Boligen 66 prosent mer verdt?

Ligningstaksten går motsatt vei av boligprisene.

Boliger og fritidsboligers ligningsverdi kan øke med 10 prosent. Foto: Colourbox.com
Boliger og fritidsboligers ligningsverdi kan øke med 10 prosent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsbudsjettet ble lagt frem i dag, og regjeringen foreslår å øke ligningsverdien på boliger og fritidsboliger med 10 prosent.

- Det er ikke vi noe særlig glad for, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund, til DinSide.

Les mer: Slik fastsetter du boligens ligningsverdi

- Regjeringen har jo allerede økt ligningsverdien på boliger med over femti prosent. - Legger de på ytterligere 10 prosent nå, blir dette totalt 66 prosent, med renters rente-effekten.

Administrerende direktør i Huseiernes landsforbund, Peter Batta, ønsker ikke forslaget om økt ligningsverdi velkommen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Administrerende direktør i Huseiernes landsforbund, Peter Batta, ønsker ikke forslaget om økt ligningsverdi velkommen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer


Regjeringen la på 25 prosent på boligens ligningsverdi i 2006, og så ytterligere 10 prosent i 2007 og 2008.

Takst etter sekstitallet

Ifølge Batta vil dette ramme dem som har relativt nye takster på boligen sin. Gamle takster ligger i utgangspunktet lavt, og her vil ytterligere ti prosent ikke gjøre så store utslag, mens de med nyere og mer markedstilpassete takster vil merke det enda mer.

- De som har fått takst på boligen sin før 1960-årene kommer fortsatt best ut. Et prosentpåslag på en lav prosentsats vil ikke gjøre så store utslag.

Det finnes imidlertid smarte løsninger, dersom du synes boligen din har urettferdig høy ligningstakst:

Prut på boligens ligningsverdi

Kjemper fortsatt mot hytteskatt

Batta nevner også fjorårets store kampsak: Hytteskatten. Etter at den ble innført har 55 av de 134 kommunene som har eiendomsskatt på bolig innført eiendomsskatt på hytter.

- Dette var en ren maktdemonstrasjon fra en flertallsregjering. Det er kanskje dette jeg har vært mest skuffet over, det ble innført i 2007 uten at det ble sendt ut på høring.

Omtrent en sjettedel av landets kommuner har i dag hytteskatt.

Alt om statsbudsjettet 2009 på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer