Boligkjøper tvangsinnlagt etter kjøperus

BOLIG: Har du noengang gått amok med kredittkortet i butikken, har du bittert erfart at regningen svir når den til slutt kommer. En dansk familiefar kjøpte 10 boliger på rappen. Nå er han tvangsinnlagt.

Publisert
Sist oppdatert

Fra en leid luksusleilighet i et av Københavns dyreste hoteller, kjøpte den danske familiefaren leiligheter og hus på løpende bånd. I følge danske Jyllandsposten er imidlertid hans drøm om å bli boligmagnat knust en gang for alle. Investeringene var nemlig langt over hva han hadde råd til.

Totalt 10 boliger

Før kjøpemanien ble avslørt hadde han rukket å kjøpe åtte selveierleiligheter, en andelsleilighet og et hus i den danske hovedstaden. I tillegg kom familiens egen bolig.

Ikke uventet var dette langt over familiens budsjett.

Nå er han tvangsinnlagt på en psykiatrisk avdeling på grunn av kjøpemani, og det er familien som sliter med de økonomiske ettervirkningene. Familiefaren hadde i over et år hatt depresjoner på grunn av stress. Så ble han han altså manisk, og skulle gjøre så mye som mulig på en gang.

Flere floker som må løses

Bør megleren / bankene gi seg i slike tilfeller?

(Avsluttet)
Ja(84%) 223
Nei(10%) 26
Vet ikke(6%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg er sjokkert, sier mannens kone til Jyllandsposten. Ikke bare over min manns handlinger, men også overfor noen av meglernes totale mangel på forståelse for vår situasjon.

- Huset ble for eksempel kjøpt umiddelbart før han ble innlagt. Og han hadde derfor ikke rukket å underskrive kjøpskontrakten. Selv om eiendomsmegleren var klar over situasjonen, forsøkte han å innhente signaturen mens han lå på den psykiatriske avdelingen. Heldigvis fikk vi stoppet ham i tide, avslutter konen.

Hjelp


For fem av selveierleilighetene og andelsleiligheten har familien klart å tilbakeføre handelen takket være forståelsesfulle selgere.

To av leilighetene er imidlertid betalt med lån, og oppussing iverksatt. Nå er det venner av familien som har måttet overta oppussingen, slik at leilighetene kan settes i stand og selges. Forhåpentligvis uten at for mange penger tapes.

Når det gjelder den siste leiligheten har imidlertid megleren sendt regning på rundt 100.000 kroner til familien. Regningen skal dekker meglerens omkostninger ved det første salget, samt videresalget til en ny eier.

Ikke vår skyld


- Vi visste ikke at han hadde kjøpt 10 boliger på kort tid, sier megleren til Jyllandsposten. - Men det hindrer likevel ikke at vi har et ansvar overfor den opprinnelige selgeren av leiligheten. Vi kan da ikke bare ta det umiddelbart for god fisk at familien i ettertid ringer og påstår at mannen var utilregnelig da han kjøpte.

- Vi vil imidlertid undersøke saken nærmere, det kan ikke utelukkes at vi finner en løsning der familien slipper unna med våre dokumenterte utgifter, avslutter megleren.

I følge talsmannen for den danske Landsforeningen Sind, er imidlertid megleren som ikke vil gi seg, ute på tynn is:

- Eiendomsmeglere er ikke psykiatere, og hvis det kan dokumenteres at en kunde har vært totalt utilregnelig da han kjøpte, må kjøpet heves. Dette har vi solid rettspraksis på.

Familien kan likevel risikere å måtte betale meglers annonseutgifter, men det vil igjen avhenge av meglerfirmaets moral, avslutter Erik Svendsen.

Kilde: Jyllandsposten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer