Leiebolig

Boligmareritt: - Trodde jeg var veldig heldig

Mia Krogen (23) studerer i Oslo, og var desperat etter ny bolig. Det endte i mareritt. - Vi tar det alvorlig, svarer utleier.

MUGGSOPP: Mia Krogen (23) fant mye muggsopp i leiligheten. Foto: privat
MUGGSOPP: Mia Krogen (23) fant mye muggsopp i leiligheten. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mia Krogen (23) var desperat etter bolig før skolestart, og spådde flere måneder framover med visninger. Etter kort tid fikk hun likevel napp hos Anker Studentbolig i Storgata i Oslo.

- Jeg trodde jeg var veldig heldig, sier Krogen til DinSide.

Fikk ikke visning

Krogen møtte opp til det hun trodde var en visning, men fikk beskjed om at hun måtte skrive under på leiekontrakten før hun fikk se leiligheten. Hun følte derfor at hun tøyde grensene ved å få se leilighetens tilstand, men det fikk hun til slutt.

Daglig leder i Anker Studentbolig tilbakeviser kritikken. Les hele svaret lenger ned i saken.

Mia opplevde visningen som kort og uprioritert av utleier, og leiligheten som skitten og innestengt. Det hun trodde var svart skit på vegger og i vinduskarmen viste seg å være noe mye verre. Lukten som møtte henne kunne minnes om en kjeller.

- Man er så desperat etter å finne noe at man bare tar det som er tilgjengelig. Jeg følte meg til og med heldig som hadde funnet noe så fort. Sier Krogen til DinSide.

Lukten forsvant ikke, og hun kontaktet utleier om problemet. De tilbydde å vaske leiligheten, men skitten forsvant ikke.

Ikke bare skitt

Allerede en av de første dagene merket Mia at noe var rart. Da hun skulle dusje, var det ingen ventil som dampen kunne slippe ut gjennom. Bare en rask tur på badet ga dugg på speilet. Også i det som var ment som stue/soverom fikk dugg på vindusrutene etter kort tid med vinduene lukket.

De svarte merkene så mer og mer mistenkelig ut. Krogen hadde prøvd i dagevis å vaske det hun trodde var møkk, vekk med tannbørste. Hun ringte venner og familie og fikk bekreftet over FaceTime at dette mest sannsynlig var svart mugg.

- Jeg har pirket og skrubbet i det. Alt som skjer er at jeg skrubber bort malingen.

Ingenting fungerte. Det eneste hun oppnådde med den harde vaskingen var at malingen flasset av. Noen hadde altså malt over muggen før hun flyttet inn.

- Det kom til et punkt der jeg tenkte «dette gidder jeg ikke».

FUKT: Svart muggsopp «Stachybotrys chartarum», er en sopp som trives i fuktige, tette områder. Fuktig miljø grunnet kondens og/eller ved lekkasje. Foto: privat
FUKT: Svart muggsopp «Stachybotrys chartarum», er en sopp som trives i fuktige, tette områder. Fuktig miljø grunnet kondens og/eller ved lekkasje. Foto: privat Vis mer

3 av 10 opplever det

Daglig leder for firmaet Fuktstopper, Pål H. Dobloug (49) jobber som fuktteknikker og utfører også muggsopprøver. Fuktstopper er en fuktentreprenør innen mur og kjeller. Han sier i et intervju til DinSide at vekst av muggsopp på grunn av kondenseringsproblematikk, er et vanlig problem. Spesielt i leiligheter i eldre bygårder, noe det er mye av i Oslo.

Ifølge Dobloug viser undersøkelser på landsbasis, at rundt 3 av 10 norske boliger har et fuktproblem.

Tiltak

Muggsopp som konsekvens av kondensering, for eksempel i vinduspost og murvegg, er som regel enkelt å vaske og skrubbe bort. I tillegg vil aktiv ventilasjon, som for eksempel balansert ventilasjon, være et godt tiltak for å forebygge kondenseringen.

Krogens situasjon viste seg å være noe annerledes. Her hadde muggen satt seg i treverket.

- Muggsopp på organiske bygningskonstruksjoner etter for eksempel lekkasje og vannskader, er ofte mer omfattende saneringsarbeid. Her må skadet og muggbefengte materialer ofte rives og erstattes, sier Dobloug til DinSide.

Vondt ble verre

Da Krogen trodde hun hadde sett nok, fant hun enda et problem. En dag hun sto på kjøkkenet krabbet det biller ut fra under stekeovnen, og noen hang i gardinene.

Hun filmet muggen, som hun la ut på TikTok. Flere av seerne hennes trodde de så veggdyr i videoen. Til Krogens lettelse viste det seg å være en sagtannet melbille.

Dette bekrefter Raymond Njøten, operativ leder ved AWD Tjenestehandel.

- Likevel utrolig ekkelt, når det er såpass mange, sier Krogen.

- Utleier kan umulig være uvitende om at det både er skadedyr og muggsopp i leilighetene deres. Det klør i hele kroppen av stress. Jeg er sint for at de leier ut til så høy pris som 9000 kroner i måneden, når standarden er så lav. Det er ubeboelig her, sier Krogen, fortvilet.

SAGTANNET MELBILLE: Krogen fant flere biller i leiligheten sin, og er lettet over at det ikke var veggdyr. Foto: privat
SAGTANNET MELBILLE: Krogen fant flere biller i leiligheten sin, og er lettet over at det ikke var veggdyr. Foto: privat Vis mer

Fikk helseplager

Mia har lagt merke til hodepine, rare utslett på kroppen, og dårligere pust. Utslettet kan minne om eksem, som hun har slitt med før. Muggen har trolig forverret situasjonen.

- Det er veldig individuelt hvor sensitive vi mennesker er ovenfor eksponering av muggsopp. Sier Dobloug til DinSide.

Ifølge Dobloug gir eksponering for fuktskader eller muggsopp økt risiko for utvikling eller forverring av sykdom. Fukt og vekst av muggsopp på overflater innendørs og i bygningskonstruksjonen skal derfor unngås. Vanlige symptomer på eksponering er luftveisirritasjoner og infeksjoner. Eksem, hodepine og trøtthet er også mulige symptomer.

Flyttet

Mia fikk heldigvis si opp kontrakten. Men, ikke på bakgrunn av problemene hun fant selv. Det var nemlig varslet om oppussing i bygget, etter at hun hadde signert kontrakten.

Anker Studentbolig Storgata skal ha opptrådt tilsynelatende uvitende om muggen og skadedyrene. Krogen ser på det som høyt usannsynlig at Anker ikke visste om tilstanden på leiligheten.

Svarer på kritikk

Daglig leder i Anker Studentbolig, Svein Hov Skjelle sier til DinSide at de gikk gjennom leiligheten før overtakelse, i tråd med deres rutiner. De fant ikke svartmugg, eller skadedyr på det tidspunktet. De mener at Krogen ikke har tatt kontakt med deres boligkontor eller servicekontor angående denne saken.

- Vår leietaker har heller ikke fylt ut sjekklista ved innflytting. Etter at jeg ble kjent med saken gjennom TikTok nå i helga, har vi tatt kontakt med vår leietaker for å avtale en besiktigelse. Vi tar denne type saker svært alvorlig, men vi har ingen grunn til å tro at boligen var ubeboelig ved innflytting.

Anker Studentbolig sier videre at det gjennomføres forhåndsinspeksjon før leietaker flytter ut. Leilighet klargjøres så av dem for utleie. Leietaker skal etter innflytting fylle ut sjekkliste for innmelding av eventuelle feil og mangler. Eventuelle innmeldte feil utbedres.

Uenig

Krogen er uenig i at de gjør gode rutinesjekker før innflytning. Da hadde de sett problemet før hun flyttet inn. Ifølge henne har Anker Studentbolig også allerede leid ut leiligheten til noen andre, slik den ser ut nå.

Etter at Anker var på ny inspeksjon i leiligheten etter samtale med DinSide, ble det konstatert at boligen er ubeboelig likevel.

- Sjekklista er noe jeg har fått beskjed om å fylle ut etter jeg har flyttet. Det har jeg ikke enda. Jeg ønsker ikke å være vanskelig. Jeg vil bare vise andre studenter hva de ikke skal takke ja til.

Større oppussing

- Denne leiligheten inngår i en større planlagt oppussing for neste år, som leietaker også ble varslet om i begynnelsen november. Leiligheten er derfor ikke planlagt leid ut når leietaker flytter ut, og leietaker ville blitt tilbud ny bolig når boligen skulle pusses opp. Vi mener vi har gode rutiner, sier Skjelle.

- Vi hadde gjort vår sjekk før leietaker flyttet inn i august. Leietaker ga ingen tilbakemelding på at noe var galt etter innflytting. Etter at vi så leietakers kritikk på TikTok i helga tok vi kontakt med leietaker i dag. Vi ba om å få komme på befaring, og vi var der i dag. Vi kan bekrefte noe svartmugg, og noen melbiller. Vi har med andre ord reagert på dette i løpet av få timer etter meldingen på TikTok, sier han og fortsetter:

- Vi tar selvsagt dette alvorlig, noe også vår raske reaksjon viser. Vi beklager at det er funnet svartmugg og melbiller i leiligheten. Vi forstår av hennes meldinger på TikTok at hun har skaffet ny bolig. Vi har i forbindelse med tidligere dialog tilbudt redusert oppsigelsestid. Men, om hun ønsker en ny leilighet i perioden fram til hun flytter inn i ny bolig, tilbyr vi henne det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer