Blomstene du kan sette igjen på hytta

Her er de beste blomstene til hytta - og noen kan du la stå til påske.

DE BESTE BLOMSTENE TIL HYTTA: Ildtopp er en av potteplantene som kan overleve alene på hytta fra vinterferien til påske - om du uansett har grunnvarme på. Foto: KRISTIN SØRDAL
DE BESTE BLOMSTENE TIL HYTTA: Ildtopp er en av potteplantene som kan overleve alene på hytta fra vinterferien til påske - om du uansett har grunnvarme på. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Du trenger ikke ta med blomstene hjem etter vinterferien. Noen kan greie seg helt fint til neste hyttetur, og endatil til påske, om du har kjøpt riktig plante.

Det kan være hyggelig å pynte opp med litt grønne planter eller blomster, for en uke på hytta. Har du kjøpt riktig blomst, trenger du ikke pakke den ned og frakte den hjem igjen, om forutsetningene på hytta ellers er til stede:

Dette passer for deg som har «grunnvarme» på i hytta når du ikke bruker den.

LES OGSÅ: Sju tips: Dette bør du gjøre med orkidéene dine

TÅLER MYE: Tulipaner tåler mye, både kulde og tørke - og kan med fordel oppbevares i kjøleskap eller i en kald kjeller til de skal vises frem. Foto: TONJE BERGH/PLANTMANIA
TÅLER MYE: Tulipaner tåler mye, både kulde og tørke - og kan med fordel oppbevares i kjøleskap eller i en kald kjeller til de skal vises frem. Foto: TONJE BERGH/PLANTMANIA Vis merTulipaner tåler både tørke og kulde

Dersom du vil ha friske blomster på hytta, av typen avskårne blomster, er tulipaner et godt valg. De tåler både tørke og kulde godt - ja, de holder seg egentlig best under de forholdene.

- De mest brukte snittblomstene våre, slik som roser og tulipaner kan tåle ganske lave temperaturer, men det er nok for de mest optimistiske å tro de skal holde flere uker fra vinterferie til påske, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter til Dinside.

Hun understreker at de likevel kan fraktes greit på tur - om du pakker dem godt inn.

- Det viktigste er å pakke dem godt for å unngå støt og slag under transport, og selvsagt også beskytte dem mot kuldegradene. Et tykt lag avispapir rundt buketten kan være en god hjelp for både avstivning og isolasjon, og også å passe på at hele buketten, også åpningen, er dekket, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: Få plantene ut fra veggen! Tre vanlige plantefeil mange gjør

Legg dem i kjøleskapet - og snitt dem godt!

Tulipanene fraktes tørt til butikk - og du kan også frakte dem tørt til hytta. De kan også oppbevares tørt og kaldt, for eksempel i et kjøleskap eller i en kald kjeller, til du skal bruke dem. Da har du friske blomster hele ferien!

Pass bare på at de ligger innpakket. Og at de må snittes før bruk.

- Siden tulipanene har blitt oppbevart tørt, har stilken dannet en hinne over snittet. Tulipanene trenger derfor et nytt snitt for å kunne suge opp vann. Snitt stilken rett over, cirka 2 centimeter, men behold plasten på. Sett tulipanen i ren vase med kaldt vann og la de stå å trekke vann noen timer. Ta så av plasten og fyll på med nytt kaldt vann, råder planterådgiver Tonje Bergh ved Plantmania.

Andre avskårne blomster som kan greie seg fint på litt strabasiøse hytteturer, er andre løkblomster - som påskeliljer.

- De har de samme egenskapene, men de første par dagene etter at påskeliljene har blitt snittet og satt i vann, må de ikke stå sammen med andre blomster for stilken utsondrer et slags slim som kan tette stilken til de andre blomstene, forteller Bergh til Dinside.

LES OGSÅ: Du har vel prøvd «fyrstikktrikset» på plantene?

LØKBLOMSTER: Løkblomster, som påskeliljer i potte, kan tåle å bli stående igjen på hytta fra vinterferien til påske. Det kan ikke de avskårne eksemplarene, men de tåler både frakt og kaldere oppbevaring godt - husk bare at de ikke bør stå i samme vann som andre blomster de første dagene; de utskiller et stoff som tetter stilken til andre blomster. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER
LØKBLOMSTER: Løkblomster, som påskeliljer i potte, kan tåle å bli stående igjen på hytta fra vinterferien til påske. Det kan ikke de avskårne eksemplarene, men de tåler både frakt og kaldere oppbevaring godt - husk bare at de ikke bør stå i samme vann som andre blomster de første dagene; de utskiller et stoff som tetter stilken til andre blomster. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER Vis merPotteplanter som tåler en «trøkk»

Dersom du har «grunnvarme» på i hytta også når du ikke er der, som gir 5-10 grader inne i hytta, er det også muligheter for å la potteplantene bli stående fra vinterferien til påske.

- Potteplanter som ildtopp, Peperomia, påskekaktus, sukkulenter (Aloe, Crassula, Echeveria) Euphorbia, Hoya (porselensblomst), Medinilla, Nolina og ulike kaktus, vil klare seg bra på hytta uten vann en liten stund. Men det bør vær grunnvarme, på cirka 5-10 grader, sier Bergh.

Ladstein sier at det er mange planter som kan klare litt dårlig stell, men understreker at det likevel ikke er normen at man kan forvente at det skal gå bra.

- Her vil sorter og arter være svært avgjørende. Men som en tommelfingerregel, om man er i tvil, kan det være lurt å tenke på hvor i verden den aktuelle planten stammer fra: Har den nære slektninger som er stauder ute i Norge, er nok sjansen større enn om vi snakker om planter fra jungelen, sier hun.

Ifølge Ladstein er Primula en av potteblomstene som kan tåle godt lave temperaturer.

- Andre forslag vil være grønne planter, som eføy. Mange palmer kan også tåle lave temperaturer. Et annet forslag kan være potter med vårlige løk, slik som påskeliljer, krokus, Muscari med flere, forteller Ladstein til Dinside.

PRIMULA KAN GREIE DET: Primula kan tåle kaldere temperaturer og minimalt med stell. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER
PRIMULA KAN GREIE DET: Primula kan tåle kaldere temperaturer og minimalt med stell. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER Vis merHold dem unna vinduene

Dersom du vil la potteplantene stå igjen på hytta til neste gang, bør du huske å sette dem et stykke inn i rommet, for å beskytte dem mot sola.

Temperaturen kan svinge mye innendørs etter solforholdene utendørs, avhengig av hvor hytta befinner seg.

- Pass på at blomstene ikke står i solrikt vindu; plasser dem enten lengre inn i rommet eller på en mer skyggefull side av hytta. Husk at det ofte er kaldere ved vinduet enn midt i rommet, der gradestokken kanskje er plassert, sier Ladstein.

Hun understreker sier at for nesten alle potteplanter, vil problemstillingen i fem graders grunnvarme være at de skal ha litt fuktighet, men ikke så mye at de råtner når vi reiser og temperaturen synker.

Artikkelen ble oppdatert sist i forbindelse med vinterferien 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer