Boligkrise eller boligfest?

Boligmarkedet ser ikke ut til å ta sommerferie.

Publisert
Sist oppdatert

Etter prisraset på boliger i høst, har prisene steget jevnt og trutt i hele vår. Prisveksten har vært på hele 11,6 prosent siden desember, noe som er den sterkeste veksten siden 1990-tallet, skriver Dagens Næringsliv.

Kan det fortsette slik?

DinSide Bolig rapporterer direkte fra fremleggelsen av boligprisstatistikken for juni i dag klokken 11. Følg med!

Tror vi har nådd toppen

Prognosesenterets analyse for året var at de forventet et likt prisnivå ved utgangen som ved inngangen av året. - Vi regnet med prisene skulle falle videre i vår, men så øke tilbake til samme nivå i løpet av høsten. Vi ser nå at stigningen kom raskere enn forventet, et klart svar på rentenedsettelsene, sier Bjørn Birkeland, daglig leder i Prognosesenteret til DinSide.

Har vi nådd toppen?

Hvordan tror du boligprisene skal utvikle seg videre? (Avsluttet)
Prisene skal nok noe opp, men i et annet tempo enn det vi har sett i vår(28%) 107
Opp, opp, opp! (23%) 86
De skal langt ned, boligprisene er alt for høye(21%) 81
Vi vil få en flat prisvekst(20%) 75
De må nok noe ned(8%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gitt dagens markedssituasjon synes han det er vanskelig å si noe sikkert om hvor vi skal videre. Men han peker på en rekke faktorer som tilsier at prisene nå skal flate ut.

- Folk har kjøpekraft og ser at de kan finansiere en god del lån gjennom boligkjøp. Vi velger å håpe og tro at boligkjøperne ikke handler utenfor lommeboks evne, noe som skulle tilsi et prisnivå likt det vi har i dag.

- Nå ligger det i kortene at renten skal opp på et eller annet tidspunkt, men det tror vi boligkjøperne er inneforstått med, sier Birkeland videre. - Arbeidsledigheten har økt, men er fortsatt lav i europeisk sammenheng. Psykologien er tilbake i markedet. Så jeg tror vi skal bevege oss litt sidelengs utifra det prisnivået vi har i dag.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator.

Forsiktig optimisme

MakroSikts stemningsindikator for boligmarkedet i juni viser et stigende marked over hele landet, med økt antall oppdrag og flere salg. Regionsledere i Eiendomsmegler1 rapporterer om stigende priser og raskere formidlingstid.

Ifølge Boligbarometeret, en månedlig undersøkelse som er utviklet av MakroSikt for Eiendomsmegler1, stiger forventningene til boligprisene, og rekordmange har kjøpsplaner.

- Boligprisene vil mest sannsynlig øke i juni, og markedet vil være godt i juli og august, heter det i rapporten.

Norske forbrukere opplever egen økonomi som sterk og venter at den skal bli enda bedre fremover. Likevel er vi realistiske og venter høyere renter om et år, noe som indikerer at vi vil handle edruelig.

Optimismen til boligmarkedet har, ifølge rapporten, ikke vært høyere siden mai 2007. Hele en av fire venter høyere enn lavere boligpriser om ett år. I tillegg planlegger flere å flytte, antall med kjøpsplaner økte med 31 prosent fra første kvartal til annet kvartal i år, og det er også opp 8 prosent fra samme kvartal i fjor. Siden målingene startet i mai 2007, har det ikke vært målt høyere kjøpsinteresse.

Vi tar likevel ikke helt av. Usikkerheten dempes, men hele 61 prosent av de spurte ville solgt før de kjøpte. Men andelen som ville kjøpt før de solgte er på vei opp.

Les også: Her er den reelle krisen i boligmarkedet

Sterk avslutning på et sterkt halvår

Tegn fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening forteller at prisutviklingen fortsatte i juni. Innkallingen til presentasjonen av meglernes månedlige boligprisstatistikk lover en sterk måned.

DinSide Bolig rapporterer direkte fra fremleggelsen av boligprisstatistikken for juni i dag klokken 11. Følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer