Boliglånskunder bruker stadig mindre på renteutgifter

Men snart er det slutt på moroa.

Lave rentebetingelser gjør at folk med boliglån bruker mindre av inntekten på renteutgifter. Men når renteutgiftene øker igjen, vil spesielt single, førstegangsetablerere merke det på lommeboken. Foto: Colourbox/NEF - Montasje: Kim Jansson
Lave rentebetingelser gjør at folk med boliglån bruker mindre av inntekten på renteutgifter. Men når renteutgiftene øker igjen, vil spesielt single, førstegangsetablerere merke det på lommeboken. Foto: Colourbox/NEF - Montasje: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unormalt lave renter har gjort hverdagen lettere for landets boliglånskunder. Etter å ha måttet punge ut opp mot 8 prosent i renteutgifter i fjor senhøst, er det nå banker som tilbyr kundene sine boliglånsrenter til godt under 3-tallet.

Lave renter betyr at folk med store boliglån får mye mer penger å rutte med, og spesielt unge kunder med relativt lave inntekter merker at mindre og mindre av lønnskaka blir spist opp av renteutgifter.

For et år tilbake brukte enslige førstegangetablerere 33 prosent av inntekten sin til å dekke renteutgifter. Altså drøyt én av tre lønnskroner gikk ene og alene til denne utgiftsposten. Rentekuttene har gjort at single nå slipper unna med å betale 19 prosent av inntektene sine på renteutgifter.

Men singellivets gleder er kortvarig.

Under forrige rentemøte i Norges Bank varslet visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at styringsrenten muligens vil settes opp ved neste rentemøte i slutten av oktober. Økonomer i mange av de største bankene har uttalt at bankene etter all sansynnelighet vil være vært kjappe med å sette opp boliglånsrentene.Les saken: Banken vil følge på

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer