Vedlikeholde boligen

Boligens fem verste fiender

Og hvordan du skal overkomme de.

VEDLIKEHOLD BOLIGEN: Boligens fem verste fiender er heldigvis relativt enkle å bekjempe Foto: Mesterhus.
VEDLIKEHOLD BOLIGEN: Boligens fem verste fiender er heldigvis relativt enkle å bekjempe Foto: Mesterhus. Vis mer
Publisert

Boligen kan bli angrepet av mang en skade, og blant de vanligste truslene i Norge finner du fukt- og mugg, skadedyr, sol, frost, samt vær og vind.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge og håndtere de eventuelle skadene, er å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre, og hva du skal se etter.

#1. Fukt og mugg

Fukt og mugg er to svært vanlige boligskader i norske hjem, og førstnevnte utvikler seg ofte til sistnevnte.

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund sier til Dinside at han får henvendelser fra svært mange i løpet av året om skader som følge av fukt og mugg, som enkelt kunne vært unngått.

- Det er for eksempel mange som oppbevarer klær og julepynt på loftet, og blir overrasket når de tar det fram igjen og oppdager at det lukter mugg, forteller Gustavsen.

Han sier at flere dessverre mangler kunnskap på hvordan man kan forhindre at fukt- og muggskader på bolig, ting, og møbler, oppstår.

- Flytt på møblene

- Plassering av møbler inntil vegger som har lav temperatur, kan skape kondens (fukt), som igjen kan skape muggsopp. Dette er en gjenganger, forteller Gustavsen til Dinside.

Han er klar på at du enkelt kan unngå slike problemer, og råder deg til å plassere møbler 10-15 centimeter borte fra veggen.

- Det er viktig at luften i et rom får sirkulere fritt. Dersom møblene står for tett inntil veggen har den ikke mulighet til det, og det kan oppstå kondens og fukt, som utvikler seg til muggsopp, forklarer Gustavsen.

FUKT BAK BILDER: Her har et bilde hengt for tett inntil veggen, og kondens har oppstått, slik at mugg etterhvert har utviklet seg. Foto: Kai Gustavsen.
FUKT BAK BILDER: Her har et bilde hengt for tett inntil veggen, og kondens har oppstått, slik at mugg etterhvert har utviklet seg. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer

Fagsjefen forteller at det samme kan skje med bilder som henger for tett inntil kalde veggflater, hvor kondens kan oppstå i vegg og bilde, slik at muggsopp utvikles.

Han mener at det er viktig at folk får vite hvor lite som faktisk skal til for å forhindre fuktskader og kondens som senere kan føre til muggsopp og helseplager.

- Veldig mye av disse type skadene er menneskeskapt, og det er enkelt å gjøre noe med dersom du sitter på kunnskapen om hva som kreves, konstaterer han.

Dette er klare tegn på fuktighet og mugg

Gustavsen henviser også alle de som har lyst til å lære med om forebygging og håndtering av fukt og mugg til å besøke Norges Astma- og Allergiforbund sine nettsider.

Organisasjonen har i samarbeid med forskere utarbeidet en svært konkret oversikt og plan om hvilke steder som er ekstra utsatt for fukt og mugg, tiltakene du kan gjøre for å forhindre det, og tips for hvordan du skal unngå det.

NAAF sitt tiltaksforslag «Sjekk boligen selv», er delt inn i 10 deler, der hver del inneholder nøye gjennomgang av hver del av boligen, samt hva du kan foreta deg dersom uhellet er ute. NAAF har også laget en filmserie som lettfattelig tar for seg ulike deler av boligen der fukt kan bli et problem.

- Muggsoppen flytter etter oss uansett, så det er viktig at vi opparbeider kunnskapen vi kan for å forebygge mot den, sier han.

Gustavsen mener det er mange småting du kan følge med på for å forebygge, og i beste fall forhindre fukt- og muggskade.

- Følg med på yttertaket og taksteinen din. Dersom takstein har blåst av eller taket lekker, blir takpappen våt og kan trenge inn i isolasjon og bolig slik at fuktskader og muggsopp kan oppstå, forklarer Gustavsen til Dinside.

Dersom istapper henger ned fra taket på kalde dager, forteller Gustavsen at dette også kan tyde på at huset har varmelekkasje og dårlig isolasjon slik at luften på loftet blir varm og fuktig, slik at snø på taket smelter, og deretter fryser til istapper.

Kondens tydelig tegn på at noe er galt

Han mener også at det er nyttig å vite hvor hovedstoppekranen er plassert ute, og hvor hovedstoppekranen er plassert inne i boligen. Dette bør alle familiemedlemmer vite om slik at vannet kan stoppes raskt dersom vannlekkasje skulle finne sted, og skadeomfanget kan begrenses mest mulig.

- Opplever du dugg (kondens) på soveromsvinduene på morgenen, kan det være signal om at noe er galt. Kondens på vinduene kan komme av at vinduene isolerer dårlig, rommet har dårlig lufting, eller at for mange sover i rommet, forklarer Gustavsen.

Huset ditt kommer til å holde mye lenger, og du kommer ikke til å måtte be om hjelp fra firmaer eller erstatning fra forsikringsselskaper.

#2. Skadedyr

En annen utbredt trussel mot norske boliger er ulike type skadedyr. Noen gjør mye skade, og andre gjør ingenting.

Iføle Sparebank 1 Forsikring er det mus og rotter som står for de største skadene på norske hjem.

- Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr overalt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, uttalte Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding for noen måneder siden.

– Mus trenger ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn i huset, og en rotte trenger ikke mer enn om lag en centimeter, sa Nielsen den gang.

Vil du unngå å få inn mus, er det bare én ting å gjøre, nemlig å gjøre huset tett.

Det går blant annet an å bruke netting, eller en spesialblanding av plast og stålull, som dyttes inn i hull og sprekker, slik at mus og rotter ikke kommer inn, råder Anticimex.

Ellers kan en trussel mot boligen være skadedyr som både kakerlakker, sølvkre, skjeggkre, maur og perlekre.

Noe av det vitkigste man kan gjøre for å bli kvitt dette, er å holde det rent, tørt, og ryddig.

#3. Sol og UV-stråler

Boligens tredje fiende er sol og UV-stråler, og gjør også stor skade på treverket på huset ditt: treet blir ofte gult, så gulbrunt, og til slutt «værgrått». Når det begynner å sprekke og vri seg, kan det være behov for et malingstrøk.

Hvis du ikke er flink nok til å vedlikeholde fasaden på huset ditt, kan sopp og råte finne seg til rette i sprekker, kriker og kroker.

Men, du trenger ikke alltid male huset jevnlig for vedlikehold, noe av det viktigste du gjør for å holde fasaden godt, er å vaske huset utvendig en gang i året.

Ifølge Enrico Bastiani i Nordsjö er en ordentlig vaskerunde på husets utside faktisk et av de viktigste forutsetningene for at treverket på boligen din skal holde seg fint, og kan faktisk nesten være viktigere enn å male jevnlig.

ENKELT OG GREIT: Påfør såpe, skyll av. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
ENKELT OG GREIT: Påfør såpe, skyll av. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer

Ved å vaske huset jevnlig, forhindrer du sopp- og algeangrep, og ved å ta en jevnlig ett-års-vask, trenger du heller ikke å male huset like ofte. Bonusen er også at et nyvasket hus nesten ser nymalt ut!

Bastiani mener også at det er spesielt viktig å behandle treet slik at det er beskyttet mot vær og vind. Dessuten er det veldig viktig at du vasker huset på riktig måte, når du først gjør det. Hovedstikkord her er altså å vaske ovenfra og ned, og ikke bruke høytrykksspyler da dette kan skade treverket og malingen.

Slik vet du at du har et problem: Her er det viktig å følge med på treets farge, og treets overflate. Dersom det begynner å sprekke og vri seg, har du mest sannsynlig allerede et problem.

Enkle forholdsregler du kan gjøre: Du må behandle treverket for å beskytte mot solstrålene.

#4. Vær, vind og planter

Enrico Bastiani sier at det er mange forhold som forkorter intervallene på hvor når man burde male huset, og vedlikeholde det.

- Det kommer blant annet an på husets generelle forfatning, underlaget må være perfekt, malearbeidet må være korrekt utført, i riktig luftfuktighet og riktig temperatur. Dessuten avhenger det av husets geografiske beliggenhet, vær- og vindforhold og lokal topografi, uttalte han til ifi.no tidligere.

Han nevnte også at nærliggende vegetasjon kan påvirke malingsfilmen til en bolig. Dette kan være spesielt viktig å huske på nå på sommeren som været er varmt, vått og fuktig.

#5. Frost

Den femte og siste, men minst like viktige fienden boligen din har, er frost.

- Skaden skjer når frosten setter inn, men skadene blir rapportert eller oppdaget når det blir mildt igjen og rørene tiner, sa Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg, da vi tok en prat med ham om temaet i 2016. Gjennomsnittlig rapporterer forsikringsbransjen inn frostskader for en halv milliard kroner årlig.

Pass på gamle rør

Det er spesielt viktig å passe på gamle rør, som kan være en tikkende bombe. Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn hele 4.251 frostskader fra forskningsbransen i 1. kvartal i 2018.

Det første du kan gjøre for å forhindre dette, er ifølge Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk å sjekke hva slags rør boligen din har, da eiere av eldre hus fra før 1997 burde være ekstra obs på potensielle vannskader fra vannrør.

Dersom du bor i en eldre bolig, mener Fiskum det er lurt å ta visse forholdsregler når det er kaldt.

- Lukk ventiler og pass på å få opp temperaturen der rørene går, spesielt i rom man ikke bruker, som kjeller og loft, fortalte Fiskum da vi snakket med han for noen måneder siden.

Han påpeker man ikke skal spare på strømutgiftene ved å senke temperaturen.

Toaletter og vannlåser

Forsikringsselskaper fortalte til Dinside for noen måneder siden at de anbefaler folk å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske slik at det ikke skal fryse i løpet av vinteren.

FRYSER: Dersom det er veldig kaldt i løpet av vinteren, og du ikke bruker toalettet så mye, kan det ende med store skader. Foto: GJENSIDIGE FORSIKRING
FRYSER: Dersom det er veldig kaldt i løpet av vinteren, og du ikke bruker toalettet så mye, kan det ende med store skader. Foto: GJENSIDIGE FORSIKRING Vis mer

Dette har skjedd flere ganger, og er noe av det mest enkle man kan unngå.

Slik unngår du frostskader ifølge Tryg Forsikring:

  • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.
  • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, selv når du ikke er hjemme.
  • Pass på temperaturen på loft eller krypkjeller, og forhør deg eventuelt med isolerings- og oppvarmingløsninger.
  • Du kan stenge hovedkranen dersom du skal reise bort i lengre perioder.
  • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprenging og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret sivet inn i huset).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer