Boligkjøpernes hemmelige våpen

Hemmelige bud: Hvem lønner det seg egentlig for?

Hvem tjener egentlig på hemmelige bud? Foto: Colourbox.com
Hvem tjener egentlig på hemmelige bud? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom en megler anbefaler et skjult bud, er det bra for selger. Tormod Roth, Eiendomsmegler1


Boligmarkedet hardner til, prisene er på sakte vei nedover, og kjøpere ser sitt snitt til å gjøre kupp, der de kan. Det siste er å levere inn skjulte bud for å hindre budkrig, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Kupp på dekningssalg

Vinn-vinn eller tap-tap?

Med skjulte bud, eller hemmelige bud, menes å kreve at megler holder det hemmelig for andre kjøpere at det i det hele tatt har kommet inn et bud. På denne måten unngår man en budrunde, dersom det skulle vise seg at andre potensielle budgivere sitter på gjerdet og sonderer markedet.

Tormod Roth, Eiendomsmegler1 Stavanger Foto: Eiendomsmegler1
Tormod Roth, Eiendomsmegler1 Stavanger Foto: Eiendomsmegler1 Vis mer


- Dersom budet ikke er langt under takst, kan selger tape langt mer på å ha åpen budrunde i dagens marked. Risikoen for at budgiverne trekker seg og boligen ikke blir solgt i det hele tatt, er stor, sier megler Nils Nordvik hos Nordvik & Partners til Dagens Næringsliv.

Kjøper kan gjøre et kupp og en tidspresset selger kan få kvittet seg med boligen sin. En vinn-vinn situasjon?

- Som megler liker jeg det ikke, sier Tormod Roth, avdelingsleder i Eiendomsmegler1 i Stavanger til DinSide. - Men vi kan ikke nekte kjøpere å legge inn bud med forbehold om at det ikke skal offentliggjøres for andre enn selger.

To smarte søkeord: Gjør et kupp på finn.no

Han sier at det er flere faktorer som spiller inn, men at han normalt vil anbefale selger å se vekk fra skjulte bud, fordi man da går glipp av en budrunde.

- Det kan være flere grunner til at andre interessenter ennå ikke har kommet på banen. De har gjerne en høyst legitim grunn, for eksempel at de undersøker finansieringsmuligheter.

Disse kan da få seg en høyst ubehagelig overraskelse når megleren som har lovet å gi beskjed om det blir lagt inn bud ikke ringer før boligen faktisk er solgt. Og megleren ender som syndebukk.

- For meglerne er det absolutt en tap-tap situasjon, sier Roth.

Er det noen situasjoner der man som selger bør vurdere å takke ja til skjulte bud?

- Det kan være en kombinasjon av flere faktorer; Har boligen ligget lenge ute for salg, har det vært liten interesse, og er budet bra? Ja, da kan det kanskje lønne seg å takke ja, sier Roth.

Men legger til, for deg som tror at dette er måten å gjøre et kupp på:

- Men om det er et godt kjøp eller ikke, vil ikke den som får tilslaget nødvendigvis få vite. Vi vil jo aldri råde noen til å akseptere bud som er for lave, og uten en budrunde får kjøper heller ikke sett hva markedet er villig til å gi.

- Dersom en megler anbefaler et skjult bud, er det bra for selger, legger han til.

Lukkete budrunder

Det kan synes å ha vært litt forvirring rundt begrepene i mediebildet i dag, så la oss luke unna en misforståelse: Skjulte, eller hemmelige, bud er ikke det samme som lukkete budrunder.

Førstnevnte, hemmelige bud, er når kjøper ikke ønsker at andre interessenter skal få vite at det er lagt inn et bud på boligen. I en lukket budrunde er alle potensielle kjøpere informert om hvor mange som er med, og så må alle gi hvert sitt bud, ut i fra hvor mye de er villige til å gi - uten å vite hvor mye de andre eventuelt legger på bordet

I Danmark har det vært vanlig å gjennomføre lukkete budrunder. Dette vil si at man får beskjed om antall budgivere.

Les mer: Trodde du det norske systemet for budrunder er rart?

Lukkete budrunder er sjelden kost i det norske privatmarkedet, men det er ofte brukt når næringseiendommer skal selges.

- Jeg har holdt på som megler i Stavanger i over 20 år, og aldri hatt en lukket budrunde, sier Roth. - Men det er forsåvidt en ryddig og grei måte å gjøre på.

Roth kjenner til at det kan være en måte å avslutte en budrunde på der, en sitter igjen med et par interessenter som høyner med 5.000 eller 10.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer