Blodig boligdekning

- Skulle tro tredje verdenskrig var på trappene.

Publisert
Sist oppdatert

Spår prisras, skriver Finansavisen. Boligmarkedet blør, skriver Dagbladet.

Boligprisene gikk opp fra juli til august i år, mens sesongkorrigert har prisene gått ned med 1,1 prosent, skrev DinSide mandag, da Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) la frem sin månedsvise prisstatistikk for boligmarkedet.

Prisene er 4,1 prosent lavere enn i august i fjor. En gjennomsnittlig kvadratmeter bolig kostet 24.600 kroner i 2007, mens den hittil i år har kostet 24.400 kroner.

Boligeiere er nervøse for at nettopp deres bolig skal falle dramatisk i pris, samtidig med at renta øker. Men er fremtiden mørk?

Sjekk denne: Boligprisen der du bor

Negativ pristrend, ja visst. Men midt i denne nervøse og negative stemningen er det verdt å merke seg at NEF noterer at boligprisene er 320 prosent høyere enn i forrige bunnår. Korrigert for infla­sjonen er prisene nå 203 prosent høyere enn de var i 1992. Mange har i løpet av det siste decenniet fått med seg en meget frisk prisoppgang.

LES SALGSBLOGGEN: Millionmusehull solgt


Nerver

Obos, Norges største boligforvalter, ser også at man selger færre leiligheter og til lavere pris enn på samme tid i fjor.

- Vi har hatt en nedgang i salget av nye boliger, men en liten oppgang i salget av brukte boliger. Vi tror utviklingen blir flat det neste året, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i Obos til DinSide.

Det er psykologi det handler om, ifølge Obos.

- Det er ingenting i folks økonomi som tilsier at boligmarkedet går dårlig, sier Pettersen. - Folk har god råd, lønnsøkningen har kompensert for renteoppgangen.

TIDEN DET TAR

Det tar lang tid å selge en bolig i akkurat nå. Det tok i august i fjor i snitt 26 dager å få solgt boligen sin, mens selgerne måtte annonsere og vise frem boligen enda mer: 41 dager var gjennomsnittlig omsettingstid for norske boliger. NEF regner antall dager fra boligen blir annonsert på Finn.no og frem til boligen blir merket som solgt.
Få skatterabatt når du selger med tap


Heller ikke hos Nordea mener man at boligmarkedet blør eller er i voldsom krise.

- Den lave renta vi hadde rundt 2002 bidro til en prisøkning. Det vi ser nå er en korreksjon, sier sjefsanalytiker i Nordea, Erik Bruce til DinSide.

Men også Nordea forventer at prisene vil gå ned en tid.

- Vi forventer en nedgang nå, men en rentenedgang mot 2010. Da mener vi boligmarkedet vil stabilisere seg.

Statistisk sentralbyrås konjunkturprognoser forventer også at renta vil gå ned et prosentpoeng rundt 2010.

Tredje verdenskrig

- Skal man tro oppslagene er det tredje verdenskrig, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DinSide.

Boligmarkedet fremstilles som om tredje verdenskrig var på gang, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DinSide.
Boligmarkedet fremstilles som om tredje verdenskrig var på gang, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DinSide. Vis mer


Prognosesenteret tror heller ikke på boligkrise, men på korreksjon og psykologi:

- Vi har hatt en vekst som ikke har vært bærekraftig. Det vi nå ser er konsekvensen av renteoppgangen. Men vi har også hatt en nedgang i nybyggingen. Med befolkningsveksten vi har vil det etter en tid ikke være nok boliger.

DS: Så en prisoppgang som følgende av lite tilbud kan presse prisen opp?

- Ja, det kan være en konsekvens, sier Øye.

Da gjenstår det å avvente fremtida: blir den virkelig så blodrød og svart slik som pressen ynder å fremstille den? Mens vi venter på det svaret er det mange førstegangskjøpere som går fremtiden i møte uten frykt. For første gang på lenge ser vi nå at prisene ikke fyker til himmels som en nyttårsrakett.

USA: Boligprisene til bunns, men nå kan du gjøre et røverkjøp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer