Blir psykotisk av byen

Bor du i by, er faren stor for at du blir psykotisk eller depressiv. Du kan rett og slett blir mentalt syk av bymiljøet.

Publisert
Sist oppdatert

Mens nordmenn flokker til byene i tusentall og urbaniseringen øker, kommer en advarende rapport fra Karolinska Institutet i Stockholm.

Farene

Ifølge Forskning.se levner forskningsfunnene, som er publisert i siste nummer av British Journal of Psychiatry, ingen tvil:

Risikoen for psykose og depresjoner øker med stigende grad av urbanisering, som forskerne definerer som befolkningstetthet.

Studien undersøkte hele den svenska befolkningen i alderen 25 - 64 år, totalt 4,4 millioner mennesker.

Personer som er bosatt i de tettest befolkede områdene av landet, hadde 68 - 77 prosent større sjanse for å utvikle psykose enn dem som bor i grisgrendte strøk.

Grunnene

Å bo alene og ha lav utdanning øker også faren for psykose.

Sammenhengen mellom urbaniseringsgrad og mentale problemer var likevel sterk etter at tallene var justert for alder, sivilstand, utdanningsnivå og innvandrerstatus.

Forskerne har ikke avdekket eksakt hvilke faktorer som knytter urbanisering og psykiske problemer sammen.

De antyder at stressende omgivelser i hverdagen, svake sosiale nettverk og segregering er hovedårsakene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer