserer Hellman
- Se for deg at en klipper er «splittet» i midten og festet med skruer som holder to deler sammen som en sandwich. Pakningen sitter i midten av de to delene og sørger for at det er tett inn til komponentene inn i klipperen, forklarer han.

Billigst er best i duell
Dersom det ikke er tett, kan det komme fukt, gress og kondens inni robotklipperen, som til slutt kan føre til skade på komponentene som får klipperen til å fungere, ifølge eksperten.
Derfor er det viktig at gummipakningen er hel, fleksibel og i god stand, men den blir slitt og morken med tiden, ifølge ekspertene.
- Gummipakinger kan bli sprøe og stive med årene, og den bør byttes annethvert år, eller hver gang maskinen er åpnet, råder Tidem.
Men her er det flere eiere som slurver, eller ikke aner at gummipakningen skal byttes i det hele tatt, mener ekspertene.
Mellom hvert bytte, er det lurt å rense den for gress og annet smuss selv. Finn da frem brukermanualen og følg den nøye for å åpne opp robotklipperen korrekt, og plassere pakningen riktig på plass igjen.

Slik blir denne plenen strøken
Godt vedlikehold
Tidem og Hellman har følgende råd:
- Sjekk klipperen jevnlig på undersiden
- Se om om snorer, gress, hyssing, kvister og kongler er kommet i veien for klipperen
- Om knivene er slitt, så bytt disse
- Ikke spyl klipperen
- Bytt gummipakning annethvert år
- Ha klipperen på service annethvert år for en innvendig inspeksjon, kontroll av mansjetter/gjennomføringer og lagere, rengjøring, oppdatering av programvare, skifte av kniver og funksjonstest.
- Hold plenen fri for objekter
- Rak plenen for kvister
- Fjern hundebæsj fra hagen