Boliger for dem over 60

Er det greit med aldersdiskriminering på boligmarkedet?

Akkurat som du må være 18 for å ta sertifikatet, stemme eller kjøpe vin, må du være 60 år gammel for å kjøpe denne leiligheten på Norstrand i Oslo. Foto: Finn.no
Akkurat som du må være 18 for å ta sertifikatet, stemme eller kjøpe vin, må du være 60 år gammel for å kjøpe denne leiligheten på Norstrand i Oslo. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må jo være brudd på norsk lov, sa leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer til Nettavisen i går, om borettslaget i Thereses gate der leilighetene kun kan eies og bebos av kvinner.

Dette borettslaget er ikke det eneste som diskriminerer - eller velger ut segmenter i befolkningen. I tillegg til kvinneborettslaget i Thereses gate, finnes det dedikerte borettslag for både ungkarer og single

Og i dette boligprosjektet i Drammen ga utbygger DnB NOR Eiendom aldersrabatt

Hva med aldersdiskriminering?

Den vanligste typen bolig som kun henvender seg til en gruppe, er seniorboliger, boliger man må være over en viss alder for å kjøpe. Er dette greit?

- De er gjerne tilrettelagt med fasiliteter for den eldre generasjonen. Det er både naturlig og riktig at man har et konsept der man favner over disse. Det er ikke urimelig, sier Dreyer til DinSide.

Han peker imidlertid på et omvendt problem ved enkelte av disse boligene: - Det er jo seniorboliger som har en begrensning på alder der det også er en maksalder i tillegg - dette synes jeg er veldig uheldig og veldig trist. Når man først kjører et seniorprosjekt bør man også favne om disse.

- Men dette mener jeg rammer uheldig for mange, sier Dreyer.

Hva med dem som er nesten gamle nok, for eksempel i slutten av femtiårene, og ønsker å kjøpe en bolig for de neste tyve årene. Rammer det ikke disse også?

- Det må settes en grense et sted. Men det er klart at dette er enklere å forsvare.

Hvorfor er det enklere å forsvare at man skal diskriminere yngre - enn eldre?

- Det er lagt opp til fasiliteter som den eldre generasjonen kan nyte godt av. Da er det rart at man setter en øvre aldersgrense, avslutter Dreyer.

For tiden er det ti seniorboliger til salgs på Finn.no.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer