Boligens fem verste fiender

Fukt, sopp, kryp, frost og sol.

Hussopp: varsellampene bør blinke en god stund før soppen får vokst seg så stor som her. Foto: Mycoteam
Hussopp: varsellampene bør blinke en god stund før soppen får vokst seg så stor som her. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fukt, sopp, kryp, frost og sol, er de mest alvorlige truslene mot det norske huset. Og det er nær sammenheng mellom flere av dem, melder Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no.

Ikke alle er like enkle å oppdage med en gang, og ikke alle er like enkle å få bukt med. Men det finnes små enkle grep du kan ta, som kan forebygge store kompliserte skader. Her er noen av dem:

1. Fukt

Fuktskader er dessverre vanlig, og til tross for at det "bare" er vann som er på avveie, er dette gjerne de dyreste skadene å opprette. Spesielt om fukten har satt seg og det utvikles råteskader i reisverk og bjelkelag.

Enkle forholdsregler: Sørg for god ventilasjon.

Slik sjekker du om du har et problem: Med en fuktmåler kan du sjekke om du har et fuktproblem på et tidlig stadium. Enkle fuktmålere kan kjøpes fra rundt hundrelappen. Du bør også være var for lukt, og selvfølgelig om du ser tydelige skader. Råte har gjerne en litt emmen og søtlig lukt.

Les også: Nalen er din beste forsikring mot fukt i baderomsgulvet

2. Sopp

Muggsopp og råte er gjerne tett knyttet opp mot fuktproblemer. Og det er mange ulike sopptyper som truer norske hus. Blant annet hussopp, råtesopp og kjellersopp.

Enkle forholdsregler: Soppen har to fiender: Lys (UV-stråling fra sollys dreper mugg) og luft. I tillegg har det vanskeligere for å få feste på behandlet treverk. Det finnes også gode anti-sopp-midler. I tillegg:

  • Bruk gjerne avfuktere på spesielt fuktige steder som kjellerom, og sørg for at de er ryddige.
  • Sørg for å vaske boligen utenpå, og ta en jevnlig sjekk av både yttervegger, takkonstruksjon og kjellerområder
Slik sjekker du om du har et problem: Soppangrep i ytre lag kan du se ved ulike typer misfarging. I tillegg bør du bruke luktesansen.

3. Skadedyr

Skadedyr og -kryp er ikke bare skadelig for boligen, enkelte kan også angripe mennesker. Uansett er det lite trivelig å få dem i hus. Rotter og mus kan tygge i stykker møbler og elektriske kabler. Maur og midd spiser opp treverket, kakerlakker og melbiller lager kvalme på kjøkkenet, og veggedyrene angriper deg i sengen når du sover.

Enkle forholdsregler: Skadedyr som angriper treverk kommer gjerne som en følge av råteskader. Og god, gammeldags normal hygiene er viktig. Sørg også for at ikke matrester står fremme. Når det kommer til rotter og mus, er det viktig å tette igjen alle små hull. Husk: Det skal ikke mer til enn et nøkkelhull før de kommer inn til deg. Pass også på at du ikke har med deg uvelkomne gjester i bagasjen når du har vært på ferie.

Noen småkryp har boligen bare godt av, for eksempel edderkopper som lever av andre innsekter. Men får du problemer med mer gjenstridige skadedyr som veggedyr, rotter eller kakerlakker er rådet klart: Tilkall profesjonell hjelp.

Slik sjekker du om du har et problem: Bruk øyne og ører. Kryper det? Ser treverket skabbete ut? Hører du det krafse, eller at det piper fra kjelleren? Eller finner du avføring?

Les også: Disse bor i matskapet ditt

Se også skrekkbildene:

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

4. Frost

Kaldt vær i kombinasjon med vann kan gjøre enorme skader. Små sprekker i grunnmuren kan bli enda større, og takrenner og avløp kan gå fløyten dersom de går tett.

Enkle forholdsregler: Sørg for at alle takrenner og nedløp er fri for rusk og hindringer og fungerer før vinteren. Pass på at det er godt drenert rundt boligen, og sørg for at ikke vannet fra takrennen renner rett ned på grunnmuren.

Slik sjekker du om du har et problem: Sprekker er lett å se, men det kan være vanskelig å se om det blir verre. Rådet er å ta bilder med gjenstander i bildet, for eksempel en fyrstikkeske, eller en bok du vet du ikke kommer til å kaste. Slik vet du om situasjonen blir verre fra år til år.

5. Sol

Sol og treverk går dårlig sammen. UV-strålene i sollyset gjør den synlige jobben; treet blir gult, så gulbrunt - før det lander på såkalt "værgrått". Det grå laget verner mot mer solskader, men åpner samtidig for at regn og vann kan sive inn.

Vinden hjelper til, treet sveller, tørker og krymper. Det sprekker gjerne opp, og da er det fri adgang for sopp og råte.

Noen bygg kan likevel bli stående i hundre år. Men dette er ikke bolighus som krever isolasjon, det er som regel uthus, anneks eller nøst med full gjennomlufting.

Slik oppdager du om du har et problem: Her er det bare å følge med på fargen; og treets overflate. Når det sprekker og vrir seg, har du sannsynligvis allerede et problem.

Enkle forholdsregler: Sørg for å behandle treverket for å beskytte mot solstrålene. Værgrått treverk er vakkert, men egner seg kun for bygg med full gjennomlufting hele året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer