- Boligbankkrise kan gi økt rente

Er det viktig for oss at USA redder Freddie Mac & Fannie Mae?

Publisert
Sist oppdatert

USAs regjering og sentralbank har lovet omfattende tiltak for å redde boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac.

Les mer: Skal redde amerikanske boligbanker

Er dette viktig for oss?

- Det er litt tidlig å si om det vil få noen betydning for oss, sier Christian Dreyer, eiendomsmegler og leder i Norges Eiendomsmeglerforbund til DinSide.

- Men fungerer redningstiltakene vil det nok ikke få noen betydning for oss på kort sikt. Hva som vil skje på lang sikt blir spennende å skje.

Vil det kunne få noen konsekvenser for det norske boligmarkedet på lang sikt?

- Isolert sett, vil nok ikke hva som skjer med de bankene ha direkte betydning for det norske boligmarkedet, men det vil ha en indirekte betydning for det store bildet. Amerikansk økonomi og boligmarkedet sliter, og det smitter jo over hele verden, sier Dreyer, men legger til:

- Når det er sagt er det norske boligmarkedet stort sett avhengig av folks økonomi og lommebok. Vi har fortsatt god tro på fremtiden og på egen økonomi.

- Ingen direkte effekt

"Den amerikanske husbanken"

De to amerikanske boligbankene Fannie Mae og Freddie Mac har i flere medier blitt omtalt som "den amerikanske husbanken". Ifølge informasjonsrådgiver i Husbanken, Are Sauren, er det store forskjeller mellom låneinstitusjonene.

- Husbanken i Norge er statlig, mens disse er private banker, med en form for statlig tilknytning. De driver også i annehåndsmarkedet, mens husbanken har direktekontakt med kunder.

Han forteller at den ene av bankene, Fannie Mae, begynte som en statlig organisasjon under depresjonen på 30-tallet, og skulle bidra til at flere amerikanere skulle få låne penger, enten til å kjøpe egen bolig eller til leiesektoren, men ble privatisert i 1968.


Ifølge Ådne Cappelen, forskningsdirektør og fungerende administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå vil ikke en eventuell boligbankkrise i USA ha noen direkte effekt på det norske boligmarkedet. Den mest umiddelbare effekten for Norge vil være verdien av oljefondet.

- Norge er tungt inne i det globale finansielle systemet, blant annet via vårt pensjonsfond, som eventuelt vil falle i verdi. I tillegg vil det norske folks tiltro til det finansielle systemet svekkes, sier Cappelen til DinSide.

Ringvirkningene, de indirekte effektene, kan imidlertid få mer å si for vår økonomi. - Går det svært dårlig i amerikansk økonomi sprer det seg til andre deler av verden, også til oss, sier Cappelen. - Vi tjener ikke på at det går dårlig noe sted.

Han peker på at det noen ganger nesten kan virke som om en konkurranse land imellom. Men det er ikke slik at jo dårligere det går i et land, jo bedre kan det gå for oss. Jo bedre økonomi våre handelssamarbeidspartnere har, jo bedre vil det gå for norsk økonomi.

- Vi blir ikke rike fordi noen blir fattige.

Renten kan gå opp

Snarere tvert imot. Finansuroen i USA har allerede påvirket din økonomi, ved at den norske pengemarkedsrenten har steget. En kollaps i disse to bankene vil ytterlige forsterke effektene.

- Vi er sterkt påvirket allerede, ved at norske banker må betale mye høyere pris for å låne nå enn før, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonomi i DnB NOR Markets til DinSide. - Norske banker vil nok bli mer restriktive med å låne ut, og vil ta seg bedre betalt for å gjøre det.

Dersom det skulle kollapse i USA vil dette bidra til å svekke den økonomisk utviklingen i USA ytterligere. Dette vil, ifølge Aamdal, gi store ringvirkninger i Europa, og konjunktursvingningene vil være sterkere enn det vi ser nå.

Alt er imidlertid ikke bare svart. - Markedene er forskjellige, vi står noe bedre rustet enn de fleste andre.

Cappelen bekrefter Aamdals ringvirkninger: - Internasjonale børser er knyttet sammen. Men det er ikke slik at boligpriser er knyttet sammen på tilsvarende måte, selv om det er sammenheng.

- Det er ikke noen direkte effekt på boligmarkedet av betydning, det kommer eventuelt via disse andre konjunktureffektene.

Som økte renter, økt arbeidsledighet og en eventuell større konjunkturnedgang i norsk økonomi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer